Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Kultūra

Unikālā albumā ieskaņoti senākie Rīgā atrastie nošu materiāli

© f64/ Lauris Aizupietis

30.septembrī plkst. 19.00 Rīgas Domā senās mūzikas vokālā grupa "Schola Cantorum Riga" savu 20 gadu radošās darbības jubileju atzīmēs ar koncertu, kurā prezentēs arī jauno albumu ‘DOMUS MEA’, kas tapis sadarbībā ar Nacionālo ierakstu kompāniju "SKANI".

Jaunā albuma prezentācijas koncertā piedalīsies arī Diāna Jaunzeme-Portnaja (ērģeles), Ieva Nīmane (dūdas) un koncerta īpašais viesis - Rihards Zaļupe (marimba). Koncerta un jaunā albuma klausītāji kļūs par lieciniekiem arī unikāla viduslaiku stīgu mūzikas instrumenta - rata liras - skanējumam.

"Šī gada vasarā Rīgas Domā mēs ieskaņojām patiešām unikālas vēsturiskas liecības - psalmus no "Rīgas misāles" - senākā nošu materiāla Latvijas mūzikas vēsturē, kas saglabājies līdz mūsdienām. Līdzās šiem 15.gs. psalmiem jaunajā albumā iekļauti dažādi viduslaiku dziedājumi - gregoriskie korāļi, ambroziskās himnas un agrīnās daudzbalsības paraugi," stāsta vokālās grupas vadītājs Guntars Prānis.

Ieraksts, kura ieskaņojumā piedalījās arī Rīgas Doma meiteņu koris (diriģente Aira Birziņa), tapis, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas Doma un uzņēmuma "Rīgas Karte" atbalstam.

Jaunais albums būs nopērkams ne tikai Latvijas mūzikas ierakstu veikalos, bet pateicoties "SKANI" izplatīšanas tīklam arī vairāk kā 80 pasaules valstīs un visās pieejamajās digitālās izplatīšanas platformās - iTunes, Spotify, Amazon, Deezer, Google Play, Naxos Music Library un daudzās citās.

Vokālā grupa "Schola Cantorum Riga" dibināta 1995.gadā kā īpašs ansamblis senās mūzikas, sevišķi gregoriskā korāļa, autentiskai interpretēšanai. Grupa regulāri koncertē Latvijā un ārzemēs, veidojot arī kopprojektus ar citiem mūziķiem. Grupa ieskaņojusi 6 albumus; 2002.gadā albums "Riga Mass" ieguva Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu kā labākais akadēmiskās mūzikas ieraksts.