Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kontrabandas apkarošanā gandrīz sasniegts maksimums tam, ko var izdarīt

© VID muitas foto

Kontrabandu pilnībā apkarot nav iespējams, to var tikai iespēju robežās mazināt. Patlaban Valsts ieņēmumu dienests (VID) jau ir gandrīz sasniedzis maksimumu tam, ko tas šajā jomā varētu izdarīt, šodien žurnālistiem sacīja VID ģenerāldirektores un VID Finanšu policijas pārvaldes direktora vietnieks Kaspars Čerņeckis.

"Preču cenu atšķirības dažādās valstīs ir faktors, kas veicina kontrabandu. Ja cenu atšķirība ir divas, trīs, četras vai pat desmit reizes, tad rodas noziedzīgs vilinājums tās ievest un pārdot daudz dārgāk," sacīja Čerņeckis.

Viņš norādīja, ka VID ir iniciators daudzām darba grupām, kuras strādā pie akcīzes preču ievešanas jautājumu sakārtošanas, tāpat VID tiekas un sadarbojas ar nozaru asociācijām. "Gribētos dzirdēt kādus priekšlikumus, kur likumdošanā ir kādi robi, taču arī asociācijām nav tādu risinājumu, kas būtu panaceja visiem jautājumiem," skaidroja Čerņeckis.

Arī VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone norādīja, ka, runājot par kontrabandu, jāņem vērā gan valsts ģeogrāfiskā atrašanās vieta, gan arī tas, kādas ir nodokļu režīma atšķirības ar kaimiņvalstīm.

"Kontrabanda bija un būs, bet tā ir jāmazina, un šajā jautājumā mēs vēlētos lielāku palīdzību no Eiropas Savienības (ES), jo aizsargājam ES ārējo robežu. ES ir jāsaprot, ka kontrabanda pāri Latvijas robežai ir visas ES problēma. Diemžēl netiekam saklausīti, un bieži vien ES finansiālā palīdzība tiek sniegta trešajām valstīm ārpus ES robežām, nevis ES valstīm," sacīja Pētersone.

VID Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis informēja, ka kontrabanda uz Latvijas robežas tiek aizturēta katru dienu un VID statistika neliecina par situācijas pasliktināšanos un kontrabandas preču apjoma pieaugumu.

"Brīžiem cilvēkiem ir dīvaina izpratne par kontrabandu, piemēram, tiek runāts par Polijas kontrabandas zemenēm, kuras tiek pārdotas kā Latvijas zemenes, vai Lietuvas kontrabandas gurķiem. Par kontrabandu nereti tiek dēvētas neskaidras izcelsmes preces, taču kontrabanda ir nelegāli ievestas preces no trešajām valstīm," skaidroja Kravalis.

Viņš piebilda, ka tad, ja no valsts puses ir pasūtījums pastiprināt cīņu ar kontrabandu, tad nepieciešams arī palielināt finansējumu šim mērķim.

Šī gada pirmajā ceturksnī ir veiktas 2649 muitas fiziskās kontroles un to rezultātā ir atklāti 936 pārkāpumi. Pērn pirmajā ceturksnī veiktas 3056 muitas fiziskās kontroles un to rezultātā atklāts 1621 pārkāpums.

Kontroles pasākumu rezultātā šī gada pirmajā ceturksnī ir tika izņemts 18 279 471 cigarete (pērn pirmajā ceturksnī - 13 553 587 cigaretes), 21 460 litri alkoholisko dzērienu (pērn - 3839 litri), 8962,5 litri degvielas (pērn - 12 874 litri), 119,4 grami narkotisko un psihotropo vielu (pērn 105 976,7 grami), 194 900 eiro skaidrās naudas (pērn - 193 100 eiro), kā arī 4160 kontrafakto preču (pērn - 13 388).