Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

APRITĒ: Festivāla Zelta maska izlase

FESTIVĀLA Zelta maska Latvijā izskaņā būs iespējams redzēt teātra Satirikons izrādi Cilvēks no restorāna. Galvenajā lomā – Konstantīns Raikins © F64

Rīt sākas festivāls Zelta maska Latvijā, kura laikā Rīgā, Ventspilī un Liepājā būs skatāmas piecas Krievijā kritikas un skatītāju atzinību guvušas izrādes.

«Mūsu princips un uzdevums ir parādīt aktieru, režisoru un scenogrāfu izcilākos darbus, proti, visu labāko, kas šobrīd ir Krievijas teātra tirgū. Katram ir sava gaume un intereses, taču šajā programmā, manuprāt, ikviens var atrast sev ko interesantu,» saka festivāla Zelta maska Latvijā direktore Jūlija Ločmele un piebilst, ka skatītājiem būs pieejama ļoti daudzveidīga programma.

Pirmo reizi šī projekta ietveros būs skatāms kamermūzikls, Aleksandra Puškina vārdā nosauktā teātra izrāde O. Henrija Ziemassvētki (30. septembrī, 2. un 4. oktobrī). «Ļoti gribētu, lai to nāk skatīties bērni un pusaudži kopā ar vecākiem, jo pēc šīs izrādes noskatīšanās nevienam nav jāpaskaidro, kāpēc vajag darīt labu,» uzskata Jūlija Ločmele. Georgija Tovstonogova vārdā nosauktā Lielā dramatiskā teātra izrādi Apskurbušie (5. un 7. oktobrī) Ločmele raksturo kā vienu no spēcīgākajiem pēdējā laika pārdzīvojumiem teātrī. Savukārt teātra Dramatiskās mākslas skola «Dmitrija Krimova Laboratorijas» izrādi Saviem vārdiem. A. Puškins «Jevgeņijs Oņegins» (5. un 6. oktobrī) Ločmele apzīmē kā «dramatisku huligānismu, ko var ieteikt skatīties ģimenēm ar bērniem, bet pavisam noteikti - jauniem aktieriem un režisoriem. Ļoti skaists, garšīgs un talantīgs darbs». Šīs abas izrādes veidotas 2014./ 2015. gada sezonā un jau tikušas pie Krievijas nacionālās teātra prēmijas Zelta maska.

Aleksandra Kuzņecova projekts Spēlmaņi (9. un 10. oktobrī) un Arkādija Raikina vārdā nosauktā teātra Satirikons izrāde Cilvēks no restorāna (10. un 11. oktobrī) kļuvuši par šīs sezonas ievērojamiem notikumiem. «Es ļoti sen teātrī nebiju svilpusi un kliegusi no sajūsmas. Šī izrāde ir dramatiskās mākslas, kino un plastikas apvienojums, ļoti garšīga izrāde,» - tā par izrādi Spēlmaņi saka Jūlija Ločmele. Savukārt Cilvēks no restorāna ir tā izrāde, pēc kuras noskatīšanās daudzi sev atklās pavisam «citu Raikinu».

Festivāla organizētāji atzīst, ka programmā iekļautas tādas izrādes, kādas skatītāji tradicionāli gaida no Zelta maskas Latvijā, proti, spoži aktierdarbi, interesanta režija un scenogrāfijas risinājumi, kā arī festivāls sniedz iespēju tikties ar atzītiem Krievijas skatuves meistariem un atklāt sev jaunus vārdus. Līdztekus izrādēm festivāla programmu papildinās izglītojoši, labdarības un mākslinieciski projekti.