Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienu pavadīšanai.

PAVASARA NAKTS KONCERTS

22. maijā pulksten 21 LU Lielajā aulā notiks Pavasara nakts koncerts. Tas veidots kā skaņu un sajūtu eksperiments, kurā klasiskā kora mūzika, ekstravaganta instrumentālā mūzika un improvizētas elektroniskās skaņu gleznas reibinošā virpulī kairinās cilvēciskās maņas. Zem Lielās aulas stiklotās griestu velves klausītāji aicināti ļauties kora Juventus, grupas Dagamba un skaņu mākslinieka DJ Rudd skaņu improvizāciju sinerģijai. Šajā koncertpiedzīvojumā tiks atskaņoti Emīla Dārziņa, Ērika Ešenvalda, Jura Karlsona, Artura Maskata, Pētera Vaska, Karla Orfa, Sergeja Prokofjeva, Kamila Sensāna, Ērika Vitakra u. c. komponistu skaņdarbi. Diriģenti: Valdis Tomsons un Mikus Abaroniņš, solisti: Valters Pūce, Dainis Tenis, Hamidreza Rahbaraalam.

RĪGA, KURAS NAV

Latvijas Arhitektūras muzejā (M. Pils ielā 19) apskatāma izstāžu cikla Rīga, kuras nav. Kartes un plāni pirmā izstāde Galvenais un pamatplāns. Tā ir pirmā no septiņām iecerētajām izstādēm, kas iepazīstinās ar galvaspilsētas plānošanas dokumentiem, kas glabājas muzeja krājumā. Pirmo izstādi veido plāni, kuros var aplūkot Rīgas nomaļu attīstību no 20. gs. 20.–30. gadu Lielrīgas projektiem, kas bija paredzēti pusotram miljonam iedzīvotāju tagadējās Pierīgas teritorijā, līdz padomju perioda 60.–80. gadu mikrorajoniem. Izstādē būs aplūkojams arī viens no kolekcijas lepnumiem – starpkaru laikā arhitekta Arnolda Lamzes vadībā izstrādātais pilsētas attīstības plāns. Eksponētās kartes restaurētas īpaši izstādei. Attēlā: Rīgas ģenerālā plāna birojā 1960. gadā izstrādātais Rīgas apbūves funkcionālais zonējums 1959.–1965. gadam (no Latvijas Arhitektūras muzeja karšu kolekcijas)

LEĻĻU JUBILEJAS SVĒTKI

Latvijas Leļļu teātra 70. sezonas izskaņā 23. maijā no pulksten 14 līdz 17 visi interesanti aicināti uz Jubilejas svētkiem. Pagalmā notiks koncerts, bet tā sākumā skatītājus iepriecinās viena no pēdējā laika populārākajām Leļļu teātra izrādēm Joka pēc alfabēts. Pēc tam uz skatuves kāps mūziķi, kuru skaņdarbi dzirdami teātra izrādēs: Aigars Voitišķis un Ingus Ulmanis, Edgars Raginskis, Kārlis Kazāks, brāļi Raimonds un Oskars Petrauski, bērnu vokālā grupa Dzeguzīte, kā arī Juris Kaukulis ar ģimeni. Koncerta noslēgumā būs dzirdamas Pifa, Herkulesa un citu iemīļoto varoņu dziesmas no izrādes Un atkal Pifs.... Vēl būs iespēja redzēt aktieru improvizāciju Aktieris – lelle – skatītājs, kuras laikā apmeklētāji sastapsies ar dažādiem izrāžu tēliem. Bet teātra pirmajā stāvā tiks veidota īpaša svētku izstāde, kurā līdzās ceļojošajai ekspozīcijai Leļļu stāsti varēs aplūkot arī mākslinieka, bērnu grāmatu autora un tulkotāja Vladimira Novikova izstādi Draudzīgais smaids – Leļļu teātra vēsturē nozīmīgu aktieru, režisoru, mākslinieku un komponistu šaržus. Ieeja koncertā un izstādē bez maksas.

KAILIE BRIEŽI

24. maijā pulksten 19 Rīgas Kongresu namā ir iespēja noskatīties Domino teātra piedāvāto izrādi Kailie brieži. Tā ir Entonija Makartena (Anthony McCarten) un Stīvena Sinklēra (Stephen Sinclair) komēdijas Ladies night latviešu versija, ko veidojis režisors Oļegs Šapošņikovs un horeogrāfs Agris Daņiļevičs. Izrādē piedalās Agris Daņiļevičs, Roberto Meloni, JānisJarāns, Jānis Vimba, Artūrs Krūzkops un Aleksandra Kurusova. Vīrieši iejutīsies kādas mazpilsētiņas bezdarbnieku ādā, kas, meklējot izeju no valsts krīzes, izveido striptīza grupu.