Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Streļčenoks: Pretendenti darbam KNAB birojā tika savervēti

Pretendenti darbam Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) tika izvēlēti ar vervēšanas metodi. Tā KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks skaidrojis Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) personāla pārvaldības principiem birojā.

KNAB priekšnieks atbildes vēstulē skaidrojis, ka biroja amatpersonu iecelšana amatos tiek īstenota, ievērojot nosacījumus, kuri ietverti KNAB likumā, KNAB darba kārtības noteikumos un kārtību, kādā KNAB tiek organizēta darbinieku atlase, aģentūru LETA informēja Straujumas preses sekretāre Džeina Tamuļeviča.

Pretendentu vervēšana augstajiem amatiem esot saskaņā ar Streļčenoka minētajiem nosacījumiem, jo šajos gadījumos atklātu konkursu uz nerīko. KNAB arī to pamato ar ārkārtas apstākļu esamību un atsaucas uz izņēmumiem, kas minēti KNAB likumā.

Atbildot uz otru Straujumas rezolūciju, Streļčenoks skaidrojis, ka KNAB iekšējā komunikācija tiek nodrošināta, organizējot sanāksmes, sapulces un individuālas tikšanās, tādējādi pēc būtības nodrošinot KNAB likuma 3.panta trešās daļas izpildi, jo sanāksmēs piedalās tās pašas personas, kas piedalās KNAB Padomes sēdēs. KNAB likuma 3.panta 3.daļa paredz, ka "biroja padomes sēdes sasauc pēc biroja priekšnieka vai biroja padomes locekļa ierosinājuma. Padome ieteikumus pieņem ar visu padomes locekļu balsu vairākumu".

LETA jau ziņoja, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma bija lūgusi Korupcijas novēršanas Streļčenoku nodrošināt labas pārvaldības principus personāla atlasē viņa vadītajā iestādē.

Straujuma rezolūciju Streļčenokam izdevusi saistībā ar plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par personāla atlases procesu KNAB. Tāpēc, ņemot vērā KNAB vietu un lomu valsts pārvaldes institucionālajā sistēmā, tiek aicināts nodrošināt labas pārvaldības principu ievērošanu atlases procesos.

Otra rezolūcija izdota saistībā ar sūdzību par organizatoriska rakstura pārkāpumiem biroja darbībā. Ņemot vērā iekšējās komunikācijas nozīmību KNAB darbības efektīvā nodrošināšanā, ievērot KNAB likuma 3.panta trešo daļu attiecībā uz KNAB padomes sēžu sasaukšanu, pamatojoties uz padomes locekļu ierosinājuma pamata, it īpaši jautājumos, kas saistīti ar Biroja funkciju saistītu jautājumu izpildi un budžeta līdzekļu plānošanas procesu.

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks pats personīgi uzrunājis kandidātus vakantiem amatiem KNAB. Streļčenoks piedāvājis vakanto sava vietnieka amatu bijušajam Drošības policijas (DP) izmeklētājam Aldim Višņevskim. Bijušajam DP darbiniekam Jānim Rozem piedāvāts KNAB Iekšējās drošības nodaļas vadītāja amats. Savukārt KNAB Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītāja amatu pieņēmis Valsts policijas Galvenās administratīvās pārvaldes Juridiskā biroja Normatīvo aktu analīzes un izstrādes nodaļas priekšnieks Intars Opolais.

Visi trīs jau piekrituši šim piedāvājumam. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB steidzamības kārtā lūdzis Satversmes aizsardzības birojam piešķirt pirmās kategorijas pielaidi sevišķi slepenai informācijai abām bijušajām DP amatpersonām. Savukārt Opolajam lūgts piešķirt otrās kategorijas apliecību darbam ar slepenu informāciju.