Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS interesantām brīvdienam

© Publicitātes foto

Brīvdienu ceļvedis

TOMA SOJERA PIEDZĪVOJUMI

Pavisam drīz teātra sezona būs beigusies, tomēr, kamēr tā vēl ir, varbūt vērts aizvest bērnus uz Dailes teātra izrādi Toms Sojers. Viens no visu laiku labākajiem puiku literatūras paraugiem, kura autors ir leģendārais klasiķis Marks Tvens, Dailes teātra versijā piedāvā stāstu par asprātīgu, viltīgu, paslinku, bet arī labestīgu un atsaucīgu puišeli. Viņš vienmēr grib, kā labāk, bet sanāk, kā nu kuru reizi sanāk. Kopā ar saviem labākajiem draugiem bezpajumtnieku Haklberiju Finu un Džo Hārperu Toms piedzīvo dažādas dēkas, kuru laikā viņš paspēj atrast savu īsto mīlu, kļūt par liecinieku šaušalīgam noziegumam, atmaskot slepkavnieku, aizbēgt no mājām, kļūt par pirātu, apmaldīties bezgalīgā alā un atrast neticamus dārgumus. Pats Marks Tvens esot teicis, ka, izaudzis liels, Toms Sojers kļuvis par deputātu. Izrādes skatāmas piektdien, 19. maijā, pulksten 18 un sestdien, 20. maijā, pulksten 13. Biļetes, spriežot pēc teātra mājaslapas ziņām, ir pieejamas.

PELĒKZILS UZ ROZĀ

Ja kāds vēl saldā atmiņā glabā to biezā slānī sakulto sviestu par Rīgas bomžu, urlu un tamlīdzīgu subkultūru pārstāvju izdarībām, iespējams, šī ir jūsu lielā stunda. Bestsellera Belašs autors TR Notārs ir atgriezies ar romānu Pelēkzils uz rozā. Pēteris Lielais, augumā un spēkā rada lācplēšiem, kurbadiem un stāvbremzei, kopā ar savu iecerēto bibliotekāri Ilzīti dodas uz tumšajiem Kurzemes mežiem, lai meklētu un atrastu bez vēsts pazudušo zinātnieku entuziastu onkuli Ēvaldu. Būs karsti!

ATCEĻ IZRĀDES

Lai nesabojātu sev nākamās brīvdienas, šī varētu būt svarīga informācija visiem tiem, kas maija beigās bija ieplānojuši noskatīties Leļļu teātra izrādi Kazanova, kuras pirmizrāde bija paredzēta 26. maijā. (Tas attiecināms arī uz pārējām šīs sezonas Kazanovas izrādēm.) Kazanovas nebūs! Leļļu teātris lūdz informēt, ka radošās komandas dalībnieka veselības problēmu dēļ izrādes tiek atceltas. Biļetes, kas iegādātas uz šīm izrādēm, iespējams apmainīt pret naudu jebkurā Biļešu paradīzes tirdzniecības vietā, savukārt par internetā iegādātajām biļetēm nauda tiks automātiski atskaitīta uz bankas kontu, no kura veikts maksājums.

DZEJA MUZEJU NAKTĪ

Sestdien, 20. maijā, kad Latvijā un citviet Eiropā norisināsies ikgadējā Muzeju nakts, interneta žurnāls Satori Raiņa un Aspazijas mājā (Rīgā, Baznīcas ielā 30) rīkos Aspazijai veltītu pasākumu Laika strāva. Tajā tiks piedāvāti dzejas lasījumi Aspazija reloaded, kuros piedalīsies tādi dzejnieki kā Inga Gaile, Arvis Viguls un Anna Auziņa, bet plkst. 21 būs iespēja pieredzēt jaunākās paaudzes dzejnieku īpaši sagatavoto performances Achtung Achtung.

KARSTIE IGAUŅU PUIŠI

Karstie igauņu puiši ir viens kino Splendid palace piedāvājumiem šajās brīvdienās. Tā ir igauņu, somu un latviešu kopražojuma komēdija par trim karstiem igauņu puišiem, kam pērnā gadsimta 80. gados apriebusies padomju ikdiena. Viņi gumijas laivā aizbēg uz Zviedriju, cerot, ka tur dzīve līdzināsies seriālā Miami Vice redzētajam. Sākumā igauņus sagaida kā varoņus, kas izlauzušies no dzelzs priekškara tvēriena, bet drīz vien šī jūsma pāriet un uz trio sāk raudzīties kā uz apnicīgiem emigrantiem. Bet igauņiem ir plāns, kā tikt pie naudas! Filmas režisors ir Jāks Kilmi, bet latviešus šajā kinodarbā pārstāv producents Jānis Kalējs un operators Aigars Sērmukšs. Informāciju par biļetēm un seansu sākumu meklējiet www.splenidpalace.lv.

LAIKMETĪGA OPERA

Ja svētdien, 21. maijā, jums izdosies piekļūt pie televizora un pārslēgt hokeja kanālu uz Mezzo.tv, tad varēsiet pārliecināties, ka opera nebūt nav kaut kas sens, noputējis un laikmetu vēju neskarts. Pulksten 17.30 tur rādīs Tomasa Adē operas The Tempest ierakstu, kas tapis Ņujorkas Metropoles operā. Tiesa gan, arī ar klasiku šim darbam ir kas kopīgs, jo tas tapis pēc Šekspīra lugas Vētra iestudējumiem, un kopš 2004. gada pirmizrādes šī opera ir pieprasīta Rietumu operteātru repertuārā.