Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu slimnīcas Onkoloģijas nodaļas remontam savāc vairāk nekā miljonu eiro

Pusotra gada laikā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas remontam ir piesaistīti 1 118 284 eiro, no kuriem lielāko summu jeb 785 053 eiro ziedojuši iedzīvotāji, bet 333 231 eiro piešķīrusi valsts, informē Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Tādējādi ir savākta visa nepieciešamā summa nodaļas remontam un slimnīca turpina gatavoties būvdarbiem. Patlaban top telpu tehniskais projekts, kurā tiek ņemtas vērā bērnu un vecāku, kā arī nodaļas personāla rekomendācijas, lai jaunās telpas būtu ērtas, mājīgas un vienlaikus vislabāk nodrošinātu medicīnisko aprūpi, stāsta Dambiņa. Plānots, ka projekts būs gatavs jūnijā, tāpēc konkurss būvdarbu veikšanai varētu tikt izsludināts šovasar ar mērķi darbus sākt rudenī un noslēgt 2015.gadā.

Tāpat no 1.maija Hematoonkoloģijas nodaļas pacientus plānots izvietot slimnīcas renovētajā astoņstāvu ēkā. Slimnīcas vadītāja Anda Čakša uzsver, ka pacientu izvietošana būs balstīta uz veselības stāvokli, nepieciešamo aprūpes līmeni un infekciju kontroles ieteikumiem. Bērni veseļosies ārstēšanas procesam piemērotos apstākļos, kā arī viņiem un personālam nebūs jāmēro ceļš ārpus slimnīcas telpām, lai nokļūtu uz izmeklējumiem.

Labdarības akcijas rīkotāji pateicas visiem akcijas atbalstītājiem. "Nodaļas rekonstrukcijai nepieciešamā summa ir liela, tāpēc ļoti priecājos, ka naudiņu izdevās savākt pietiekami īsā laika posmā. Šīs nodaļas pacientiem, viņu vecākiem tas ir ļoti svarīgi, jo jaunās telpas atvieglos ilgo un grūto ārstēšanās periodu slimnīcā," uzsver Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

Labus vārdus atbalstītājiem velta arī akcijas patronese Valsts prezidenta kundze Dace Seisuma. "Es ļoti pateicos visiem šī projekta atbalstītājiem, kas ne tikai ziedoja līdzekļus, bet arī savu laiku un enerģiju, lai iepriecinātu un atbalstītu mazos un lielos Hematoonkoloģijas nodaļas pacientus visa projekta garumā. (..) Ļoti ceru, ka drīz mēs varēsim apskatīt jaunās, rekonstruētās Hematoonkoloģijas nodaļas telpas," viņa norāda.

Kā ziņots, nodaļas remontam kopumā bija nepieciešami 996 000 eiro.

Pēdējo reizi remonts nodaļā tika veikts pirms vairāk nekā 13 gadiem. Kā labdarības akcijas atklāšanā 2012.gada oktobrī teica slimnīcas vadītāja Anda Čakša, novecojušas ir ne tikai nodaļas telpas, bet tās sienās arī iemitinājusies sēnīte un mikroorganismi, kas traucē bērnu atveseļošanās procesam.

Čakša stāstīja, ka šī ir arī vienīgā augsta līmeņa aprūpes nodaļa, kas atrodas ārpus galvenās slimnīcas mājas. "Katru reizi, kad pacientiem nepieciešami izmeklējumi, viņi ir jāsaģērbj, jāliek uz ratiem un jāved uz lielo māju. Tas ir grūti pacientiem un neērti personālam," viņa teica.

Hematoonkoloģijas nodaļā uzturas bērni līdz 18 gadu vecumam, tostarp arī pavisam mazi bērni, kuri vēl nav sasnieguši pat gada vecumu. Kopumā nodaļā ir 37 gultas vietas, bet ir bijuši periodi, kad nodaļā uzturas vairāk nekā 30 pacienti vienlaicīgi, pārsniedzot plānoto gultu skaitu. Gada laikā nodaļā kopumā ārstējas aptuveni 900 pacienti.