Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Zane Dombrovska. Kamēr dzīve ļauj lidināties

MESTIES IEKŠĀ DAŽĀDĀS PASAULĒS. Zane Dombrovska: «Savu skatuves karjeru es sāku kā dziedātāja, bet dzīvē tā sagadījies, ka nokļuvu teātrī – piedalījos Nacionālā teātra iestudējumā Adata. Teātra pasaules savaldzināta, iestājos aktieros un nu kā aktrise strādāju Nacionālajā teātrī. Teātris nosaka manu dzīves ritmu, tas disciplinē, bet vienlaikus... Lai cik grūti klājas izrādes iestudēšanas laikā, pirmizrāde pienāk, ir lielākas vai mazākas uzvaras, un nāk atkal jauns iestudējums, jauni šķēršļi, pārbaudījumi, zaudējumi, uzvaras... Tāpat kā dzīvē. Eju uz priekšu, metos iekšā dažādās interesantās pasaulēs, jo esmu arī ziņkārīga» © F64

Šodien, 30. maijā, pulksten 19 mūzikas namā Daile notiks labdarības uzvedums Es esmu, kurā uz vienas skatuves tiksies vecākās un jaunākās paaudzes aktieri, lai atbalstītu Latvijas teātra vecmeistarus. Jau trešo gadu šo pasākumu rīko fonds Rampa, un jau trešo gadu tajā iesaistījusies aktrise Zane Dombrovska.

Katru gadu labdarības uzveduma dalībnieku komanda mainās, bet princips paliek nemainīgs - teātra vecmeistari izvēlas kādu jaunās paaudzes pārstāvi, ar ko kopā uzstāties, vecmeistariem arī ļauts izvēlēties repertuāru, ar kuru priecēt skatītājus un kolēģus. Šoreiz uz skatuves kāps leģendāri - Olga Dreģe, Lidija Pupure un Juris Strenga no Dailes teātra, Astra Baumane no Valmieras teātra, Anta Krūmiņa no bijušā Jaunatnes teātra, Rasma Garne un Zigurds Neimanis no Nacionālā teātra, Jānis Dreiblats no Liepājas teātra un vēl citi teātra vecmeistari. «Šis pasākums ir unikāls, jo tik dažādas aktieru paaudzes tik dažādās kombinācijās no visas Latvijas teātriem uz vienas skatuves tiekas vien reizi gadā. Latviešu teātra dzimšanas dienas priekšvakarā uzvedumā Es esmu aktieriem tā ir brīnišķīga skatuves pieredzes apmaiņa, savukārt skatītāji tiek lutināti ar iespēju satikt savus iemīļotos aktierus pavisam ciešā tuvplānā,» uzskata fonda Rampa valdes locekle, aktrise Zane Dombrovska. Uzreiz pēc uzveduma notiks izsole, kur ikviens varēs iegādāties Latvijas teātru pārstāvju - aktieru, režisoru, scenogrāfu, kostīmu mākslinieku un citu profesiju pārstāvju - sagādātos priekšmetus jeb mīļlietiņas. Visi dalībnieki šajā pasākumā strādā bez atlīdzības, visi ienākumi tiks novirzīti teātru senioru sociālā stāvokļa un veselības uzlabošanai. Zane Dombrovska uzsver, ka tiem aktieriem, kuri savu darba mūžu pavadījuši kādā no valsts lielajiem teātriem, ir lielākas iespējas vecumdienās saņemt kaut kādu atbalstu no savas iepriekšējās darbavietas, bet tiem, kuru teātri jau likvidēti, piemēram, Jaunatnes teātris vai Operetes teātris, šādu iespēju nav pat teorētiski. Ne reizi dzirdēts un lasīts, ka teātris ir dzīvesveids, ka šī profesija pieprasa upurus, un daudzi aktieri patiešām visu mūžu ir atdevuši skatuvei, un tad, kad intensīvais darbs uz skatuves beidzies, daudziem arī piezogas vientulība. «Ja reiz teātris ir bijis liela ģimene, kurā kopā dzīvots un daudz kas piedzīvots, tad ir tikai godīgi, ka mēs cits par citu arī pēc tam, kad daļa vairs nav uz skatuves, turpinām rūpēties kā ģimenē,» uzskata Zane Dombrovska. Fonds šobrīd apzinājis apmēram simts teātra vecmeistaru, kuriem ir nepieciešama palīdzība.

Jaunā aktrise atzīst, ka darbs fondā Rampa, protams, liek aizdomāties arī pašai par savu veselību, bet pagaidām iztiek ar to, ka dara sev tīkamu darbu, turklāt intensīvais dzīves ritms neļauj iesūnot, tieši otrādi - iedvesmo, un tas jau ir ļoti daudz.