Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra

Rēzija Kalniņa: Tā ir laime - kalpot

© f64

«Šogad ir noticis ļoti daudz kas – ir iestudēta Verdi opera Traviata, par ko ir milzīgs radošs gandarījums, ir saņemts Lielais Kristaps, bet tas lielākais prieks vēl tikai būs – Ziemassvētki un Jaungads mājās, ar savējiem,» saka rītdienas gaviļniece aktrise Rēzija Kalniņa.

Kopā ar komponistu Uldi Marhileviču viņa savu dzimšanas dienu svinēs Dikļu pilī – ar saviļņojošu oriģinālmūzikas programmu Mana roka tavējā..., kas ikvienu aicina pierimt, apstāties, ieklausīties sevī un mūzikā. Kopā ar Rēziju un Uldi koncertos piedalīsies arī Modris Laizāns (basģitāra), Ingus Feldmanis (ģitāra un mutes harmonikas), Ivars Kalniņš (sitaminstrumenti) un Dzintars Beitāns (vijole). Kopumā gaidāmi 22 koncerti visā Latvijā.

Rēzija neslēpj, ka šogad vairāk laika pavadījusi ārpus Latvijas, tāpēc jo lielāks prieks ir šobrīd būt mājās. Pavasarī Novosibirskas Akadēmiskajā operas un baleta teātrī, kur aktrises vīrs Ainārs Rubiķis ir galvenais diriģents, Rēzija iestudēja Džuzepes Verdi operu Traviata, kas ne tikai viņai pašai, bet arī visai radošajai komandai deva milzu gandarījumu. «Arī Vladivostokā, kur bijām viesizrādēs, Traviatu uzņēma ar lielu sajūsmu. Jā, laikam jau radošais gandarījums ir tas spilgtākais, kas paliks atmiņā no aizejošā gada.»

Bet visspilgtākās un visbrīnišķīgākās dzimšanas dienu atmiņas aktrisei saglabājušās no bērnības, jo mamma vienmēr pratusi radīt bērniem īstus svētkus. «Šajā ziņā mēs nekad nejutāmies apdalīti. Dzimšanas dienu atmiņas man ir ārkārtīgi jaukas un skaistas, un es uzskatu – tas ir ļoti svarīgi, ka vecāki bērniem šos svētkus veido neaizmirstamus. Jo tas pārmantojas viņu turpmākajā dzīvē.»

Jau otro gadu pēc kārtas Rēzija savā dzimšanas dienā būs uz skatuves, un, kā viņa pati saka, tā ir visskaistākā dāvana. «Mans mīļais producents Sandis Mohovikovs kopā ar Uldi Marhileviču un pārējo blici man ir uzdāvinājuši vislielāko dāvanu – izpildīt šo programmu!»

«Neviens no šiem koncertiem nav komerciāls, bet nācis no sirds un dvēseles, piepildīts ar dziļu jēgu,» uzsver Uldis Marhilevičs, piebilstot: ja viss notiek no sirds un patiesi, tikai tad tam ir jēga.

Koncerts Mana roka tavējā ikkatru vedina apjaust, ka arī klusums var būt skaņa, bet citkārt daiļrunīgāka par vārdiem ir mūzika. Jo ar vārdiem dažkārt viens otru pārprotam, bet mūzikā nekad. Tāpēc programmā skan arī instrumentālā mūzika, bet runātais vārds ir rūpīgi izmeklēts fragmentu kopums no Zālamana Augstās dziesmas.

Rūpīgs darbs aktrisi sagaida arī pēc Ziemassvētku koncertu tūres. Kopā ar producentu Sandi Mohovikovu top jauns projekts – dzejas lasījumi Brīdis pēc vakariņām. Tie būs četri koncerti februārī – ar mūziķi Kasparu Zemīti un Rudītes Losānes dzeju, un četri koncerti martā – ar mūziķi Kārli Lāci un Māras Zālītes dzeju. «Mēs gribam atjaunot ne gluži dzejas teātri, bet intīmu sarunu ar skatītāju. Tas ir tas, kas arī man pašai vislabāk patīk,» atzīst lieliskā aktrise.

Rēzija izstāsta arī par saviem tālākiem plāniem – 6. jūnijā Dzintaru koncertzālē gaidāms viņas režisēts koncertuzvedums par godu Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadam. Tajā piedalīsies aktieri Artūrs Skrastiņš un Ilze Ķuzule-Skrastiņa, mūziķi Daumants Kalniņš, Gunta Davidčuka-Gelgote, koris Kamēr..., Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Ainārs Rubiķis. Taujāta, vai tas, ka nākamgad ieplānoti jau vairāki lieli projekti, nozīmē, ka viņa vairāk būs mājās Latvijā, Rēzija smaidot atteic: «Jā, tā sanāk.» .