Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Nākotnes atslēgu kaļ tuvāk mājām

© Ojārs Lūsis

Zināšanām ir liela vērtība ne tikai darba tirgū, bet arī visā cilvēka turpmākajā dzīvē.

 Izglītības ieguve prasa gan garīgos, gan materiālos resursus, tādēļ arvien vairāk topošo studentu interesējas par iespēju iegūt kvalitatīvu augstāko izglītību, izvēloties finansiāli izdevīgāko risinājumu. Viens no veidiem, kā to panākt, ir izvēlēties studijas tuvāk mājām, tādā veidā samazinot tēriņus ikdienas izdevumiem.

Konkurētspējīga izglītība

2010. gada jūnija nogalē Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) senāts pieņēma lēmumu par augstskolas filiāles veidošanu Cēsīs. Patlaban studēt gribētājiem RTU Cēsu filiāle piedāvā pilna laika dienas studijas piecās studiju programmās: Enerģētika un elektrotehnika; Elektrotehnoloģiju datorvadība; Vides zinātne; Uzņēmējdarbība un vadīšana; Nekustamā īpašuma pārvaldība. Uzņemšanas rezultāti liecina, ka liela daļa studentu šogad devuši priekšroku uzņēmējdarbības studijām, bet popularitātes ziņā daudz neatpaliek arī programma Elektrotehnoloģiju datorvadība.

Kas motivē studentus izvēlēties RTU Cēsu filiāli? Pēc filiāles vadītāja Alvja Sokolova domām, primāri tas ir piedāvājums iegūt kvalitatīvu un konkurētspējīgu izglītību. Mācības Cēsīs tiek organizētas tieši tāpat kā Rīgā. Studenti apmeklē lekcijas, kuras vada pieredzējuši teorētiķi un praktiķi no Vidzemes reģiona un pasniedzēji no RTU. Bet ne mazāk svarīga ir arī attieksme pret studentiem. «Tā kā grupas mūsu filiālē nav lielas, studentiem mācību procesā tiek nodrošināta individuāla, personiska pieeja, kas dod savu artavu labiem rezultātiem. Lielās plūsmās tas nav iespējams,» uzsver A. Sokolovs. Atzinīgus vārdus viņš velta sadarbības partneriem – Cēsu novada domei un vietējiem uzņēmējiem, kas sniedz gan praktisku, gan morālu atbalstu. Papildus valsts piešķirtajām 25 budžeta vietām, vienam studentam [Cēsu pilsētas vai novada iedzīvotājam] stipendiju apmaksā pašvaldība. Savukārt uzņēmēji, būdami ieinteresēti, lai nākotnē novadā būtu pēc iespējas vairāk kvalificētu speciālistu, neliedz studentiem prakses vietas, kā arī piedalās jauniešu teorētiskajā izglītošanā. Piemēram, viens no augstskolas lektoriem ir Cēsu uzņēmuma ICD Electronics dibinātājs, elektronikas inženieris ar ilggadēju pieredzi Juris Egle.

Nav noslēpums, ka augstskolas aizvien meklē veidus, kā, apvienojot tradicionālās mācību metodes auditorijās ar interneta tehnoloģiju piedāvātajām iespējām, dažādot studiju procesu. Izņēmums nav arī RTU Cēsu filiāle. «Šogad esam iecerējuši organizēt tiešsaistes lekcijas. Tas nozīmē, ka pasniedzējs, neatrodoties augstskolā, videokonferences veidā var lasīt lekcijas,» teic A. Sokolovs.

Atbalsta punkts Vidzemē

Līdztekus studijām topošajiem speciālistiem ir iespēja praktiski darboties mācību laboratorijā. «Daudziem jauniešiem ir padziļināta interese par inženiertehniskajiem jautājumiem, viņi vēlas pētīt, montēt, lodēt un vēl citādi darboties, bet mājās nav vajadzīgā aprīkojuma un trūkst līdzekļu, lai to iegādātos. Mācību laboratorijā tiek nodrošināts nepieciešamais tehniskais aprīkojums un materiāli, un mēs labprāt atbalstām jauniešu inicatīvu – nāciet un rosieties!» saka A. Sokolovs. Uz šādas jaunrades un zinātnes bāzes iespējams likt pamatus arī sadarbībai ar Vidzemes reģiona uzņēmējiem un privātpersonām, kas meklē jaunus risinājumus ražošanā esošajām problēmām, ražošanas modernizācijā, rūpnieciskās automātikas un alternatīvās enerģētikas jomā. Patlaban sadarbībā ar RTU Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūtu Cēsu filiāle veic uzņēmumu energoauditus, tīkla kvalitātes analīzi un citus izpētes darbus, piedāvā risinājumus. «Mūsu galvenais uzdevums ir būt kā atbalsta punktam Vidzemē, tiltam no RTU uz Vidzemes uzņēmumiem. Manuprāt, mums tas arī veiksmīgi izdodas!» ir pārliecināts A. Sokolovs.