Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Brīvdienas ir jābauda. Lūk, daži ieteikumi, kā un kur to darīt.

OSKAROTAS FILMAS

Nedēļas nogalē kinoteātros Kino Citadele repertuārs piedāvā baudīt atskaņas no lielās Oskaru nakts kaislībām. Gaumes un viedokļi, protams, ir dažādi, bet neatkarīgi no Kinoakadēmijas lēmumiem jums ir iespēja pašiem aiziet, noskatīties un izlemt, kam Oskaru dotu jūs. Būtībā iespējams dzīvot teju vai īstā festivāla režīmā, jo brīvdienu kino piedāvājumā ir pat četri nesenie balvas pretendenti: Amerikāņu snaiperis, Putncilvēks (attēlā), Imitācijas spēle un Teorija par visu. Seansu dienas, laikus un biļešu cenas precizējiet forumcinemas.lv.

BAROKA PĒRLES RĪGAS BIRŽĀ

Sestdien, 28. februārī, pulksten 17 Rīgas Senās mūzikas centrs sadarbībā ar Mākslas muzeju Rīgas birža aicina uz muzikālo pēcpusdienu programmā Pérola barroca. Rīkotāji sola, ka turpmāk katra mēneša pēdējā sestdienā šādas muzikālās pēcpusdienas kļūs par tradīciju. Pirmā Pérola barroca jeb Baroka pērle būs veltīta izstādei Itāļu portreta glezniecības divi gadsimti. 1580–1780. Ievadot pasākumu, par to, kāpēc Kurzemes hercogs Pēteris bija ilgi godāta personība Boloņā un kāds bijis sieviešu mākslinieču pienesums tā laika Boloņas mākslā, stāstīs izglītības programmu kuratore Dace Krīgere. Muzikālajā daļā ar solo koncertu uzstāsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrante, klavesīniste Gertruda Jerjomenko. Programmā Matīsa Vekmaņa, Johana Jakoba Frobergera, Johana Sebastiana Baha, Karla Filipa Emanuela Baha un Georga Frīdriha Hendeļa skaņdarbi.

ĶĪPSALAS KULTŪRAS PROGRAMMA

Piektdien, sestdien un svētdien Latvijas grāmatu izstādes 2015 ietvaros norisināsies visdažādākie kultūras pasākumi. To pilno programmu meklējiet Neatkarīgās 25. februāra numurā, bet pievērsiet uzmanību, ka izstādes ietvaros notiks divu Neatkarīgās autoru grāmatu atvēršanas svētki. Imanta Liepiņa grāmata Ukraina. Dzīvība, nāve un iekšējā revolūcija: no barikādēm uz Maidana caur Krimas okupāciju līdz karam Donbasā — aculiecinieka stāsts pierāda, ka arī latvieši prot meistarīgi aprakstīt lielās politikas globālās problēmas un sadursmes. Imants Liepiņš kopš pagājušā gada Neatkarīgajā ziņojis par notikumiem Eiromaidanā, pēc tam apmānījis «zaļos cilvēciņus», lai iefiltrētos Krimā tieši uz referenduma imitācijas brīdi, kā arī dzīvojis kopā ar teroristiem okupētajā Doņeckā un bijis klāt kaujā pie Doņeckas lidostas. Viņš savus lasītājus uz tikšanos gaida sestdien, 28. februārī, pulksten 13. Stundu vēlāk, pulksten 14 notiks Arno Jundzes romāna Kristofers un Ēnu ordenis atvēršanas svētki. Lai gan grāmata adresēta pusaudžiem, tās autors pamanījis, ka to labprāt lasa arī pieaugušie – visi tie, kurus interesē noslēpumaini portāli, kas ļauj ceļot laikā un telpā. Lai gan romāns ir fantastika, tā darbība notiek reālajā pasaulē un mūsdienās. Tās galvenais varonis ir Rīgas puika, kurš nejauši uzzina, ka blakus skumjai realitātei pastāv kāda cita daudz noslēpumaināka pasaule.

REDZĒT DIEVA AUSI

Šodien, 27. februārī, pulksten 17 Latvijas Arhitektūras muzejā M. Pils ielā 19 tiek atklāta izstāde Juris Monvīds Skalbergs. Starp modernismu un postmodernismu. Ar to Arhitektūras muzejs svinēs savas pastāvēšanas 20 gadus. Uz šo izstādi droši vien nostalģiskā noskaņojumā plūdīs visi kafejnīcas Dieva auss cienītāji, kas tapusi pēc arhitekta Skalberga ieceres. Kā teikts izstādes aprakstā: «Pareizticīgo katedrāle Rīgā tika slēgta 1963. gadā ar LPSR Ministru padomes lēmumu, lai ierīkotu te Zinību namu.[..] Reizē ar to padomju vara likvidēja nevēlamu kulta celtni tiešā Ministru kabineta tuvumā. Taču paradoksālā kārtā izglītojošā un radošā funkcija ēkā patiešām attīstījās, kamēr politiskā propaganda palika otrajā plānā, un par radošās bohēmas mājvietu kļuvusī nama kafejnīca, tautā saukta Dieva auss, akumulēja procesus, kas klusītēm grāva padomju sistēmu no iekšpuses. Izstādes darbalaikus precizējiet muzeja mājaslapā!