Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Olu cenas ripo lejup

Tuvojoties Lieldienām, veikalos un tirgos pārdošanā nopērkamas baltās olas. Lai gan tirgotāji prognozē, ka šajā nedēļas nogalē pieprasījums pēc tām varētu būt krietni ievērojamāks nekā pērnajās Lieldienās, jo šos svētkus šogad vienlaikus svin gan kristīgā, gan pareizticīgā pasaule, balto olu cenas šobrīd ir zemākas nekā pērn.

Rīga Centrāltirgū baltās olas nopērkamas pie vairākiem pārdevējiem, taču cenas gandrīz visur vienādas – 1,58 eiro par mazākām un 1,90 eiro par brangākām 10 baltajām vistu olām. Izcelsmes valsts gan visām vienāda – Igaunija. Pircēji rindā pēc tām nestāv, jo līdz Lieldienām vēl pāris dienas jāgaida. Kastītes ar baltajām olām pagaidām gulst vien retā pircēja iepirkumu somā. Uz aktīvāko tirgošanos pārdevēji gatavojas rīt un parīt, kad būs brīvdienas.

Savukārt zemnieku saimniecības Jaunliepas stendā pircējus gaida baltas zosu un pīļu olas. To cena attiecīgi 1,50 eiro un 0,45 eiro par katru. Pārdevēja teic, ka augstā cena nav šķērslis, lai pircēji tās iegādātos, piemēram, olu kaujām. Šīs olas gan jāvāra vismaz divas reizes ilgāk nekā vistu olas.

Šogad vistu audzētāji un olu importētāji parūpējušies, lai Lieldienās netrūktu ne balto, ne brūno olu, arī to cenas ir mērenākas nekā pērn vai aizpērn. Piemēram, pērn viena zosu ola uz Lieldienām maksāja pat 2 latus. Savukārt 10 baltās vistu olas Centrāltirgū maksāja 1,26 latus.

Arī lielveikalos šogad baltās olas nopērkamas salīdzinoši lēti – gan Supernetto, gan Maxima veikalos tās tirgo par 1,09 eiro (par 10 gab.). Mazumtirgotāja Maxima Latvija komunikācijas vadītājs Jānis Beseris Neatkarīgajai atklāja, ka uzņēmums tās iepērk gan no Balticovo, gan arī ieved no Somijas un Polijas.

Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija atzina, ka Rimi veikalos baltās olas nopērkamas jau kopš aprīļa sākuma. «Olas ir tradicionāls Lieldienu ēdiens, tādēļ pieprasījums pēc tām ievērojami palielinās svētku laikā. Turklāt šogad šis pieprasījums noteikti būs vēl lielāks nekā iepriekšējos gados, jo Lieldienu svinēšana vienlaikus sakrīt gan kristiešiem, gan pareizticīgajiem. Šobrīd balto olu cenas Rimi veikalos ir nedaudz zemākas, salīdzinot ar pagājušo gadu, un tendence visdrīzāk saglabāsies tādā pašā līmenī arī turpmāk uz svētkiem,» teica L. Podskočija.

Olas un to ēdieni nav vienīgās Lieldienu cienasta sastāvdaļas. Parasti svētkos ģimenes atļaujas palutināt sevi ar vairākiem kārumiem. Swedbank Privātpersonu finanšu institūts secinājis, ka desmitajai daļai ģimeņu gandrīz ik mēnesi neizdodas sabalansēt ienākumus un izdevumus, vēl 42% respondentu ar šādu situāciju nākas saskarties laiku pa laikam. «Sagaidāms, ka garās Lieldienu un maija brīvdienas šogad izaicinās ne vienas vien Latvijas ģimenes budžetu – pavasarīgs laiks, prieks par kopā būšanu, izbraukumi, pikniki radu un draugu lokā nozīmē lielākus mēneša izdevumus. Ja brīvdienām atvēlamā naudas summa netiks laikus sarēķināta un nodalīta, pastāv risks atlikušo mēnesi dzīvot krīzes režīmā,» uzskata Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Adriāna Kauliņa.

Daļa no it kā neparedzamajiem izdevumiem ir iepriekš paredzami – svinības, brīvdienu plāni, auto tehniskā apskate vai sezonālie saimniecības izdevumi ir laikus saplānojami. Cita lieta, ka Latvijas mājsaimniecību budžeti mēdz būt ar mazu rezervi vai bez tās, tāpēc plānošana prasīs arī prioritāšu noteikšanu un atteikšanos no tēriņiem, bez kuriem varētu iztikt. Spēja vienu izdevumu vārdā atteikties no citiem izdevumiem, pēc mājsaimniecību atzinuma, ir otrs lielākais klupšanas akmens ceļā uz pārtērēšanos. «Kino vai kafejnīca, nevis kino un kafejnīca – tā atteikšanās likums darbojas praksē,» skaidro A. Kauliņa.

***

Balto olu cenas, eiro

2013 2014

Rīgas Centrāltirgus 10 vistu olas 1,79 1,58–1,90

Rīgas Centrāltirgus 1 zoss ola 2,85 1,50

Rīgas Centrāltirgus 1 pīļu olas 0,50 0,45

Maxima 10 vistu olas 1,17 1,09