Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis kultūrā

© publicitātes foto

Ceļvedis kultūras pasākumos brīvdienās.

Vēlreiz Senlorāns

Pirms dažiem gadiem pasaulē aizgāja slavenais modes metrs Īvs Senlonārs (1936–2008), un šajā īsajā periodā tapušas jau vairākas filmas par leģendāro franču modes guru. No šodienas uz lielajiem ekrāniem arī Latvijā skatāma filma Senlorāns. Stils esmu es (Saint Laurent, 2014). Filmas pirmizrāde notika šogad Kannu starptautiskajā kinofestivālā, tās režisors Bertrāns Bonello tika nominēts Zelta palmas zaram. 150 minūtēs tiek atspoguļots laiks dizainera karjerā, kad viņa modes nams plaukst, bet dizainera personiskajā dzīvē 70. gadu beigas: Īva Senlorāna modes nams plaukst, bet pats dizainers piedzīvo ne tikai veiksmi, bet arī vilšanos. Senlorāna dzīvē ir ne tikai mode, bet arī Parīzes bohēmas, iedvesmas meklējumi Marokas pilsētā Marakešā, arī Vorhola audeklos, Prusta grāmatās. Galvenajā lomā Gaspārs Uljē. Šī filma šogad Francijā izvēlēta arī kā pretendente ASV Kinoakadēmijas balvai Oskaram kategorijā Labākā ārzemju filma. Var tikai ieteikt pirms šīs filmas noskatīties pirms pāris gadiem veidoto dokumentālo filmu par Senlorānu. Un vēl – filmas skatītājiem noteikts vecuma ierobežojums 18+.

Ceļvedis dzīves restartēšanā

Divas drēgnas dienas nesaulainā rudenī ir piemērotas kādas grāmatas izlasīšanai. Protams, ir varianti – klasika, biogrāfija, detektīvs, mūsdienīgs dižpārdoklis un arī kāda cilvēka pieredze paša dzīves pārveidošanā. Izdevniecībā Zvaigzne ABC klajā nākusi aktrises, TV producentes un diktores, lektores Izabellas Losadas sarakstītā Izabellas ceļš uz paradīzi, kas kopš iznākšanas 2011. gadā jau tulkota 20 valodās. Par ko tad stāsts? Par dzīves restartēšanu jeb izkļūšanu no «iestrēgšanas». Nu kurš gan nezina šādu sajūtu? Autore vēsta savu pieredzi, kā viņa tikusi ārā no «šādas ceļa bedres». Izabella izmēģina gandrīz vai visu iespējamo, sākot ar fen šui konsultācijām, staigāšanu pa kvēlojošām oglēm, desmit dienu klusēšanas retrītu un beidzot ar došanos uz Amazones džungļiem, lai satiktu īstu šamani un piedalītos apziņu mainošā rituālā. Grāmata – saruna pašam ar sevi, ja vien ir tāda nepieciešamība.

Revidents pēdējo reizi

Unikāla iespēja tiem, kas 12 gadu laikā, kopš Jaunajā Rīgas teātrī tikusi spēlēta izrāde Revidents, tomēr nav to noskatījušies. Arī uz pēdējām izrādēm biļetes jau izpārdotas, bet LTV1 ciklā Teātris.zip (sestdien, 22. novembra vakarā) to piedāvā noskatīties ikvienam. Pirms izrādes translācijas – tikšanās ar izrādes veidotājiem un ieskats aizkulisēs. Nikolaja Gogoļa lugas Revidents iestudējums, kā zināms, ir īpaša izrāde JRT un režisora Alvja Hermaņa dzīvē, jo ar to iesākās straujais teātra slavas ceļš ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Iestudējums veidots 20. gs. 60.–70. gadu sociālajā realitātē ar ceptu sīpolu smaržas apņemtu ēdnīcu un piegānītu tualeti, kurā tukli un mazliet lētticīgi cilvēki cenšas piepildīt savus sapņus. Izrādes starpbrīdī ar video starpniecību LTV1 skatītājiem būs iespēja ieraudzīt kadrus no šī iestudējuma pirmizrādes, kā arī tās piedalīšanos dažādos festivālos pasaulē. Starp citu, translāciju iespējams skatīties arī LTV1 mājaslapā internetā.

Jaunākais Dānijas kino

Trīs dienas – no 21. līdz 23. novembrim – kinoteātrī K. Suns notiks Dānijas filmu dienas, kurās būs iespēja noskatīties Tomasa Vinterberga, Tobiasa Lindholma, Billes Augusta un Anetes Olsenas pēdējo gadu labākos veikumus. Jau šovakar tiks demonstrēts trilleris Nolaupīšana, kas Gēteborgas kinofestivālā atzīts par 2013. gada labāko skandināvu filmu. Tas ir spriedzes un emociju pilns stāsts par Dānijas kravas kuģa apkalpi, kuru gūstā saņēmuši Somālijas pirāti. Savukārt rīt un parīt skatāma psiholoģiskā drāma Medības, kas savulaik tika izrādīta Kannu starptautiskajā kinofestivālā, galvenās lomas atveidotājs Mads Mikelsens ieguva balvu kā labākais aktieris, režisors Vinterbergs tika nominēts Zelta palmas zaram. Vēsturisko filmu cienītājiem – drāma Marija Krojere, kas vēsta par dāņu gleznotāja Sērena Krojera sievas Marijas dzīves līkločiem. Sociāli aktuālākā filma programmā – Šāvējs, kas pievēršas ne tikai ekoloģijas jautājumiem, bet arī atspoguļo, uz ko ir gatavs cilvēks, kas ir sašutis par valdības rīcību.

Sāra Braitmena atkal Rīgā

23. novembrī uz Arēna Rīga var doties visi leģendārās britu liriskā soprāna Sāras Braitmenas cienītāji. Operas un popmūzikas dīva Sāra Braitmena tur uzstāsies kopā ar simfonisko orķestri. Pasaulslavenā dziedātāja koncertturnejā uzstāsies ar savām pasaules hitu melodijām un neparastu lāzeru videošovu – būšot īpaši gatavoti specefektu numuri ar speciāli šai tūrei veidotiem videoklipiem, kas uz skatuves radīs mistisku pasaku tēlu izrādi. Kā zināms, Braitmena ir pasaulē pārdotākais soprāns – pārdoti vairāk nekā 30 miljoni ierakstu, bet ASV Ierakstu industrijas asociācija atzinusi Sāru Braitmenu par visu laiku veiksmīgāko akadēmiskās mūzikas izpildītāju.