Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

Baltijas valstu teātru labākie iestudējumi

© publicitātes foto

Teju desmit dienas Rīgā notika Baltijas Teātra festivāls, piedāvājot skatītājiem plašu programmu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas oriģināldramaturģijas iestudējumus, gada balvas teātrī Spēlmaņu nakts nominēto izrāžu programmu un bērnu izrāžu skati.

Baltijas Teātra festivāla konkursa programmā Latviju pārstāvēja Jaunā Rīgas teātra izrāde Oņegins. Komentāri Alvja Hermaņa režijā un Teātrī TT tapušie Minga rēgi Laura Gundara režijā. No Lietuvas konkursā piedalījās izrāde Have a Good Day!, ko iestudējusi Rugile Barzdžukaite, un Viļņas Leļļu teātra izrāde pieaugušajiem Šai pasaulei neatbilstošs Rolanda Kazla režijā. Igauniju pārstāvēja teātris NO99 ar Lauri Lagles izrādi NO54 Trešdiena un Katastrofa divos cēlienos «Dūja» Marias Pētersones režijā.

Svētdienas vakarā Jaunajā Rīgas teātrī pēc izrādes Oņegins. Komentāri tika atklāti laureāti sešās kategorijās. Divas balvas – par labāko libretu (tā autore Vaiva Grainite), kā arī par sociālo jēgu un sensitīvās izjūtas radīšanu saņēma Lietuvas producentu apvienības Operomanija netradicionālā formāta opera Have a Good Day!, kas skatītājus ieveda iepirkšanās centra kasieru darba ikdienā. Divas balvas žūrija piešķīrusi arī Latvijas izrādei Oņegins. Komentāri – par vīriešu lomu ansambli un scenogrāfiju (tās autors Andris Freibergs). Trešais apbalvotais iestudējums ir Igaunijas NO54 Trešdiena, kurā žūrija novērtējusi sieviešu lomu ansambli un spēcīgo režiju. Žūrijā strādāja Zane Radzobe un Inese Mičule no Latvijas, Julijus Lozoraitis no Lietuvas, Otts Karulins no Igaunijas un Tatjana Zelmanova no Beļģijas.

Savukārt speciāli izveidotā bērnu žūrija, noskatoties deviņus iestudējumus, savu balvu pasniedza Dirty Deal Teatro izrādei Baltā grāmata, ko pēc Jāņa Jaunsudrabiņa atmiņu tēlojumu motīviem iestudējusi Inga Tropa. Bērnu žūrija simpātiju balvu piešķīrusi Ditas Balčus teātra izrādei Re: Atmoda.

Festivālu rīkoja Latvijas Teātra darbinieku savienība, tās priekšsēdētāja Daiga Gaismiņa secina: «Vērojot vairāku dienu garumā šīs atzītās izrādes, tās likušas man smieties, dažbrīd raudāt, bet visvairāk jau aizdomāties par to, ka, neskatoties un dažādām grūtībām, šāds festivāls mums ir ļoti nepieciešams.»

Nākamgad Baltijas Teātra festivāls notiks Tartu Igaunijā.