Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Iedzīvotāji sūdzas, ka Inčukalna un Līvānu deputāti nepārzina valsts valodu

Valsts valodas centrs (VVC) turpina saņemt iedzīvotāju sūdzības par deputātu valsts valodas zināšanām.

Lai konstatētu, vai domes deputāti valsts valodu lieto atbilstoši normatīvo aktu prasībām, sākta deputātu valsts valodas prasmju pārbaude Inčukalna novada un Līvānu novada domēs, norāda Tieslietu ministrijas preses sekretāre Līva Rancāne.

VVC normatīvajos aktos norādītajām prasībām neatbilstošu valsts valodas lietojumu decembrī jau konstatēja vienam Balvu novada domes deputātam, bet martā ierosināta pārbaude arī Daugavpils pilsētas domē. Pārbaude sākta pēc vairāku iedzīvotāju sūdzībām, kurās norādīts, ka daži Daugavpils pilsētas domes deputāti nelietojot valsts valodu profesionālo un amata pienākumu veikšanai.

Veicot pārbaudi, konstatēts, ka trīs Daugavpils pilsētas domes deputāti nelieto valsts valodu normatīvajos aktos noteiktajā augstākā līmeņa 1.pakāpē (C1), norādīja Rancāne.

Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likums noteic, ka, saņemot ziņas par to, ka deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst Ministru kabineta noteiktajam prasmes līmenim, domes priekšsēdētājam ir pienākums nekavējoties nodrošināt finanšu līdzekļu piešķiršanu, lai deputāts varētu apgūt valsts valodu. Turklāt deputātam ir pienākums sešu mēnešu laikā apgūt valsts valodu Ministru kabineta noteiktajā prasmes līmenī.

Lai atbilstoši normatīvajiem aktiem labotu situāciju, Daugavpils pilsētas dome šiem deputātiem piešķīrusi 6900 eiro latviešu valodas apguvei.

Mācību perioda beigās deputātam jānokārto valsts valodas zināšanu pārbaude. Savukārt, ja deputāts atkārtoti neierodas uz valsts valodas prasmes pārbaudi vai arī tiek atkārtoti konstatēts, ka deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst Ministru kabineta noteiktajam prasmes līmenim, VVC ir pienākums iesniegt apgabaltiesā pēc pašvaldības atrašanās vietas prasības pieteikumu par deputāta pilnvaru anulēšanu, norādīja Rancāne.

Valsts valodas prasmes augstākā līmeņa 1.pakāpe pašvaldības deputātam ir nepieciešama, lai viņš spētu sekmīgi veikt deputāta amata pienākumus. Sabiedrības interesēs ir, lai deputāts savus pienākumus pildītu pienācīgi, tostarp spētu sazināties ar iedzīvotājiem valsts valodā. Šīs prasības savlaicīgi motivē personas, kuras vēlas kandidēt pašvaldību vēlēšanās, pilnveidot savas valsts valodas prasmes atbilstoši Ministru kabineta noteiktajam līmenim un pakāpei.