Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Kultūra

Zināmas Literatūras gada balvas nominācijas

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) Mūža balva ir piešķirta dzejniekam un tulkotājam Uldim Bērziņam par ieguldījumu Latvijas rakstniecībā un Latvijas kultūrvides un valodas bagātināšanā ar nozīmīgiem pasaules kultūrtekstiem.

Žūrijas loceklis Guntis Berelis viņa paveikto nodēvēja par "Ulža Bērziņa vārdā nosaukto kontinentu" un pauda viedokli, ka Bērziņš visu mūžu raksta vienu gigantisku tekstu, ar katru jauntapušo dzejoli pievienodams tam vēl kādu fragmentu, kas atkarots klusumam. Savukārt žūrijas locekle Līga Piešiņa atgādina, ka "Bērziņš atvēris latviešu valodas iespēju debesis. Korāns, Bībele, Eddas dziesmas - šķiet viņa ceļojumam pasaules un valodas laiktelpā nav robežu".

Dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš / Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Ekspertu komisija ir nolēmusi piešķirt speciālbalvu par izcilu ieguldījumu literatūrpētniecībā literatūrzinātniecei Anitai Rožkalnei par pētījumu "Kārļa Zariņa burvju aplis". Literatūrzinātnieces Rožkalnes interese par rakstnieku Kārli Zariņu trīsdesmit gadu garumā ir rezultējusies iespaidīgā klasiskā monogrāfijā. Grāmatas veidošanā izmantots plašs arhīvu materiāls, rakstnieka dienasgrāmatas, intervijas, sarunas ar viņa tuviniekiem un laikabiedriem.

LALIGABA ekspertu komisija - rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, literatūrzinātniece Sigita Kušnere, rakstniece un redaktore Rudīte Kalpiņa, rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis, kultūras žurnāliste un literāro projektu vadītāja Liega Piešiņa, literatūrzinātniece Sandra Ratniece, literatūras skolotāju kuratore Ilze Mazpane, literatūrzinātniece Eva Eglāja-Kristsone un rakstnieks Egīls Venters - arī ir nominējusi labākos 2016.gadā izdotos literāros darbus dzejā, prozā, bērnu literatūrā, kā arī tulkojumus un debijas.

Kā labākie dzejas darbi ir nosaukti Ronalda Brieža "Zāles pret nemirstību", Jura Kronberga "Uz balkona / bet ja visu laiku…", Edvīna Raupa "Uguns nedrošs pulss", Māra Salēja "Kā pirms pērkona" un Rutas Štelmaheres "Krekls".

Nominācijā "Labākais prozas darbs" balvai izvirzīts Pauls Bankovskis ar darbu "Trakie veči", Jana Egle ar darbu "Gaismā", Laima Kota ar darbu "Istaba" un Gundega Repše ar darbu "Bogene".

Kategorijā "Labākais oriģināldarbs bērniem" par balvu sacentīsies Uldis Auseklis "Kaķēns margrietiņās", Lilija Berzinska "Lamzaks meklē Lamzaku", Lelde Stumbre "Pūcīte ar zeltainajām acīm" un Kārlis Vērdiņš "Tētis".

Par labākā tulkojuma godu cīnīsies Dena Dimiņa tulkotais Selīna romāns "Ceļojums līdz nakts galam", Maimas Grīnbergas tulkotais Jāna Unduska eseju krājums "Boļševisms un kultūra", Māras Poļakovas tulkotais Serhija Žadana romāns "Džezs pār Donbasu" un Zigurda Skābarža tulkotais Ērvina Velša romāns "Porno".

Nominācijā "Spilgtākā debija" sacentīsies Svens Kuzmins ar darbu "Pilsētas šamaņi", Ilga Raščevska ar darbu "Norakstītie", Jānis Tomašs ar darbu "Melnie darba cimdi" un Dace Vīgante ar darbu "Ledus apelsīns".

Latvijas Literatūras gada balvas tiks pasniegtas 21.aprīlī plkst.18 Rīgā, mūzikas namā "Daile". Laureāti saņems naudas balvas, kā arī balvas simbolisko veidolu - LALIGABAS lampu, kuras idejas autors ir dizaina studija "Mājo". Balvas pasniegšanas ceremoniju veido rakstnieks Kuzmins, režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs un video režisors Kristaps Kalns. Pasākumu vadīs dzejnieks Toms Treibergs, par muzikālajām intermēdijām rūpēsies mūziķis Edgars Šubrovskis.