Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Kultūra

Baleta zvaigznes Dzintaros

MAZIE MONSTRI. Argentīniešu izcelsmes horeogrāfa Demisa Volpi radītais dejas darbs būs viens no 17. starptautiskā baleta festivāla Baleta zvaigznes Jūrmalā spožākajiem iznācieniem © Publicitātes foto

6. augustā pulksten 20 Dzintaru koncertzālē norisināsies viens no krāšņākajiem šā gada baleta notikumiem vasaras sezonā – 17. starptautiskais baleta festivāls Baleta zvaigznes Jūrmalā.

Festivāla viesu vidū būs Štutgartes baleta (Stuttgarter Ballett) vadošie solisti - spāniete Elisa Badenesa ar deju partneri Danielu Kamargo no Brazīlijas. Viņi dejos Daniela Obēra Grand Pas Classique, kā arī duetu no argentīniešu izcelsmes horeogrāfa Demisa Volpi darba Mazie monstri.

Jāatgādina, ka Štutgartes balets ir viena no ietekmīgākajām baleta trupām pasaulē. Tā slava sākās horeogrāfa Džona Kranko laikos. Viņš Štutgartē sāka strādāt 1961. gadā, kopš tā laika trupa ir visnotaļ pamanīta pasaules mērogā. Zīmīgi, ka Džons Kranko paralēli tam, ka iestudēja savas izrādes, mudināja arī trupas dejotājus izmēģināt roku horeogrāfijā. Tā dzima arī divi mūsdienās par izciliem dēvēti horeogrāfi - Jirži Kilians un Džons Noimaijers. Starp citu, viens no Latvijā pazīstamiem Štutgartes baleta štata horeogrāfiem ir argentīnietis Demiss Volpi, kurš Latvijas Nacionālā baleta trupai iestudējis darbu Elēģija ar Pētera Vaska mūziku.

Festivāla viešņa Elisa Badenesa ir dzimusi Valensijā. 2008. gadā Lozannas baleta konkursā viņa saņēma stipendiju studijām Karaliskajā baleta skolā Londonā. Gadu vēlāk Amerikas Jauniešu Grand prix konkursā viņa ieguva zelta medaļu un balvu kā labākā Eiropas dejotāja. 2011. gadā Toronto Ērika Brūna konkursā jau kopā ar savu partneri Danielu Kamargo viņa ieguva publikas simpātiju balvu. 2009./2010. gada sezonā Elisa Badenesa pievienojās Štutgartes baletam un jau 2013. gadā kļuva par vadošo solisti. 2014./2015. gada sezonā Badenesa ieguva Vācijas dejas balvu Nākotne.

Savukārt Daniels Kamargo dzimis Brazīlijas pilsētā Sorokabā. 2005. gadā Džona Kranko baletskolas direktors Tadeušs Matāšs ieraudzīja jauno dejotāju Amerikas jauniešu Grand prix konkursā un uzaicināja turpināt izglītību Štutgartē. 2009./2010. gada sezonā Kamargo pievienojās Štutgartes baletam. Pēc spoži nodejotās Bazilio lomas horeogrāfa Maksimiliano Guerras baletā Dons Kihots viņš 2012./2013. gadā kļuva par solistu un jau pēc gada tika paaugstināts par vadošo solistu. Arī Daniels Kamargo saņēmis prestižas vācu baleta godalgas.