Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

Pūpolsvētdienā koncerts "Gaismas asaras" ērģeļu balkonā

© Publicitātes foto

Palmu svētdienā, jeb kā mēs biežāk saucam - pūpolsvētdienā Rīgas Doms aicina uz īpašu koncertu, šoreiz klausītājus neierasti ieaicinot atrasties Rīgas Doma ērģeļu balkonā. 10. aprīlī pl. 18.00 Eiroradio tiešraidē un arī klātienē koncertu vadīs Radio Klasika žurnāliste Liene Jakovļeva, bet muzicēs Lielās mūzikas balvas nominanti un laureāti koklētāja Līga Griķe, saksofonists Aigars Raumanis un ērģelnieks Aigars Reinis.

Dažādu sastāvu kombinācijās izskanēs latviešu komponistu mūzika un divi pirmatskaņojumi. Ērģeļu balkons ir kā telpa telpā - kaut kur aiz balkona margas atrodas lielā baznīcas akustika, bet ērģeļu balkonā veidojas sava intīma gaisotne, kas īpaši piemērota kamermūzikai kokles un saskofona saspēlē. Tai pašā laikā lielās Doma ērģeles kļūst dzidrākas un skaidrākas savā daudzveidībā, ļaujot sajust grandiozā skanējuma vibrācijas arī gandrīz fiziski.

Jēzus Kristus ciešanas, asaras, ceļs uz krustā sišanu un lūgšana mūžībai. Tai pašā laikā cerība un pavasaris, kā arī lūgšana mieram visā pasaulē. Palmu svētdiena ir daudzveidīga - no pūpoliem mūsu vāzēs, Kristus priecīgā sagaidīšana un rūgtā nodevība, kara šausmas un vēlme pēc gaismas un miera. Maijas Einfeldes krustā sišana skaņdarbā "Crucifixus" sajūtams pat fiziski, bet Rihards Dubra kokles skaņās meklē asaras caur gaismu. Madaras Pētersones un Annas Veismanes jaundarbi meklē pavasari un glābiņu no šausmām, bet Ēriks Ešenvalds saskofona balsī izspēlē lūgšanu mūžībai un mieram.