Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Mediķi Lieldienās aicina ievērot drošību un gardumus baudīt ar mēru

© F64

Lai Lieldienas sagādātu tikai patīkamas emocijas un veselības problēmas netraucētu izbaudīt svētkus, mediķi aicina ievērot drošību un gardumus baudīt ar mēru.

Kā aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) speciāliste Inga Vītola, bieži svētkos cilvēki gūst traumas neuzmanības dēļ. Tas notiek, gan uzņemot viesus mājās, gan atpūšoties dabā, turklāt biežāk cieš bērni.

Ir zināmi gadījumi, kad bērni izkrīt no šūpolēm un savainojas vai saņem ar tām sitienu pa ķermeni. Nereti bērni gūst apdegumus, piemēram, applaucējas, apgāžot uz galda vai plīts malas, uz zemākiem plauktiem vai zemes novietotus traukus ar karstu šķidrumu. Tāpat bijuši gadījumi, kad bērni iedzer degmaisījumu, un virkne citu nelaimju, no kurām bērnus var pasargāt pieaugušo vērība.

Tikmēr Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti Lieldienās aicina pievērst uzmanību ēdienu un dzērienu ražošanas un derīguma termiņam, kā arī neiegādāties produktus, kam ir bojāts vai netīrs iepakojums.

SPKC pārstāve Laura Ševčenko uzsver, ka pagatavotos ēdienus nedrīkst ilgstoši uzglabāt istabas temperatūrā. Viņa atgādina, ka neatbilstoši uzglabātas un pagatavotas olas un olu ēdieni var radīt risku saslimt ar zarnu trakta infekcijām, piemēram, salmonelozi.

Olas nevajadzētu lietot jēlas, savukārt labākais to vārīšanas laiks ir septiņas minūtes. Olas ir jāglabā tikai ledusskapī.

SPKC speciālisti arī atgādina, ka pirms ēšanas, pēc publisku vietu un tualetes apmeklēšanas, ēdiena pagatavošanas un saskares ar mājdzīvniekiem ir jānomazgā rokas.

Ja parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, jāmeklē ārsta palīdzība. Ārsts noteiks saslimšanas iemeslu, izvēlēsies atbilstošāko ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcija neizplatītos tālāk.