Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

30.jūnija jubilārs: rakstnieks, literatūrzinātnieks Arno Jundze

«Veselība ir vissvarīgākais,» saka Arno Jundze. Viņam svarīgi arī, lai nav tā, ka 15 dienu bilde aiz loga nemainās. Šobrīd viņam aiz loga – Rodas sala un Egejas jūra. «Beidzot ir silts un jūrā nepeld tikai roņi. Krodziņi izcili!» priecājas šodienas jubilārs © no Arno JUNDZES personiskā arhīva

«Šis gads – no pagājušās dzimšanas dienas līdz šai – man bijis tik ārprātīgi darbīgs, ka, sākot skatīties, kas ir izdarīts, apzinos, ka ar to varētu pietikt pieciem gadiem. Tāpēc beidzot jūtos nopelnījis maķenīt atpūsties,» saka Neatkarīgās kultūras žurnālists, rakstnieks, literatūrzinātnieks un Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze. Viņu šodien sirsnīgi sveicam 50. dzimšanas dienā!

Šobrīd Arno Jundze atpūšas Rodas salā Grieķijā. «Gribu siltu jūru un sauli, beidzot atpūsties un nedarīt neko,» viņš atzina īsi pirms aizbraukšanas. Tā kā viņš šajā vietā ir pirmo reizi un, kā pats atzina, tas būs ceļojums nezināmajā, arī par konkrētiem savas svētku dienas plāniem jubilārs iepriekš neko nemācēja pateikt. «Ļaušos plūdumam. Ceru tikai, ka tikšu mājās, ka Grieķijas ekonomika nesabruks līdz brīdim, kad man būs jābrauc atpakaļ,» viņš piebilda, neslēpjot, ka ir nedaudz nobažījies par notikumiem Grieķijā.

Vakar Arno Jundze atsūtīja ziņu no Rodas: «Kā noproti, man klājas lieliski. Beidzot ir silts un jūrā nepeld tikai roņi. Krodziņi izcili! Dzimšanas dienā droši vien došos izbraukumā pa salu un tusēšu pa mazajiem, pasakainajiem grieķu ciemiem un pludmalēm...»

Kamēr jubilārs bauda Grieķijas vasaru, atgādinām, cik daudz viņš pēdējā laikā paveicis: vispirms dienasgaismu ieraudzīja romāns Putekļi smilšu pulkstenī, kas pretendēja uz visām iespējamām literārajām godalgām. «Tas nekas, ka nevienu nedabūja, jo galvenais – forši, ka tika pamanīts!» Nepamanīts nepalika arī viņa nākamais veikums – grāmata pusaudžiem Kristofers un Ēnu ordenis, kas sarakstīta fantastikas žanrā. Savukārt maija viducī Arno Jundze kļuva par vienu no Apgāda Zvaigzne ABC rīkotā romānu konkursa Nacionālais bestsellers 1. kārtas uzvarētāju. Konkursā bija iespējams iesniegt dažādos žanros rakstītus darbus, turklāt darbu iesniegšana un vērtēšana noritēja anonīmi. «Šis darbs varētu tikt izdots gada beigās, vēl tikai pašam jāpārlasa un jāizrediģē. Un – jāizdomā nosaukums, kas nav viegli,» viņš nosaka un atklāj, ka tas ir riktīgs dēku gabals, kur abi galvenie varoņi ir latvieši.

Ar to jau kādam laikam pietiktu, bet nē – Arno Jundze ir uzrakstījis arī scenāriju 52 minūšu dokumentālai spēlfilmai par Raiņa un Aspazijas tikšanos un kopā būšanu. Faktus no viņu dzīves viņš ielicis mūsdienās, nemainīgas atstājot vien viņu iekšējās pārdomas un attiecības. Filmu veido režisore Linda Olte, un tās pirmizrāde LTV gaidāma 11. septembrī, Raiņa 150. dzimšanas dienā.

«Plus vēl 10. maijā esmu ievēlēts par Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētāju. Arī Neatkarīgajai turpinu rakstīt. Vienā rakstīšanā! Jau galva plīst pušu! Bet, no otras puses, – tā nav žēlošanās. Ir jau forši, ka var tā dzīvot un strādāt – uz pilnu klapi! Patiesībā, šai savā dzīves posmā jūtos ļoti labi – ir riktīgs radošs uzrāviens,» secina šodienas gaviļnieks. Kad beidzās viņa aktīvā darbošanās LTV, viņš ar to pašu enerģiju metās iekšā rakstīšanā, un tā nu tas tagad sasummējies. «Ļoti ceru, ka tikpat ražīgi būs vēl kādi gadi – ir lietas, kas jāpabeidz, un ir šis tas padomā, ko vēl gribas uzrakstīt.».