Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Latvijas Literatūras gada balvas laureāti

MEKLĒJIET GRĀMATU. Ļoti nopietnā nominantu kompānijā balvu par labāko prozas darbu šogad ieguva Jana Egle. Viņa saņēma arī portāla Delfi lasītāju balsojuma balvu © F64

Piektdien mūzikas namā Daile notika Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) pasniegšanas pasākums. Tajā tika paziņoti un apbalvoti laureāti piecās nominācijās, sveikta speciālbalvas ieguvēja Anita Rožkalne un mūža balvas laureāts – Uldis Bērziņš.

Labi un asprātīgi noorganizētā ceremonija, kuras radošo komandu veidoja rakstnieks Svens Kuzmins, režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs un video operators Guntis Lēmanis, bet vadīja dzejnieks Toms Treibergs, piedaloties mūziķu grupai - Edgaram Šubrovskim, Edgaram Mākenam, Oskaram Jansonam un Raitim Viļumovam, šoreiz atstāja ļoti patīkamu iespaidu. Ceremonijas kulminācija neapšaubāmi bija mūža balvas laureāta Ulža Bērziņa sumināšana, kurš līdzās pagodinājumam saņēma arī naudas balvu - 3000 eiro. Ne mazāk emocionāla izvērtās arī nominācijā Labākais dzejas krājums uzvarējušā dzejnieka Jura Kronberga sveikšana. Viņš balvu saņēma par dzeju grāmatu Uz balkona / bet ja visu laiku… To izdevis apgāds Dienas grāmata.

Interesanti, ka Juris Kronbergs, ja statistika nemelo, balvu par mūža ieguldījumu saņēma jau 2007. gadā kopā ar rakstnieku Zigmundu Skujiņu, bet savulaik (līdz 2008. gadam) balva par mūža ieguldījumu ik gadu tika pasniegta diviem autoriem, tā tikusi piešķirta arī vairākiem ārzemniekiem: Vladam Brazjūnam, Manfredam Pēteram Heinam un Radegastam Parolekam, tomēr ideja par to, ka ik gadu vajadzētu godināt vismaz divus autorus, laika gaitā izčākstēja nepietiekamā finansējuma dēļ.

Nominācijā Labākais prozas darbs laurus šogad plūca šopavasar Latvijas Rakstnieku savienībā uzņemtās Janas Egles stāstu krājums Gaismā, kas nācis klajā apgādā Lauku Avīze. Savukārt nominācijā Labākais ārvalstu literatūras tulkojums žūrija visaugstāk novērtēj a Zigurda Skābarža tulkoto Ērvina Velša romāns Porno, ko izdevis apgāds Dienas grāmata. Par Labāko oriģinālliteratūras darbu bērniem tika pasludināts Ulda Ausekļa dzejoļu krājums Kaķēns margrietiņās - apgāds Lauku Avīze. Nominācijā Spilgtākā debija, kurai šogad tika izvirzīti arī prozas darbi, par daudzsološāko pieteikumu latviešu literatūrā žūrija uzskatīja Jāņa Tomaša dzejas krājumu Melnie darba cimdi - apgāds Pētergailis. Laureātiem tika pasniegtas dizaina studijas MĀJO veidotās LALIGABAS lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas 1500 EUR apmērā pēc nodokļu nomaksas. LALIGABAS speciālbalva tika pasniegta Anitai Rožkalnei par nozīmīgu ieguldījumu literatūrpētniecībā - monogrāfiju Kārļa Zariņa burvju aplis, to izdevis LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts. Speciālbalvas ieguvējai piešķirta naudas balva 750 EUR pēc nodokļu nomaksas.

Pasākumā rakstniekus sveica LALIGABAS jaunie eksperti no Rīgas Franču liceja un Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, kurus lasīšanai un darbu vērtēšanai mudināja skolotājas un literatūrzinātnieces Lita Silova un Iveta Ratinīka. Ziņu portāla Delfi balsojumā par lasītāju iecienītāko darbu tika atzīts Janas Egles stāstu krājums Gaismā, savukārt Gundegas Repšes romāns Bogene izpelnījās grāmatnīcu tīkla Jānis Roze speciālbalvu kā pirktākais Latvijas Literatūras gada balvai nominētais darbs.

Pasākuma noslēgumā tika sveikts arī jaunais Eiropas Savienības literatūras balvas laureāts no Latvijas - rakstnieks Osvalds Zebris.