Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

Jaunākās izrādes LTV ēterā

© F64

LTV ēterā ir atgriezies raidījumu cikls Teātris.zip, kas notiek, pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstam.

Jaunajā sezonā skatītājiem tiks piedāvātas salīdzinoši jaunas teātru izrādes, kas saņēmušas lielu skatītāju un kritiķu ievērību. Ir ieviestas izmaiņas teātra izrāžu demonstrēšanas plānojumā, un tas nozīmē, ka turpmāk LTV1 būs īpašie teātra mēneši.

«Teātris.zip izpelnījies lielu skatītāju atzinību, tāpēc esam daudz domājuši, kā to padarīt skatītājam draudzīgāku, un šajā sezonā nākam klajā ar jaunu plānojumu,» uzsver LTV kultūras satura redaktore Gunta Sloga. Viņa skaidro, ka daļai skatītāju bija neizprotams tas, ka izrādes LTV ēterā skatāmas neregulāri, tāpēc tagad izveidoti īpaši teātra izrāžu bloki. Sezonas laikā būs četri īpašie teātra mēneši, kad izrādes LTV1 un arī LTV7 būs skatāmas reizi nedēļā.

Septembrī un oktobrī LTV1 skatāmās izrādes iekļaujas Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmā TÊTEÀTÊTE, kas, svinot Teterevu fonda piektās darbības gada jubileju, septembrī un oktobrī piedāvā Eiropas mēroga laikmetīgās kultūras notikumu sēriju. Apmeklējot Uguns un nakts pirmizrādi Nacionālajā teātrī un Brodskis/Barišņikovs Jaunajā Rīgas teātrī, televīzijas skatītāji projektā Teatris.zip tiek aicināti noskatīties vairākas jaunāko laiku izrādes: Dailes teātra mūziklu Oņegins Dž. Dž. Džilindžera režijā, Latvijas Nacionālā teātra izrādi Bille, ko iestudējis Valdis Lūriņš, un Jaunā Rīgas teātra Fundamentālistu Ineses Mičules režijā. Četri iestudējumi tiks demonstrēti arī novembrī un martā, pieci – janvārī. Zināms, ka novembrī būs iespēja noskatīties 2013. gada Nacionālā teātra iestudējumu Sieviete, kura nav uzmanības vērta Indras Rogas režijā (8.11. LTV7), JRT 2010. gadā Māras Ķimeles iestudēto Jāņonkuli (15.11. LTV7), Valmieras teātra Saules pelnus (2014) Feliksa Deiča režijā (22.11. LTV7) un Dailes teātrī 2014. gadā tapušo izrādi Slazdā, ko iestudējis Jans Villems van den Boss (29.11. LTV7).

Izrādes, kas demonstrētas LTV, vēl nedēļu pēc tam iespējams noskatīties televīzijas mājaslapā, taču ir plānots veidot Latvijas teātra vēsturi atspoguļojošu izrāžu arhīvu. Sākumā šajā sadaļā tiks ievietotas pēdējo dekāžu desmit ievērojamākās izrādes, kas tiks papildinātas ar LTV raidījumu ierakstiem, dažādiem arhīvu materiāliem un kritiķu vērtējumiem.