Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Sigulda aizrauj!

© Ojārs Lūsis

Siguldas novads ir viena no visstraujāk augošajām pašvaldībām pēc vairākiem kritērijiem, tostarp pieaugošā iedzīvotāju skaita ziņā.

Siguldas novada pašvaldība veic virkni pasākumu, lai pozitīvās pārmaiņas neapstātos, bet gan uzņemtu arvien straujāku tempu.

Saruna ar Siguldas novada domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu.

– Liels tracis Rīgā sacēlies ap gaidāmo sabiedriskā transporta biļešu cenu diferencēšanu starp Rīgā deklarētajiem un nedeklarētajiem iedzīvotājiem. Tajā pašā laikā Siguldā jau kopš pavasara deklarētie iedzīvotāji var saņemt ID kartes, kas paredz dažādus atvieglojumus, lētākus pakalpojumus un zemākas cenas, kā arī nodrošina bezmaksas braucienus sabiedriskajā transportā...

– Jā. Tas ir pašvaldības paldies esošajiem nodokļu maksātājiem, kā arī rosina deklarēties tos, kuri faktiski dzīvo šeit, bet nodokļus maksā citai pašvaldībai. Runājot tieši par sabiedrisko transportu – mēs radām iespēju bez maksas pārvietoties 10 novada teritorijā realizētos autobusu maršrutos, tādējādi domājot ne tikai par pilsētas, bet visa novada iedzīvotājiem. Siguldas novada identifikācijas kartes šobrīd saņēmuši vairāk nekā 2/3, jeb vairāk nekā 11 000 novadā deklarēto iedzīvotāju, un ir noslēgti sadarbības līgumi ar vairāk nekā 90 uzņēmējiem.

– Sigulda ir viena no retajām pašvaldībām, kurā demogrāfiskie rādītāji ir ar plusa zīmi. Ko tas dod un ko prasa no pašvaldības?

– Iedzīvotāju skaita pieaugums ir ļoti pozitīvi vērtējams process, taču prasa arī aktīvu pašvaldības līdzdarbošanos, tajā skaitā infrastruktūras uzlabošanas un pieejamības jomā. Mums ir jādomā par papildu vietām bērnudārzos, par skolu infrastruktūras uzlabošanu, par visu, kas attiecas uz kultūru, mākslu, sportu, jo slodze šiem objektiem palielinās.

2012. gadā piedzima 221 bērniņš, 2011. gadā – 217 mazuļi, un domājams, ka šī tendence saglabāsies. Tāpēc ļoti svarīgs ir bērnudārza vietu skaits. Nākamā gada janvārī ekspluatācijā nodosim jauno bērnudārzu Pasaciņa ar 144 vietām. Manuprāt, ļoti būtisks ir fakts, ka jaunajā bērnudārzā viena grupiņa būs paredzēta bērniem ar īpašām vajadzībām. Tas būs jau otrais Siguldā no jauna uzbūvētais bērnudārzs pēdējo trīs gadu laikā.

Savukārt, domājot par skolu kapacitāti un to kvalitāti, esam pilnībā rekonstruējuši bijušās Siguldas novada vidusskolas ēku Laurenčos, izveidojot tur jaunu sākumskolu. 1. septembrī mācības tajā uzsāka 119 bērnu. Atzīmēšu, ka šī skola specializējas dabas zinību un tehnoloģiju jomā. Sadarbībā ar vecākiem ir organizēta arī bērnu uzraudzība ārpus stundu laika – līdz pat pulksten 19 vakarā. Tas būtiski atvieglo vecāku dzīvi – vairs nav jāuztraucas, ko bērns viens darīs mājās, kamēr vecāki vēl ir darbā.

– Blakus Laurenču sākumskolai top arī jauna sporta infrastruktūra.

– Jā, tas ir Siguldas sporta un aktīvās atpūtas komplekss – unikāls projekts, jo tā ir pirmā Austrumeiropā uzbūvētā mākslīgi saldējamā distanču slēpošanas trase. Zem asfalta klājuma 1,25 km garumā iebūvētas saldēšanas iekārtas, kas dod iespēju slēpošanas sezonu uzsākt agrāk, kā arī to praktiski neietekmēs ziemas periodā novērojamās klimatiskās izmaiņas. Vasarā trase piemērota skrējējiem, skrituļotājiem, nūjotājiem. Šeit ir uzbūvēts arī 30 metru augsts, unikālas koka arhitektūras augstākais kāpšanas aktivitāšu tornis Austrumeiropā, kas piedāvās vairāk nekā 20 aktivitātes un gigantiskas šūpoles ar 7 metru brīvo kritienu un vairāk nekā 150 metru garu nobraucienu.

– Liela daļa siguldiešu strādā Rīgā un nokļūšanai darbā izmanto arī dzelzceļu. Redzu, ka lielas pārmaiņas skārušas gan ne tikai pašu stacijas ēku, bet arī tuvāko apkārtni.

– Tas ir viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem projektiem, kas paveikts pēdējo gadu laikā. Stacijas ēkas, laukuma un pievedceļu rekonstrukcija notikusi vairāku savstarpēji saistītu projektu ietvaros. Tagad mums ir radīts funkcionāls un estētiski veidots multimoduāls transporta mezgls, kurā ir gan autoosta, gan dzelzceļa stacija, gan vieglo automašīnu stāvlaukums.

Jāteic, ka Siguldas stacija ir pirmā vieta Latvijā, kur realizēts peronu pieejamības uzlabošanas projekts, ko īstenoja Latvijas dzelzceļš.

Dzelzceļa staciju un apkārtējo teritoriju mēs redzam kā vienu no pilsētas svarīgākajiem objektiem – tā ir ne tikai funkcionāli nozīmīga infrastruktūra, bet arī mūsu vizītkarte iebraucējiem.

Ir sācies skaisto Siguldas skatu laiks – atbrauciet un priecājieties kopā ar mums!