Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Latviju pārņem džezs

SVĒTKI. Starptautiskā džeza diena arī latvju mūzikas mīļiem piedāvās priekus visā šī žanra plašajā amplitūdā © Publicitātes foto

Aprīļa beigas ir laiks, kad pasaules mūzikas skatuves tiek nodotas džeza rīcībā – 30. aprīlī tiek atzīmēta Starptautiskā džeza diena jeb International Jazz Day.

Jau ceturto reizi

Starptautiskā džeza diena tiek rīkota, lai parādītu šī žanra daudzveidību un daudzkrāsainumu valstī, kā arī sniegtu mūziķiem iespēju izvirzīties starptautiskajā arēnā. «Latvijā šobrīd jau ir visu džeza variāciju piemēri, turklāt katrā no tiem kāds mūziķis jau ir sasniedzis līmeni, ar kuru var parādīties, kā minimums, Eiropas līmenī,» norādīja džeza dienas organizatore, Wise Music Society līdzdibinātāja, grupas Dandelion Wine vokāliste Evilena Protektore. Pasaulē tradīcija svinēt džeza dienu tika uzsākta 2011. gadā, bet pie mums International Jazz Day atzīmēs ceturto reizi. Tās pasākumu klāsts būs itin plašs, ja sausi statistiski, tad 20 notikumi 4 dienās 9 pilsētās, tostarp Rīgā, Daugavpilī, Jūrmalā, Cēsīs, Siguldā, Tukumā, Liepājā un citur.

Džezam jauna mājvieta

No pasākumiem izcelt kādu konkrēti ir grūti. Iespējams, ka no džeza attīstības viedokļa nozīmīgākā varētu būt pazīstamā džeza mūziķa Denisa Paškeviča kluba atklāšana. Līdz šim džezmeņus savā paspārnē jau vairāk nekā gadu loloja klubs Trompete Peldu ielā, bet tagad tam pievienosies arī Pashkevich Jazz Club Palasta ielā. Lai gan oficiālā kluba atklāšana notiks tikai pēc mēneša, tas ar nelielu burziņu tiks iesvētīts jau 28. un 29. aprīlī. Pirmajā dienā pēc slēgtā pasākuma ikviens bez maksas aicināts piedalīties kluba ieskandināšanā (un arī Denisa dzimšanas dienas svinībās): notiks jam session, kurā pats jubilārs uzstāsies kopā ar dziedātāju Jolantu Gulbi-Paškeviču, savu kvartetu un viesiem: kanādiešu saksofonistu Sīmusu Bleiku, Igaunijā dzīvojošo amerikāņu trompetistu Džeisonu Hanteru, puertorikāņu ģitāristu Nefu Irizariju un krievu pianistu Ņikitu Bratusu. Sākums - pulksten 23. Savukārt sestdien notiks maksas koncerts, kurā uzstāsies apvienība United Jazz Collective: mūsu saksofonists Deniss Paškevičs, krievu pianists Andrejs Kondakovs, zviedru basists Rikards Malmstens, igauņu bundzinieks Tanels Rubens, kā arī viens no pasaulē vadošajiem mutes ermoņiku spēlētājiem džeza žanrā Olivjē Kers Ourio no Francijas.

No Tukuma līdz Zirgu ielai

International Jazz Day svinības gan sāksies jau 27. aprīlī ar koncertu Latvijas Mūzikas akadēmijā - latviešu jaunie džezmeņi rādīs Džoana Reindersa pasniegto meistarklašu rezultātu kopā ar City Jazz Big Band. Tukuma kultūras namā sestdien būs Nacionālo bruņoto spēku bigbenda koncerts Tautasdziesma. Pašā džeza dienā būs vesels lēvenis interesantu koncertu: Kristīne Prauliņa un Tree Stones Quartet uzstāsies Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis, Deniss Paškevičs ar savu brigādi - Vidzemes koncertzālē Cēsis, Rīgas mūzikas namā Daile - Daumanta Kalniņa džeza kvintets, bet Zirgu ielas koncertzālē gaidāma četru valstu pārstāvēto mūziķu instrumentālā kvarteta Distances uzstāšanās. Par itin simbolisku šīs dienas noslēgumu gādās Very Cool People, kas Riga TV24 studijā prezentēs savu jaunāko albumu. Koncertā viena no labākajām Latvijas un arī Baltijas džezfanka grupām spēlēs gan instrumentālās oriģinālkompozīcijas no jaunā albuma, gan dažus savus lielākos ballīšu hitus. Jāpiebilst, ka par oficiālu džeza svētku jam session improvizācijas vakaru mājvietu trīs dienas pēc kārtas kļūs Trompete.

Ejam starptautiskā līmenī

Lai nu kurā mūzikas jomā, bet džezā mums talantīgu mūziķu netrūkst. «Šķiet, ka pēdējos desmit gados šajā žanrā ir vērojams uzplaukums, taču patiesībā arī pagājušajā gadsimtā, padomju laikos, bija labi mūziķi,» savs skaidrojums ir Denisam Paškevičam. «Vienkārši tagad ir daudz lielākas iespējas iegūt džeza mūzikas izglītību gan ārzemēs, gan arī tepat Latvijā. Šobrīd mēs dzīvojam tajā realitātē, ko cilvēki izsapņoja divdesmit gadus atpakaļ.»

Starp citu, šonedēļ džezmeņi var priecāties ne tikai par International Jazz Day: pirmoreiz Latvijas džeza vēsturē lielākajā Eiropas džeza gadatirgū Jazzahead, kas līdz šīs nedēļas beigām risināsies Brēmenē, ir Latvijas džezam veltīts stends. Tam sarūpēts promocijas dubultalbums Jazz In Latvia 2017 ar 19 mūziķu un apvienību ieskaņojumiem, buklets ar mūsu džeza aktualitāšu tēmu pieteikumiem - informācija par festivāliem un nometnēm, džeza izglītību un vēsturi, starptautisko konkursu laureātiem, māksliniekiem un institūcijām utt. Šādos gadatirgos koncentrētā veidā var iepazīt attiecīgās jomas profesionālās darbības spektru un metodes, kā arī likt lietā tikai šādos forumos gūstamo kontaktinformāciju un personiskās saziņas iespējas. «Jazzahead ir ļoti nozīmīgs gadatirgus, un, jūtot, cik sparīgi darbojas Latvijas mūziķi džeza žanrā, man šķita tikai godīgi rast iespēju eksponēt viņu darbu,» skaidro Latvijas Mūzikas informācijas centra direktore Ināra Jakubone.