Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Rēzeknē sāk skanēt jaunās digitālās ērģeles

© F64

Ar a/s Latvijas valsts meži ziedojumu, Latvijas Kultūrkapitāla starpniecību un pasaulslavenās ērģelnieces Ivetas Apkalnas neatlaidību, kā arī Latgales vēstniecības GORS, Jāņa Ivanova mūzikas vidusskolas un daudzu citu atbalstu otrdienas vakarā savā pirmajā koncertā Rēzeknes koncertzālē varēja skanēt jaunās Johannus Ecclesia digitālās ērģeles.

Pirms nepilna gada Latgales vēstniecības GORS atklāšanas koncertā tika izteikta vēlme: «Mums ir nepieciešamas jaunas digitālās ērģeles!» Sapnis ir piepildījies – otrdien ar jauno instrumentu, kas ir viens no labākajiem pasaulē, koncertu sniedza rēzekniete, pasaulē labi zināmā māksliniece Iveta Apkalna. Koncertā piedalījās kamerorķestris Sinfonietta Rīga Normunda Šnē vadībā un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jauktais koris diriģentes Andas Lipskas vadībā. 

Daudzi, tostarp Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma, uzsvēra, ka šis ir pasaules līmeņa koncerts, pasaules līmeņa koncertzālē.

Izcilais instruments juridiski ir Rēzeknes mūzikas skolas īpašums, taču ir panākta vienošanās, ka tā pamatmājvieta būs koncertzālē. Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs atzīst, ka pašvaldība par saviem līdzekļiem šādu instrumentu iegādāties nevarētu, tāpēc liels paldies tiek teikts a/s Latvijas valsts meži par ziedojumu, kas pavēra ceļu digitālo ērģeļu iegādei. Tās kalpos ne tikai koncertzāles vajadzībām, bet arī mūzikas vidusskolas audzēkņiem, kuri izvēlējušies ērģeļu specialitāti. «Šovakar Rēzekne saņem daudz dāvanu: mēs varējām klausīties pasaules līmeņa koncertu, un mēs kaut uz brīdi saņēmām atpakaļ mūsu Ivetu Apkalnu. Ceru, ka tagad, kad šeit ir ērģeles, Iveta uz Rēzekni atbrauks biežāk. Savukārt Latvijas valsts mežiem solām stādīt mežus ar viņiem kopā.»

A/s Latvijas valsts meži Ziemeļvidzemes mežsaimniecības izpilddirektors Viktors Reblis ar lepnumu teic: «Man ir liels lepnums un gods strādāt uzņēmumā, kura darbība ir tik efektīva, ka spēja ziedot līdzekļus šo ērģeļu iegādei, kas tagad nonākušas šeit – Rēzeknē. Man kā latgalietim ir liels prieks, ka ērģeles mājos tieši šeit. Lielā mērā tas ir pateicoties mūsu talantīgajai Latgales meitenei Ivetai Apkalnai. Mēs esam valsts uzņēmums un nedrīkstam vienpersoniski pieņemt lēmumus, tāpēc paldies arī mūsu Latgales meitai, Latvijas ministru prezidentei, cienījamajai Straujumas kundzei.» Savukārt Latgales vēstniecības GORS vadītāja Diāna Zirniņa novēl a/s Latvijas valsts meži augt uz zaļot tikpat koši, kā zaļo mūsu Latvijas meži. «Paldies par labajiem darbiem, ko darāt!»

«Es gribētu pateikt paldies visiem cilvēkiem un Latvijas valsts mežiem, kuru darba kripatiņa tagad ir šeit, šajā skaistajā instrumentā. Es gribu pateikt paldies arī Ivetai, kuru pazīstu kopš dzimšanas. Es ticu Latgalei un tās cilvēkiem. Mēs visi kopā esam stipri, paldies jums, Latgale!» koncerta noslēgumā teica Laimdota Straujuma, vēlāk paskaidrojot, ka Latvijas valsts meži likumam atbilstošajā kārtībā veica ziedojumu Kultūrkapitāla fondam, kam viena no prioritātēm ir atbalsts mūzikai. Izvērtējot iesniegtos projektus, Kultūrkapitāla fonds pieņēma lēmumu šo ziedojumu novirzīt digitālo ērģeļu iegādei Rēzeknes mūzikas vidusskolai.

Trīs ērģeles vienās

Iegādātās Johannus Ecclesia ir pasaules klases instruments, kas apkopo mūsdienīgas tehnoloģijas ar perfektu izpildījumu. Viena no ērģeļu lielākajām vērtībām ir to skanējums. Tā nav tikai tehniski sintezēta skaņa, bet gan sākotnēji ierakstīta un tad digitalizēta katras stabules skaņa no tradicionālajām ērģelēm. Otra to vērtība slēpjas iespējā mainīt ērģeļu skanējumu atbilstoši mūzikas laikmetam – tās var skanēt barokāli, romantiski, klasiski.

Sākotnēji nebija nodoma iegādāties tik lielisku instrumentu, taču finansējuma pieejamība pavēra ceļu šādu ērģeļu iegādei. «Ērģeles ir tieši tādas, kādas es gribēju, jo pati tās izvēlējos un neesmu kļūdījusies izvēlē. No pirmā mirkļa, kad tās ieraudzīju, man gribējās mesties tām klāt un samīļot. It īpaši šajā koncertā sajutu, ka mēs esam viens vesels: ir sajūta, ka nevis es spēlēju ērģeles un viņas to atskaņo, bet mēs spēlējam kopā – kā vienā elpā. Parasti man ērģeles asociējas ar vīriešu dzimumu, bet šīs ir tik sievišķīgas,» sajūsmu neslēpj Iveta Apkalna, kas ir spēlējusi daudzās pasaules koncertzālēs un baznīcās. Jāatzīmē, ka Apkalna spēlēja ērģeles arī pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes laikā Aglonas bazilikā. «Rēzeknē es iemācījos lūgt, te es gāju baznīcā, te es tiku iestiprināta, un te es spēlēju savus pirmos koncertus, dievkalpojumus kā ērģelniece. Patiesībā šeit es dzimu kā ērģelniece,» teic Iveta Apkalna.

Ir pamats cerēt, ka jaunās ērģeles dos pozitīvu impulsu jaunajiem mūziķiem sekot Ivetas Apkalnas pēdās un vēl aktīvāk pievērsties savas meistarības izkopšanai, un iemācīties izvilināt no šī instrumenta visburvīgākās skaņas, kas izplatīsies ne tikai virs Rēzeknes un Latgales, bet pār visu Latviju un pasauli.