Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Katrs desmitais Latvijas nepilngadīgais nodarbojies ar sekstingu

© F64 Photo Agency

Biedrība "Papardes zieds" norāda - pasaulē izplatītā jauniešu seksualitātes izpausme - sekstings jeb seksuāla rakstura īsziņu un kailfoto nosūtīšana pa mobilo tālruni nav sveša arī Latvijā. Portāla draugiem.lv lietotāju aptaujas dati liecina, ka katrs desmitais nepilngadīgais savu kailfoto ir nosūtījis kādam pa mobilo tālruni.

Portālā draugiem.lv īstenotajā aptaujā piedalījās 1435 dalībnieki, no kuriem 81% bija jaunāki par 18 gadiem. Zīmīgi, ka katrs desmitais nepilngadīgais aptaujas dalībnieks atzīst, ka ir sūtījis kādam vai kādai savu kailfoto pa mobilo tālruni. Turklāt meitenes to darījušas ievērojami biežāk nekā puiši. 16% no tiem jauniešiem, kas jaunāki par 18 gadiem, atzīst, ka draugam vai draudzenei domāto fotoattēlu ir redzējis vēl kāds cits. Trešdaļa - 32% jauniešu, jaunāku par 18 gadiem, norāda, ka sev adresētu kailfoto ir pārsūtījuši tālāk vai parādījuši kādam citam Turpat piektdaļa - 22% aptaujāto nepilngadīgo aptaujas dalībnieku atzīst, ka saņēmuši vai redzējuši draugam vai paziņam sūtītu bildi, kurā redzams kāds cits bildējies kails vai kaila. Tā norāda biedrības Papardes zieds valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle.

"Lai nesagaidītu brīdi, kad bērni un jaunieši nonāk neapskaužamā situācijā, kad neapdomīgas rīcības rezultātā viņu kailfoto ceļo no viena mobilā telefona uz otru vai nonāk publiskai apskatei internetā, vēlamies vērst uzmanību uz riskiem un aicinām, lai bērni un jaunieši 2 reizes apdomā, pirms ko dara. Nevēlamies nonākt līdz letāliem gadījumiem, kā tas ir bijis citās Eiropas valstīs, kad jaunieši izvēlējušies beigt savu dzīvi, jo nav spējuši tikt galā ar pazemojuma sajūtu. Tāpēc aicinām vecākus un pedagogus informēt, izglītot bērnus, pārrunāt riskus, ko rada kailfoto nosūtīšana ar mobilā telefona starpniecību ? labāk, lai mācās no izglītojošiem video vai stāstiem par citu pieredzi, nevis no savām kļūdām," komentē Net-Safe Latvia Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska.