Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pagājušā gadā par 6,5% pieaudzis narkotisko vielu izņemšanas gadījumu skaits

© F64

Pagājušā gadā Latvijā veiktas 2067 narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru izņemšanas, kas ir par 6,5% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Iekšlietu ministrijas sniegtā informācija Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Tiesībsargājošās iestādes visbiežāk izņēmušas psihoaktīvās vielas, metamfetamīnu un marihuānu.

Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes informācija liecina, ka pagājušā gadā valstī tika veiktas 2067 narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru izņemšanas, kas ir par 6,5% vairāk nekā gadu iepriekš. Tas liecina par apreibinošo vielu nelegālās aprites apjoma pieaugumu valstī un par likumsargu darbības pastiprināšanu šo vielu apkarošanas jomā.

Visbiežāk tiesībsargājošās institūcijas izņēmušas jaunās psihoaktīvās vielas, kuru apkarošanai pēdējā laikā pieņemti būtiski likuma grozījumi un pret tām pastiprināts policijas darbs. Pērn veiktas 712 tā dēvētā spaisa izņemšanas.

Tad seko metamfetamīns, jo veicot 666 šādu apreibinošo vielu izņemšanas, tiek uzskatīts, ka šādu vielu izņemšanas skaita samazinājums salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir niecīgs, jo tas izskaidrojams ar uzmanības pievēršanu "spaisa" izplatības apkarošanai.

Savukārt marihuāna ir trešā visbiežāk izņemtā viela, jo pērn veiktas 443 marihuānas izņemšanas, kas ir par 5,6% vairāk nekā gadu iepriekš. Tālāk seko heroīns un psihotropie medikamenti, kuru izņemšanas skaits ir būtiski samazinājies.

Tiesībsargājošās institūcijas uzskata, ka Latvijā neesot īpaši populāras tādas vielas kā kokaīns un hašišs, jo šo vielu izņemšanas skaits nav mainījies, kā arī tās visbiežāk atrod pie starptautiskajiem kontrabandistiem, kuri Latviju izmanto kā tranzītvalsti.

Taču ekstazī turpina pazust no nelegālā tirgus struktūras - pērn veiktas tikai desmit izņemšanas, kas ir par 52% mazāk nekā gadu iepriekš.

Jau ziņots, ka pērn likumsargi reģistrējuši 1628 narkotiku noziegumus, no tiem 1453 reģistrēti Valsts policijā. Teju puse no VP reģistrētajiem noziegumiem bijuši saistīti ar narkotisko vielu iegādāšanos un glabāšanu.

Kopumā pērn VP izņēma aptuveni 481 700 narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru devu.

Pagājušā gadā VP izņēmusi 14,3 kilogramus amfetamīnu grupas vielas, 0,7 kilogramus heroīna, 0,6 kilogramus kokaīna. Pērn izņemti 24,5 kilogrami izžāvētas marihuānas un 344,4 kilogrami neizžāvētas "zālītes". Pagājušā gadā VP arī izņēmuši 0,1 kilogramu hašiša, 1,4 kilogramus izžāvētu magoņu salmu un 5,5 kilogramus nežāvētu magoņu salmu. Jaunās psihoaktīvās vielas izņemtas 8,1 kilograma apmērā, tāpat atrasti 0,7 kilogrami psihotropo medikamentu un 3610 tabletes šo medikamentu. Savukārt citas apreibinošās vielas izņemtas divu kilogramu apmērā.

VP gan ir tikai viena no izmeklēšanas iestādēm, kuras kompetencē ir narkotiku apkarošana. Ar narkotiku izņemšanu nodarbojas arī citas iestādes, piemēram, Muitas kriminālpārvalde.