Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis kultūrā

© no personīgā arhīva

Šosvētdien, 30. novembrī, koncertzālē Palladium uzstāsies aktuālais britu deju mūzikas projekts Sigma. Mūziķu kontā ir pasaulslavenais singls Nobody To Love, kas Lielbritānijas singlu topā sasniedza pirmo pozīciju. Šī Kanjes Vesta dziesmas Bound 2 pārstrādātā versija savos panākumos krietni pārspēja oriģinālu, Nobody To Love kļuva arī par vienu no šā gada pirktākajiem ierakstiem Apvienotajā Karalistē. Arī dueta jaunākais singls Changing vairākas nedēļas pēc kārtas saglabāja pirmo vietu britu deju mūzikas topā.

 

PĒC 111 GADIEM

Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē piektdien, 28. novembrī, notiks unikāla muzikālā monoizrāde Sprīdītis. Pēc 111 gadiem..., kurā skanēs trombons, Alpu rags, eifonijs, tuba, dažādi efektu procesori, cilpu mašīna, bītbokss utt., un tas viss viena cilvēka – Latvijas vadošā trombonista Vaira Nartiša – izpildījumā. «Šogad decembrī paliks 111 gadi, kad Anna Brigadere uzrakstīja tik populāro pasaku lugu Sprīdītis. Balstoties uz tās motīviem, tapa monoizrāde,» stāsta Vairis Nartišs. Viņa versija gan krietni atšķiras no oriģināla – tā ir diezgan ironiska. «Laulība ar Lienīti vairāk nekā simts gadu garumā Sprīdīti ir tik ļoti nogurdinājusi, ka viņš nolemj atkal – pēc 111 gadiem – doties pasaulē laimi meklēt. Tikmēr pa šiem gadiem viņa stabulīte izaugusi par milzu tauri, sprunguliņš pārveidojies par televizora pulti, savukārt gredzentiņš – par milzu āmuru.»

VĪNE RUNDĀLĒ

Sestdien, 29. novembrī, Rundāles pils Balto zāli koncertā Skaistā Vīne pieskandinās maigas kamermūzikas skaņas. Šis būs viens no cikla Liepājas skaņas Rundāles pilī turpinājumiem, šoreiz Liepājas stīgu kvarteta izpildījumā. Šajā kvartetā apvienojušās Līga Baltābola (I vijole), Ginta Alžāne (II vijole), Karlīne Īvāne (alts) un Dina Puķīte (čells), viņas izpildīs Jozefa Haidna, Volfganga Amadeja Mocarta un Ludviga van Bēthovena skaņdarbus. Minētajā sastāvā kvartets muzicē trīs gadus, bet vispār šādai formācijai ir jau vairāk nekā desmit gadu vēsture.

17. GADSIMTS VECRĪGĀ

Šosvētdien, 30. novembrī, Rīgas Biržas Venēcijas zālē uzstāsies pasaulē pieprasītie mūziķi no Nīderlandes – baroka vijolniece Lidevija van der Vorta un lautas un teorbas meistars Freds Džeikobss. Klausītājiem būs iespēja dzirdēt 17. gadsimta itāļu komponistu mūziku, ko papildinās greznās Venēcijas zāles mākslas darbu radītā noskaņa. Lidevijas van der Vortas radošā darbība ir cieši saistīta ar kamermūziku, galvenokārt 17. un 18. gadsimta vijoļspēles repertuāru. Viņa spēlē vairākos nacionālos un starptautiskos kolektīvos – stīgu kvartetos, duetos ar klavesīnu un vijoli, kā arī sniedz vijoles solo koncertus. Mūziķe ir ieguvusi vairākas prestižas balvas, ieskaitot uzvaras 2000. gada Senās mūzikas konkursos Brigē un Rovereto. Teorbas meistars Freds Džeikobss muzicējis operu uzvedumos Londonā, Parīzē, Minhenē, Amsterdamā, Vīnē un Florencē.

MARHILS FINIŠĒ

Jau sākot no oktobra, Latvijas lielākās koncertzāles pieskandina Ulda Marhileviča ilgi lolotais autorkoncerts Tava sirds ir tavas mājas, bet nu šī tūre ir finiša taisnē. 29. novembrī Marhila mūzika autorkoncertā skanēs koncertzālē Rīga, pēc tam tikai viens koncerts 5. decembrī Vidzemes koncertzālē Cēsis, uz kuru turklāt biļetes vairs nav pieejamas. Šīs koncertprogrammas pirmā daļa atvēlēta instrumentālajai mūzikai, kurā muzikālais centrs būs flīģelis un paša komponista klavierspēle, bet otrajā daļā varēs klausīties Antras Stafeckas dziedājumā – viņa iejutīsies komponista dažādos gados radītajās dziesmās, kuras savulaik dziedājuši Mirdza Zīvere, Igo un citi. «Galvenais koncerta iemesls ir flīģelis. Pasakiet, kuram pianistam nav tādas domas – uzspēlēt uz Steinway?! Mēs daudz izmantojam digitālās klavieres, tādēļ šis koncerts, kurā spēlēšu tieši flīģeli, būs īpaši atbildīgs.»

KRIEVU NEATKARĪGIE

Piektdien, 28. novembrī, Rīgas klubā Melnā piektdiena ar koncertu atgriežas vieni no Krievijas alternatīvā roka līderiem grupa Lumen. Šī grupa radusies Ufā, pastāv jau 15 gadus, viņi izdevuši sešus studijas CD un piecus koncertniekus. Koncerttūre Debesis ugunīs (Небо в огне), kuras laikā ufieši spēlēs arī Rīgā, raksturo grupas šābrīža skanējumu, kā arī iekšējo noskaņojumu. «Nesamierināšanās, grūta izvēle un cerība. Šobrīd pasaulē notiek šausmīgas lietas, nav daudz to, kuri spēj palikt vienaldzīgi vai mēģina abstrahēties no realitātes,» uzsver grupas līderis Tems Bulatovs.

PAR NEGANTIEM BOSIEM

Vienlaikus ar kinofilmas startu ASV un citviet pasaulē 28. novembrī arī Latvijas kinoteātros sāk demonstrēt komēdiju Neciešamie bosi 2. Pirmā filma par trīs draugiem, kuri necieš savus priekšniekus un iekuļas dažādos komiskos piedzīvojumos, iznāca 2011. gadā un guva milzīgus kases ieņēmumus, globālā mērogā iekasējot vairāk nekā 200 miljonus dolāru. Komēdijas turpinājumā uz ekrāniem atgriežas skatītāju iemīļotie komiķi Džeisons Beitmens, Čārlijs Dejs un Džeisons Sudeikis, kā arī Dženifera Anistone (Milleru ģimenīte) un Oskara laureāti Džeimijs Fokss (Rejs) un Kevins Speisijs (Amerikāņu skaistums), kā arī Kristofs Valcs (Atsvabinātais Džango) un Kriss Pains (Zvaigžņu ceļš). Filmas Neciešamie bosi 2 režisors ir pieredzējušais komēdiju veidotājs Šons Anderss (Milleru ģimenīte, Seksa brauciens).