Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Atgādina nebūt cūcīgiem

© F64

Ne pirmo gadu vien suņu saimniekiem tiek atgādināts, ka jāsavāc dzīvnieku ekskrementi, ja mājas mīlulis tiek vests pastaigā publiskā vietā. Pašvaldības aicina nebūt cūcīgiem dažādi – gan izvietojot piktogrammas, gan sagādājot īpašas atkritumu urnas un speciālus maisiņus.

Maisiņi no parkiem ir pazuduši gaismas ātrumā, bet urnas nereti tiek sabojātas. Piemēram, Rīgā gada pirmajos trijos mēnešos pašvaldības policija sastādījusi 96 protokolus par šo pārkāpumu, bet 2013. gadā – kopumā 307 protokolus. Suņu saimnieki tiek ne tikai sodīti, bet arī audzināti. Rīgas Austrumu izpilddirekcijas darbinieki un pašvaldības policisti Klusajā dārzā dalīja informatīvus bukletus un maisiņus dzīvnieku ekskrementu savākšanai. Šai akcijai sekos turpinājums. 

Rīgas Austrumu izpilddirekcija informē, ka Latgales priekšpilsētā jau ir izvietotas informatīvās zīmes «Lūdzu, sakop», atgādinot suņu īpašniekiem par nepieciešamību savākt suņu ekskrementus. Šādas zīmes atrodas Ķengaraga parkā, Klusajā dārzā, Pļavnieku bērzu birzī, F. Sadovņikova un Lāčplēša ielas skvērā, Akadēmijas laukumā, Strūgu un Gogoļa ielas skvērā, Siena tirgū, A. Deglava, Pērnavas un Valmieras ielas krustojumā, Mūrnieku un Matīsa ielas skvērā, Lāčplēša ielā 120, teritorijā aiz tirdzniecības centra Dole un vecajos Ebreju kapos.

Rīgas pašvaldības policijai ir uzdots stingrāk kontrolēt to, vai mājdzīvnieku īpašnieki sabiedriskās vietās savāc suņu izkārnījumus. Pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) izplatīja dzīvokļu īpašniekiem nebūt ne patīkamu brīdinājumu – ja suņu kakas nesavāks dzīvnieku saimnieki, tad nāksies maksāt visiem, arī tiem, kuriem neviena suņa nav. Proti, sētniekiem regulāri papildus jāsakopj zaļās zonas, pagalmi, ietves un iekškvartālu ceļi no suņu ekskrementiem, turklāt sētniekiem ir noteikts darba laiks. Tā kā apsaimniekotājam ir jānodrošina, lai nerastos antisanitāri apstākļi, sētniekiem teritoriju sanitārā kopšana būtu jānodrošina arī pēc viņiem noteiktā darba laika. Ja paši iedzīvotāji nepieskatīs, kurš suņa saimnieks nesavāc ekskrementus, tad nāksies maksāt visiem. Protams, dzīvojamo namu iedzīvotājiem tas palielinātu izmaksas par sētnieka papildu darbu.

Pašvaldībā pašlaik apdomā ierosinājumu apzināt vietas katrā no 59 galvaspilsētas apkaimēm, kuras iedzīvotāji izmanto kā suņu pastaigas laukumus. Tur ieteicams izvietot informatīvas norādes.

NEESI CŪCĪGS!

Piktogrammas un uzraksti ar atgādinājumiem sakopt teritoriju izvietoti daudzās Latvijas pilsētās, arī Rīgā, Latgales priekšpilsētā

***

UZZIŅAI

Noteikumi nr. 266 Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai: «Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka vai turētāja pienākums apdzīvotu vietu teritorijā ir savākt sava mājas dzīvnieka ekskrementus.»

Par šo noteikumu pārkāpšanu fiziskajām personām var izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu no 7 līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām – uzlikt naudas sodu no 15 līdz 700 eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas.

Ja pārkāpumi izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas vai ja to dēļ nodarīts fizisks vai materiāls zaudējums, var uzlikt naudas sodu fiziskajām personām no 15 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām – no 700 līdz 1400 eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas.