Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

APRITĒ: Džeza melodijas mūsdienīgā skanējumā

AMINATA ir ļoti muzikāla un stilīga dziedātāja, un viņas izpildījumā klasiskā džeza melodijas iegūst svaigu un mūsdienīgu skanējumu, – uzskata džeza pianists Harijs Bašs © Publicitātes foto

«Kādu laiku šo programmu nebijām spēlējuši un bijām jau sailgojušies gan pēc šīs mūzikas, gan pēc mūsu radošās kopā būšanas,» saka jaunā un talantīgā dziedātāja Aminata Savadogo. Svētdien pulksten 14 viņa būs uz Dzintaru koncertzāles skatuves, kur gaidāms pirmais demokrātiskā koncertu cikla Brīvdienu mūzika koncerts. Līdzās viņai uz skatuves būs arī džeza pianista Harija Baša džeza trio.

Svētdien gaidāmajā koncertā Aminata Savadogo izpildīs populāras džeza un R&B melodijas, un viņai pievienosies virtuozu džezistu kompānija - Harijs Bašs (klavieres), Kaspars Kurdeko (bungas) un Reinis Ozoliņš (kontrabass).

«Šo programmu [Harijs Bašs & Aminata in Jazz] izveidojām pirms trim gadiem un tolaik ar 12 koncertiem izbraucām tūrē pa Latvijas pilsētām. Arī vēlāk esam kopā uzstājušies dažādos festivālos, bet nu apmēram gadu šādā sastāvā nebijām tikušies. Satikušies pirmajā mēģinājumā, sapratām, ka esam sailgojušies pēc šīs programmas. Atsvaidzinājām atmiņā, ko esam spēlējuši, pielikām klāt arī ko jaunu, un nu to atkal spēlējam ar jaunu enerģiju,» priecīgi stāsta Aminata Savadogo.

Pirms trim gadiem dziedātāja savu pievēršanos džezam dēvēja par eksperimentu, sakot, ka ir vērts to padziedāt un pamācīties, jo tas attīsta muzikālo domāšanu. Tikai mazliet padziedājusi un pamācījusies, viņa ātri ieguva ne tikai klausītāju simpātijas, bet arī džeza pianista Harija Baša atzinību. Viņš uzsver, ka Aminata ir ļoti muzikāla un stilīga dziedātāja un viņas izpildījumā klasiskā džeza melodijas iegūst svaigu un mūsdienīgu skanējumu.

Šobrīd talantīgā jaunā dziedātāja raksta jaunas dziesmas un domā par savu jauno albumu. «No novembra līdz janvāra beigām esmu atpūtusies, atguvusi spēkus un atkal intensīvi strādāju. Patiesībā, no 1. janvāra trīs nedēļas nogulēju mājās ar gripu, nedarīju vispār neko. Bet, kad pamazām atveseļojos, palika garlaicīgi, sapratu, ka nemaz nemāku atpūsties, un atsāku rakstīt dziesmas,» stāsta Aminata Savadogo, sakot, ka šī trīs mēnešu ilgā atpūta viņai bija vajadzīga, jo pēdējie divi gadi bija ļoti intensīvi un stresaini. Tajos bija gan dalība Eirovīzijas 2015 dziesmu konkursa finālā, kur izcīnīta augstā 6. vieta, gan daudzi koncerti un festivāli, gan starptautisko ekonomisko attiecību studijas Latvijas Universitātē, kur pagājušajā vasarā dziedātāja ieguvusi bakalaura grādu ekonomikā. «Kaut kā viss saslēdzās par daudz, bija daudz ko pārdzīvot, līdz ar to uz gada beigām jau jutu, ka vairs galīgi nav spēka... Tāpēc tagad, domājot par jaunu albumu, sev neesmu uzstādījusi konkrētu mērķi, kurā datumā jāpabeidz un kurā jāizdod. Rakstīšu, kā varēšu, un, ja paspēšu, būs šogad, ja nepaspēšu - nākamgad.»

Bet Dzintaru koncertzāle šogad savus klausītājus aicina uz jaunu un demokrātisku koncertu ciklu Brīvdienu mūzika, kurā turpmāk uzstāsies tādi populāri mūziķi kā vijolnieks Raimonds Ozols, grupa Astro`n`out, pianists Vestards Šimkus un daudzi citi mākslinieki. Uz šiem stundu garajiem koncertiem tiks gaidītas ģimenes, jaunieši vai seniori, kuri vēlas apmeklēt koncertu dienas gaišajā laikā, apvienojot to ar jauku pastaigu gar jūru. Koncertu vadītāja lomā iejutīsies atraktīvais, publikas un koristu iemīļotais diriģents Jānis Ozols. Viņš koncertus iecerējis kā sarunu ar māksliniekiem par mūziku un dzīvi, ļaujot iepazīt viņus arī kā cilvēkus. Starp citu, demokrātiskiem koncertiem ir arī demokrātiskas biļešu cenas.