Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

MOCARTA MŪZIKA

Sestdien, 13. februārī, pulksten 16 J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (LMA) Lielajā zālē notiks LMA simfoniskā orķestra un austriešu diriģenta Jozefa Valniga koncerts Zalcburga. Mocarts. Rīga. Jozefs Valnigs ir viens no augstākā līmeņa Mocarta mūzikas ekspertiem, Zalcburgas Mozarteum universitātes profesors, Mocarta interpretācijas institūta izveidotājs, un šajā koncertā izskanēs Mocarta gan labi pazīstamie, gan arī ne tik labi pazīstamie darbi – 32. simfonija, Otrais koncerts flautai ar orķestri Re mažorā, Rečitatīvs un ārija soprānam ar orķestri nr. 38. Bella mia fiamma, addio... Resta o cara un 40. simfonija sol minorā. Kopā ar orķestri, izturot īpašu konkursu, iespēju muzicēt ieguvušas divas jaunās solistes – flautiste Vita Rozēna un dziedātāja Laura Teivāne (soprāns).

BALSIS PAR MĪLESTĪBU

Svētdien, 14. februārī, pulksten 20 a/s Latvijas gāze teritorijā (Vagonu ielā 20) uz muzikālu ceļojumu – koncertu Mīlestība = II aicina jauniešu koris Balsis. Koncertā skanēs Raimonda Paula, Ērika Ešenvalda, Jāņa Lūsēna, Imanta Kalniņa, Jāņa Ivanova, Sergeja Rahmaņinova, Jura Vaivoda, Emiļa Melngaiļa, Pētera Vaska, Emīla Dārziņa un citu komponistu skaņdarbi ar Noras Ikstenas, Ievas Zanderes, Beātes Karlsbergas, Aleksandra Čaka u. c. autoru dzeju. Koris tādējādi turpinās no jauna atklāt Latvijas gāzes teritorijā esošo vēsturisko gāzes tvertni, kas pirmoreiz ar Balsu skaņām tika piepildīta novembrī. Šoreiz vēl vairāk tiks izmantotas ēkas skaniskās un telpiskās kvalitātes. Koncertu iekrāsos jaunie mākslinieki Arta Raituma un Edgars Viziņš, izgaismos multimākslinieks Pēteris Brīniņš.

AUKSTĀ MODE

Sestdien Kalnciema kvartālā gaidāma Aukstās modes izpārdošana, kad vietējie modes dizaineri un mākslinieki piedāvās savu produkciju par īpašām izpārdošanas cenām un ar atlaidēm. Pulksten 12, 12.20 un 12.40 Izstāžu galerijas skatlogos būs vērojama Spotlight Dance modes deja ar vietējo dizaineru apģērbu. Bērniem būs iespēja darboties radošajā darbnīcā, izgatavojot gaismcaurlaidīgus, logā iekarināmus piekariņus.

SPĀŅU PANTOMĪMAS MEISTARS LATVIJĀ

Šonedēļ Latvijā, uzstājoties vairākās pilsētās, viesojas pasaulē pazīstamais spāņu pantomīmas režisors, aktieris un pasniedzējs Karloss Martiness. Sestdien pulksten 18 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS, un svētdien pulksten 18 Rīgā, LKA Teātra mājā Zirgu pasts, notiks izrāde Mīlestība bez vārdiem, kas atspoguļo pantomīmas meistara Karlosa Martinesa būtību – precizitāti, jūtīgumu, cilvēcīgumu un vērtīgu humoru. «Dažreiz mīlestība ir jautra, bezrūpīga un maiga, bet citkārt tā ir izaicinoša un pat traģiska, taču vienmēr – poētiska, smalka un jutekliska,» savu izrādi raksturo Karloss Martiness.

PĒTERA SIDARA TVERAMĀ KUSTĪBA

Līdz 13. martam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) skatāma Pētera Sidara personālizstāde Tveramā kustība. To raksturo Gundega Cēbere: «Ekspozīcijā dominē vērienīgs laminētais gleznojums Plūsma, darbi no sērijas Fraktāļi un vēl daži objekti. Gleznas uz audekla, koka, ruberoīda un plastikāta, objekti un instalācijas radītas no rūpnieciskiem nelikvīdiem un visa, kas atbilst autora iecerei, paverot vizuālo asociāciju plūsmas. Tieši no mākslinieka urdošās zinātkāres tapušas interesantas vīzijas par krāsām – spēcīgi, kontrastējoši toņi organizē formu, bet nav mākslas darba būtiskākais elements. Īpašai sistēmai pakļautas izteiksmīgi līkumojošas līnijas un laukumi, kas efektīgi veido kustības iespaidu, formu un nokrāsu transformāciju – it kā rotaļāšanos, reizēm radot neesošas telpas un lietu ilūziju, vidi, kurā skatītāju apņem poētiskas un sirreālas sajūtas. Ieraudzīts negaidītā kontekstā un pārtulkots citādā vizuālā valodā, fakts, detaļa vai priekšmets iegūst jaunas nozīmes. Šajā ekspozīcijā atklājas kaut kas no filozofiskām dīvainas bezgalības dziļumos un reālā eksistencē tvertām sajūtām.».