Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra

"Man Booker Prize" iegūst austrāliešu rakstnieks Flanagans

© scanpix

Britu grāmatniecības prestižāko balvu – Bukeru – pagājušajā nedēļā saņēmis austrāliešu rakstnieks Ričards Flanagans. Tā viņam tika piešķirta par romānu The Narrow Road to the Deep North, ko izdevis apgāds Chatto&Windus.

Balvas pilnais nosaukums kopš 2002. gada, kad to sāka sponsorēt korporācija MAN, ir Man Booker Prize, bet Tasmanijā dzimušais rakstnieks ir tikai trešais austrāliešu autors, kurš ieguvis šo godalgu četrdesmit sešu gadu ilgajā balvas vēsturē. Pirms viņa ar to varēja lepoties Tomass Kinelijs un Pīters Kerijs, bet tā ir jau pietiekami tāla pagātne.

Šogad angļu valodā lasošās publikas uzmanība īpaši tika pievērsta balvas jaunajam nolikumam. Bija kritis savulaik rūpīgi sargātais bastions. Kopš 2014. gada uz balvu var pretendēt jebkuras nācijas pārstāvis, kas raksta angļu valodā un kura darbi izdoti Apvienotajā Karalistē. (Teorētiski tagad to varētu iegūt arī latviešu rakstnieks, kas atbilst nolikuma prasībām, – raksta angļu valodā un tiek drukāts AK.) Par spīti dažādām spekulācijām par šo tēmu, nekāda zemestrīce nav notikusi un pasaules gals britu literatūrai nav pienācis. Iespējams, pat saasinājusies konkurence, jo balvas pasniegšanas vēsturē bijuši gadi, kad uzvarētāji tikuši kritizēti par visnotaļ ikdienišķu sniegumu savos romānos.

The Narrow Road to the Deep North ir sestais Ričarda Flanagana romāns. Tā nosaukumā izmantotas japāņu haiku autora rindas, kas savulaik rotājušas viņa dzeju krājumu. Romāns veltīts rakstnieka tēvam – vienam no retajiem austrāliešu karagūstekņiem Otrā pasaules kara gados, kam izdevies izdzīvot japāņu koncentrācijas nometnē, kuras ieslodzītie būvēja bēdīgi slaveno Taizemes–Birmas dzelzceļa līniju.

Entonijs Klifords Greilings – balvas žūrijas priekšsēdētājs – laureāta vārdu paziņoja svinīgajās vakariņās Londonas Ģildē, bet balvu un čeku par 50 000 mārciņām uzvarētājam pasniedza Kornvolas hercogiene Kamilla un Emanuels Romans, korporācijas MAN izpilddirektors. Pasākumu translēja BBC. Entonijs Klifords Greilings, uzrunājot publiku, teica: «Divas lielas tēmas valda literatūrā kopš tās pirmsākumiem – mīla un karš. Šis ir brīnišķīgs romāns par mīlu un karu. Sarakstīts ar neparastu eleganci un spēku, tas savieno Rietumus ar Austrumiem, pagātni ar tagadni un stāstu par vainu un varonību. Ričards Flanagans piedzima, lai uzrakstītu šo grāmatu.»

Par vēl vienu balvas ieguvumu tradicionāli uzskata to, ka pēc tās saņemšanas iespaidīgi palielinās uzvarējušā autora darbu tirāžas. Šogad ceremonijā tika pieminēti iepriekšējo gadu laureātu panākumi. Hilarijas Mantelas romānu Wolf Hall un Bring Up the Bodies tirāžas sasniegušas miljons eksemplāru, abi šie darbi tiks iestudēti Brodvejā 2015. gadā. Savukārt Eleonoras Katonas romāna The Luminaries pārdošanas apjomi kopš pērnā gada, kad autore saņēma balvu, sasnieguši jau pusmiljonu eksemplāru. Interesanti, ka Latvijā Bukera balvas reputācija nav pārāk augsta – savulaik vairāki izdevēji ir sūrojušies, ka Bukera ieguvēju romāni mūsu grāmatnīcās ne vienmēr izpelnoties pietiekamu lasītāju interesi.