Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Iedzīvotāji būs ieguvēji

© Ojārs Lūsis

Noslēgumam tuvojas ne tikai Eiropas projektu finansējuma periods, bet straujiem soļiem uz priekšu virzās arī projekta Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Valmieras pilsētā II kārta īstenošana. «Raugoties no būvniecības viedokļa, šis gads būs ļoti dinamisks. Patlaban esam izsludinājuši vēl vienu būvniecības līgumu, un tajā paredzētie darbi jāpaveic līdz nākamā gada pavasarim,» stāsta SIA Valmieras ūdens valdes loceklis Ivars Ķiksis.

Cāļus skaitīs vasarā

Pērnais gads uzņēmumam noslēdzies ražīgi – pabeigta vairāku nozīmīgu projektu īstenošana, un vēl virkne projektu patlaban ir realizēšanas stadijā. «Jā, esam veikuši garu ceļu, sākot ar izpēti, tehniski ekonomisko pamatojumu, vajadzību apkopojumu un turpinot ar būvniecību. Pats svarīgākais ir nodrošināt Valmieras pilsētas iedzīvotājiem ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu. Uzreiz vēlos sacīt, ka pieejamība simt procentu apmērā nebūs, bet 98–99 procentu pieejamību pēc projekta realizācijas vēlamies sasniegt,» teic I. Ķiksis. Projekta kopējās izmaksas sastāda 15 560 413 eiro.

Īstenojot projekta otro kārtu, līdz 2014. gada janvārim ir izbūvēti 11 kilometri ūdensapgādes tīklu, 12,6 kilometri kanalizācijas tīklu un divas kanalizācijas sūkņu stacijas. Līdz šim būvniecību veikušas trīs kompānijas – PS Merko Merks, SIA Ostas celtnieks un SIA Binders. «Lai būvniecības process noritētu gludi, pasūtītājam, būvniekam, autoruzraugam un būvuzraugam jāstrādā plecu pie pleca, jābūt vienai komandai. Kā nekā mēs runājam par ilgtermiņa ieguldījumu, jo jaunizbūvētajiem tīkliem jākalpo vismaz 45–50 gadus,» uzsver I. Ķiksis. PS Merko Merks līgumā paredzētos darbus jau izpildījusi, bet šogad iecerēts, ka jau iesāktos darbus pabeigs SIA Ostas celtnieks un SIA Binders. Plānots noslēgt līgumu arī ar ceturto būvnieku – tā sauktā sestā lote [būvdarbu līgums], kur piedāvājumu izskatīšana ir pagarināta, paredz ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu rekonstrukciju un paplašināšanu 6,7 kilometru garumā.

Projekta otro kārtu plānots nodot ekspluatācijā nākamā gada pavasarī – vasarā. «Cāļus skaitīsim vasaras vidū,» pasmaida I. Ķiksis.

Iespēja pieslēgties centralizētajiem tīkliem

Projekta ietvaros izveidoti 413 jauni kanalizācijas pieslēgumi un 340 ūdensapgādes pieslēgumi. Uzņēmuma izvirzītais mērķis ir kopumā vairāk nekā 1000 jaunu ūdensapgādes un kanalizācijas pievienošanās vietu izveide, tādējādi sniedzot iedzīvotājiem iespēju turpmāk izmantot šo pakalpojumu. Turklāt uzņēmums ir izstrādājis sistēmu, kas būtiski atvieglo pieslēgumu izveidošanu, ņemot vērā, ka ne visiem ir tādi finanšu līdzekļi, lai bez raizēm izmantotu piedāvātās iespējas. To īstenojot, notiek mērķtiecīga iedzīvotāju informēšana. Informācija par pieslēgšanās iespējām un procedūru pieejama uzņēmuma mājaslapā www.valmierasudens.lv. Vēl uzņēmums kopā ar būvniekiem pirms būvniecības darbu uzsākšanas saskaņo pievienojuma vietas, un uzņēmuma klientu daļas speciālisti pēc tam informē iedzīvotājus. Regulāri cilvēku pastkastītēs nonāk arī informatīvās lapiņas, tādējādi par informācijas vakuumu nevar sūdzēties. Vēl SIA Valmieras ūdens potenciālais klients var noslēgt līgumu ar uzņēmumu par pakāpenisku izbūves darbu izdevumu atmaksu, respektīvi, var veikt dalīto maksājumu. «Aicinu iedzīvotājus nekautrēties un neskaidrību vai jautājumu gadījumā vērsties pie mums. Katru gadījumu izskatīsim individuāli un nonāksim pie optimāla risinājuma,» mudina uzņēmuma valdes loceklis.

Patlaban tā vēl ir iedzīvotāju pašu izvēle – pieslēgties pieejamajiem tīkliem vai ne, bet nākotnē situācija varētu mainīties. Ministru kabinetā tiek izskatīts jaunais likums, kas regulēs pieslēgumu veidošanu centralizētajai ūdens un kanalizācijas sistēmai. «Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas asociācija ir pamatīgi strādājusi pie ūdens likuma un mēģinājusi rast kompromisus, jo visas ūdenssaimniecības nav vienādas. Ir gan juridiskas, gan saimnieciskas atšķirības. Arī darba grupā ministrijā ir daudz runāts un diskutēts, lai likums beidzot taptu,» norāda I. Ķiksis. Viņš piebilst, ka obligātu pieslēgumu veidošanu kanalizācijas savākšanas tīkliem atbalsta pilnībā, jo tādā veidā iespējams samazināt piesārņojumu gruntī.

Tarifu kāpums būs

Jebkura projekta īstenošanas rezultātā ir gan ieguvumi, gan izmaiņas, kas ne vienmēr ir iedzīvotājiem pa prātam. Būtiskākie ieguvumi nenoliedzami ir infrastruktūras uzlabojumi, vides piesārņojuma samazināšanās, jo no jauna būvētajos vai rekonstruētajos tīklu posmos vairs nav iespējama notekūdeņu nokļūšana gruntsūdeņos. Ieguvums ir arī jau minētā iespēja pieslēgties centralizētajiem tīkliem. Savukārt pie nepatīkamajām lietām pieder tarifu paaugstināšana. Vaicāts, vai uzlabotā pakalpojumu kvalitāte ietekmēs ūdens tarifu, I. Ķiksis atbild apstiprinoši, – lai arī finansējuma daļa, ko projekta īstenošanai apmaksā ES, ir ļoti liela, 15 procentu no kopējām izmaksām tomēr jāsedz pašiem. «Tas, ko būvējam vairākus metrus zem zemes, maksā daudz, tādēļ tuvāko gadu laikā būs jādomā par tarifa palielinājumu,» paskaidro SIA Valmieras ūdens valdes loceklis.