Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

TEĀTRA PLĀNI: No klasikas līdz mūsu laika darbiem

Pagājušās sezonas labākie aktieri teātra vērtējumā saņēmuši ceļojošās balvas. Veltas Līnes gredzens šosezon būs pie Ditas Lūriņas, Elzas Radziņas kulons – pie Maijas Doveikas, bet Kārļa Sebra gredzenu nēsāt var Gundars Grasbergs © F64

Latvijas Nacionālā teātra sezona intriģē – plānos redzam augstvērtīgu literatūru, vairāku režisoru debijas, labas lomas aktieriem. 11. septembrī, Raiņa 150. dzimšanas dienā, kad pirmizrādes notiks vairākos Latvijas profesionālajos teātros, Nacionālajā teātrī Lielajā zālē priekškars vērsies Raiņa Uguns un nakts iestudējumam, kam dramaturģiju veidojusi Ieva Struka, bet režisors ir Viesturs Kairišs.

«Viņam bija tikai viens ienaidnieks – viņš pats, viņam vajadzēja uzvarēt tikai vienā kaujā – pašam ar sevi. Un veikt vertikālo transcendenci – mainīties uz augšu. To viņš nespēja. Un tomēr – varbūt šī mūžīgā cīņa ir labākais, kas ar Lāčplēsi varēja notikt,» jautā izrādes veidotāji. Lāčplēša lomā būs Uldis Anže, Spīdola – viesaktrise no Jaunā Rīgas teātra Guna Zariņa, Laimdota – Maija Doveika, Kangars – Gundars Grasbergs, Melnais bruņinieks – Arturs Krūzkops.

Nākamā jauniestudējuma pirmizrāde Lielajā zālē gaidāma 22. oktobrī – vācu rakstnieka, Nobela prēmijas literatūrā laureāta Tomasa Manna nepabeigto romānu Avantūrista Fēliksa Krula atzīšanās iestudē Mihails Gruzdovs, solot «avantūru /drāmu/erotiku uz pornogrāfijas robežas». Tas ir stāsts par nabadzīgo Fēliksu no dižciltīgas ģimenes, kurš piedzīvojumos, kas neiekļaujas morāles un ētikas normās, cenšas dzīvē tikt uz priekšu.

Jaunajā sezonā Nacionālajā teātrī notiks trīs režisoru debijas. Rēzija Kalniņa Lielajā zālē iestudēs Viktora Igo Cilvēks, kas smejas, tādējādi īstenojot ieceri, kas padomju laikā līdz pirmizrādei tā arī nenonāca. Pirmizrāde plānota 3. decembrī. Filozofiju un režiju studējusī Nacionālā teātra aktrise Daiga Kažociņa sezonas otrajā pusē iestudēs dāņu filozofa, eksistenciālista Sērena Kirkegora Mūžīgais komentārs Nr. 4. Jāpiebilst, ka Daiga Kažociņa ar Radživa Džozefa lugas iestudējumu Ievainotie pērn kļuva par Latvijas Kultūras akadēmijas Skatuves mākslas festivāla Patriarha rudens laureāti. Savukārt pagājušajā Spēlmaņu naktī balvu par gada debiju režijā – Dailes teātrī tapušo izrādi Nakts vēl nav galā – saņēmušais Intars Rešetins Nacionālā teātra Aktieru zālē iestudēs franču mūsdienu autora Floriana Zellera 2012. gadā tapušo lugu Tēvs, pirmizrāde plānota 14. aprīlī.

Janvārī Lielajā zālē 80. gadu jubileju ar koncertu svinēs komponists Raimonds Pauls. Pavasarī gaidāms arī tradicionālais Teātra dienas koncerts.

Sezonas otrajā pusē izrādes Lielajā zālē iestudēs Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs, Vladislavs Nastavševs. Valters Sīlis uz skatuves mēģinās radīt šogad sērijā Mēs. Latvija. XX gadsimts iznākušā Māra Bērziņa romāna Svina garša pasauli, kad 1940. un 1941. gadā Latvijā nomainās lielvalstu varas un latviešu puisis Matīss no Torņakalna mēģina palikt malā, jo nevēlas karot ne vienā, ne otrā frontes pusē.

Elmārs Seņkovs iestudēšanai izvēlējies darbu no klasikas apcirkņiem – Henrika Ibsena lugu Meža pīle. Bet Vladislavs Nastavševs sezonas izskaņā piedāvās Federiko Garsijas Lorkas lugas Asins kāzas skatuves versiju. Rakstīt šo lugu Lorku pamudinājis avīzē izlasītais traģiskais stāsts par kādu līgavu, kura kāzu dienā aizbēgusi ar savu iepriekšējo mīļoto. Dramaturgs apspēlē šo sižetu, kas, kā jau liecina lugas nosaukums, beidzas traģiski.

Jaunajā zālē Ināra Slucka iestudē mūsdienu britu dramaturga Bārnija Norisa lugu – veltījumu dramaturga vecvecākiem, kas nodzīvojuši kopā 70 gadus. Ciemiņi ir himna mīlestībai mūža garumā, un tajā spēlēs Lolita Cauka un Uldis Dumpis, Anta Aizupe un Jānis Vimba. Pirmizrāde gaidāma jau 23. septembrī. Šajā spēles telpā Elmārs Seņkovs veidos spāņu autora Huana Majorgas 2006. gadā sarakstītās lugas Zēns no pēdējā sola iestudējumu, kam pirmizrāde plānota janvārī. Sezonas beigās Valters Sīlis sadarbosies ar dramaturgu Jāni Balodi, radot izrādi Gagarina un citas Rīgas.

Aktieru zālē jau 19. septembrī būs iespējams novērtēt jaunā režisora Dāvja Auškāpa iestudējumu – Eliota Heiza Ceļā uz mājām. Tiek solīts, ka izrāde «asprātīgā formātā piedāvās mūsdienu ģimenes problēmu koncentrātu: autoritātes trūkums, dzimuma lomu (ne)sadalījums, «skeleti skapjos», bojāto telefonu komunikācija, mīlestības trūkums, aizvainojums, dalījums mīļajos/nemīļajos utt.».

Indra Roga jaunajā sezonā iestudēs izrādi Aktieru zālē, un tas būs krievu rakstnieka Aleksandra SuhovoKobiļina Bunčuka gals, pirmizrāde gaidāma 8. decembrī.

Kopjot tradīcijas, Nacionālā teātra kolektīva svinīgajā sezonas atklāšanas sanāksmē tika sveikti pagājušās sezonas labākie mākslinieki teātra vērtējumā. Elzas Radziņas kulons aizceļoja pie Maijas Doveikas par lomām izrādēs Antigone, Raiņa sapņi un Migla. Par izcilu un profesionālu sniegumu izrādē Prāts teātra atzinību saņēma arī aktrise Daiga Kažociņa. Kārļa Sebra gredzens nonāca pie Gundara Grasberga par lomām izrādēs Antigone, Raiņa sapņi un Migla. Bet Veltas Līnes gredzenu par spilgtāko mīlētājas lomu pagājušajā sezonā saņēma Dita Lūriņa, kura režisora Vladislava Nastavševa izrādē Idiots attēlo Nastasju Fiļipovnu. Par aizvadītās sezonas labākajām izrādēm teātris atzinis Raiņa sapņus Kirila Serebreņņikova režijā un Elmāra Seņkova iestudēto Antigoni.