Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Patrioti meklē iespēju krievvalodīgos uzrunāt, nevis konfrontēt

© F64 Photo Agency

Latvijas patriotu grupa piektdien Esplanādē paredzētajam Aleksandra Gapoņenko rīkotajam Latvijas Antimaidanam pretī gatavojas rīkot pozitīva rakstura akciju – atgādināt krievvalodīgajiem par iespējām bez maksas apgūt valsts valodu vai uzlabot jau esošās prasmes tajā.

Caur dažādiem «tautiešu atbalsta fondiem» Kremļa finansējumu iepriekš saņēmušās personas šopavasar jau izcēlušās ar skaļiem piketiem pie Izglītības un zinātnes ministrijas. Gatavojoties pasākumam, A. Gapoņenko sociālajos tīklos raksta: «Kā ierasts šādos gadījumos, Esplanādē notiks koncerts, kas mīsies ar krievu aktīvistu uzstāšanos. Paskatīsimies, uz ko ir gatavi iet Latvijas krievi. Notiek krievu nācijas, kura pirms 23 gadiem tika sadalīta starp 15 valstīm, atkalapvienošanās. [..] Process, neapšaubāmi, skars arī Baltijas valstis,» teikts A. Gapoņenko uzsaukumā.

Šis process nav paslīdējis garām Latvijas patriotiem, kuri nesaskata neko labu faktā, ka Latvijas krievi tiek ievilkti Kremļa retorikas orbītā ar šādu pasākumu palīdzību. «Mēs Esplanādē sarīkosim paši savu nelielu zibakciju, kuras laikā informēsim nelatviešus par iespējām bez maksas apgūt latviešu valodu, jo šādi kursi Rīgā un citur notiek regulāri. Kā viens cikls beidzas, sākas nākamie. Skaidrs, ka mums nepatīk Gapoņenko un visa tā «moskaļu varza», kas Latvijā finansē sabiedrības šķelšanas aktivitātes, un tieši tāpēc gribam nākt mūsu nelatviešu līdzcilvēkiem pretī nevis ar konfrontāciju, bet ar labdabīgu un iedrošinošu aktivitāti, reklamējot valodas apgūšanas iespējas,» Neatkarīgajai stāsta jauniešu aktīvists Kristiāns Sotaks, kurš domubiedru grupas iniciatīvu nesaista ne ar vienu politisko partiju vai paredzamajām vēlēšanām. Viņš strādā firmā, kuras bizness daļēji saistīts ar Ukrainas tirgu, tāpēc darba dēļ sākotnēji ieinteresējies par notikumiem Ukrainā, bet tagad jau baidās no Krimas un Donbasa scenārija atkārtošanās Latvijā.

«Man nav žēl: lai Kremlis tērē savu naudu, kur grib, tajā skaitā arī nerezultatīvos bļaustiņos pie dažādām iestādēm Rīgā, bet vienlaikus jāatceras, ka Krimas okupācija sākās tieši ar tādām akcijām: mazpamazām, un klāt jau ir zaļie cilvēciņi. Mēs arī ar savu aktivitāti gribam parādīt ne tikai krievvalodīgajiem, bet arī visiem Latvijas patriotiem, ka valsti mēs varam stiprināt dažādos veidos ikdienā, tajā skaitā palīdzot stiprināt zināšanas valsts valodā,» atgādina bezpartejiskais aktīvists. No iespējamas agresijas jaunietim bail nav – ja kādi «vietējā antimaidana» dalībnieki nebūšot apmierināti ar valodu kursu popularizēšanu, tad vajadzības gadījumā šādus pasākumus vienmēr kupli apsargā policija, kas nepieļaus situāciju, kurā kādam uz muguras tiek salauzts karoga kāts. Kā Neatkarīgā noskaidroja tiesībsargājošajās institūcijās, policija A. Gapoņenko antimaidanu gaida ar īpaši lielu interesi un uzmanību — tās gatavība būs tuvu 16. marta līmenim.