Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Piensaimnieku laboratorija – precīza un uzticama informācija

© Ojārs Lūsis

Ar Zemkopības ministrijas un piena pārstrādātāju un ražotāju iniciatīvu 2001. gadā tika izveidota SIA Piensaimnieku laboratorija, kas reālo darbību uzsāka 2003. gadā.

Kopš tā laika SIA Piensaimnieku laboratorija Ulbrokā Stopiņu novadā veic analīzes piena paraugiem no visas Latvijas, neatkarīgi, vai parauga iesniedzējs ir pārstrādes uzņēmums, ražotājs vai privātpersona, kas iegādājusies mājražotāju piena produktus un vēlas pārliecināties par to kvalitāti.

SIA Piensaimnieku laboratorija valdes locekle Diāna Ruska skaidro: «Gandrīz visi Latvijas piena ražotāji un pārstrādātāji ir mūsu klienti. Pirmkārt, mēs sniedzam pakalpojumu, ko nosaka valsts likumdošana, kā arī meklējam arvien jaunas metodes un tehnoloģijas, lai piedāvātu ganāmpulku īpašniekiem jaunus pakalpojumus, kas kalpotu par pamatu viņu saimniecībās saražotā piena kvalitātes uzlabošanai un ganāmpulka veselības uzturēšanai. Viens no jaunumiem ir iegādātā jaunākās tehnoloģijas iekārta 15 mastīta ierosinātāju un stafilokokulaktamāzes gēna noteikšanai. Faktiski tiek izmantota mūsdienīga DNS analizēšanas iekārta.» Uzsākot darbu, laboratorija piedāvāja veikt analīzes pieciem piena kvalitātes parametriem, bet tagad iespējams noteikt jau 12 dažādus rādītājus (plašāku informāciju meklēt www.pienslabs.lv). Vienlaikus Piensaimnieku laboratorijas iegūtie testēšanas rezultāti kalpo patērētāju drošībai un arī ir pamats ES noteiktajiem piena ražošanas kvotu aprēķiniem valstī kopumā.

Nereti ganāmpulku īpašnieki uzskata, ka viņu saimniecībās saražotā piena analīzēs tiek uzrādīti sliktāki rādītāji, nekā tie ir patiesībā. Šādās situācijās Piensaimnieku laboratorijas vadītāja vispirms iesaka pārskatīt piena ražošanas tehnoloģiju un pārliecināties, vai tiešām viss ir izdarīts pareizi. Ja šaubu nav, piena ražotājs pats var atvest piena paraugus – tas var būt piena paraugs no kopējā ganāmpulka piena, kā arī no katras gotiņas atsevišķi. Lielākā daļa laboratorijā veikto testēšanas metožu ir akreditētas un atbilst starptautiskajiem un Latvijas standartiem. «Mēs pārbaudām arī paši sevi – salīdzinām datus ar citām laboratorijām Eiropā. Tas dod mums pārliecību, ka mūsu veiktās analīzes ir ticamas. Savā darbā izmantojam Latvijas valsts standartu un starptautisko standartizācijas organizāciju (ISO, IDF) apstiprinātas un laboratorijā validētas metodes.»

Piena kvalitāti ietekmē arī saimniecībā piena ražošanai izmantotais ūdens, tāpēc laboratorija piedāvā veikt arī ūdens testēšanu.