Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© f64

Idejas brīvdienām

VISU UN BEZ PIEPŪLES

Ezotēriskās literatūras uzvaras gājiens pasaules grāmatnīcās ir konstants lielums, arī Latvijā regulāri iznāk šādas grāmatas. Apgāds Jumava laidis klajā Pjēra Franka grāmatu Īsteno iecerēto bez piepūles. Cītīgākie šīs jomas lasītāji Pjēru Franku jau zina no grāmatām Rezonanses likums, Vēlēšanās, kas piepildās un Laimīgas mīlestības formula. Grāmatā Īsteno iecerēto bez piepūles autors, minot piemērus no dzīves, stāsta par to, kā pareizi attiekties pret naudu, veselību, darbu un citām būtiskām dzīves reālijām tā, lai viss iecerētais īstenotos. Autors ir pārliecināts - kad sekmīgas vēlēšanās princips vienreiz ir ne vien izprasts, bet arī patiešām pieredzēts, kā tas funkcionē, mainās visa dzīves struktūra. Ja ir vēlēšanās, var pārbaudīt.

ŠTREIČA KINO NAKTS

Tieši mēnesi pirms izcilā latviešu kinorežisora, scenārista, aktiera un gleznotāja Jāņa Streiča 80 gadu jubilejas, 26. augustā, Ādažu Kultūras centra pagalmā notiks brīvdabas kino nakts. Tajā tiks demonstrētas trīs filmas - pulksten 22 tiks izrādīta 1997. gadā uzņemtā filma par trīs cilvēku dažādajiem likteņiem un katra sirds stāstu Likteņdzirnas. Tieši pusnaktī sāksies 1976. gada filma Meistars, kas vēsta par disciplinēto un darbu mīlošo jaunieti Artūru, kurš pēc dienesta armijā atgriežas savā darba vietā rūpnīcā. Savukārt pulksten 1.30 sāksies 2000. gadā veidotās filmas Vecās pagastmājas mistērija seanss; filma ir stāsts par veco čekistu, kurš bija spiests pavadīt vecumdienas savu noziegumu vietā - bijušajā pagastmājā, kuras pagrabā viņš 1941. gada vasarā spīdzināja un slepkavoja Latvijas iedzīvotājus.

UGUNS, ZIVIS UN PĀRGĀJIENS KURZEMES JŪRMALĀ

Ja brīvajās dienās gribas izkustēties dabā, bet negribas iet sēņot, var doties uz Tukuma pusi. Tās puses zvejnieki un zivju kūpinātāji - no Lapmežciema līdz pat Bērzciemam - aicina ciemos, ļaujot iepazīt piekrastes dzīvi, nosvinēt Senās uguns nakti un nosoļot 40 km gar jūras krastu. Sestdien, 27. augustā, piecas zvejnieku sētas un zivju pārstrādātāji, kūpinātāji un visādu zivju delikatešu radītāji (vienkāršāk sakot - zivenieki) aicinās ciemos pie sevis, izrādīs sētu un pastāstīs, kā kūpinājuši agrāk un kūpina šodien zivis Tukuma piekrastē. Viesus gaidīs arī Lapmežciema muzejs, kurš piedāvās iespēju iepazīties ar šī krasta zvejniecības vēsturi un sadzīvi līdz pat mūsdienām. Sestdienas vakarā visā Latvijas piekrastē tiks svinēta Senās uguns nakts, ugunskuri kopā ar dziedāšanu tiks kurti arī Lapmežciemā, Klapkalnciemā, Engurē un Abragciemā. Abas dienas - gan sestdien, gan svētdien - ikvienam interesentam ir iespēja arī piedalīties fonda 1836 pārgājienā gar jūras krastu.

TOMĀTI PRIEKAM UN VĒDERAM

Līdz svētdienai, 28. augustam, Latvijas Dabas muzejā apskatāma izstāde Tomātu un veselības augu parāde 2016. Tajā savu izaudzēto ražu rādīs 20 kolekcionāri no visas Latvijas, vērtējumam tiks izliktas vairāk nekā 300 tomātu, lauka un dārza veselības augu, paprikas un aso piparu šķirnes. Tā kā pasaulē pēdējos gados parādījušies tomāti ar interesantu krāsojumu, šai modei līdzi sekojuši arī mūsu kolekcionāri, kuri savu raibo veikumu atrādīs izstādē. Kā ierasts, izstādes laikā būs arī lekcijas. Piektdien, 26. augustā, interesenti varēs uzzināt visu par baklažānu, paprikas, aso piparu audzēšanu, bet sestdien - par dārza un veselības augu audzēšanu un izmantošanu.