Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Finanšu ministrs: Ja nepalielinām budžeta deficītu, PVN likme nav jāaiztiek

© F64

Ja netiks palielināts šā gada budžeta deficīts, nebūs arī nepieciešamības celt nodokļu likmes, šorīt telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Viņš atkārtoti apstiprināja, ka, pretēji izskanējušām runām, valdībai pagaidām nav plānu celt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi. "Šai valdībai arī nebūs nekādu [tādu] plānu," piebilda Vilks, skaidrojot, ka viņa skatījumā labāk būtu "pārrevidēt" jau piešķirto līdzekļu izlietojumu, nevis celt nodokļus.

"Attiecībā uz PVN vai citiem nodokļiem sabiedrībā būtu jāuztur diskusija, jo Latvija virzās uz visā Eiropā zemāko nodokļu ieņēmumu līmeni pret [iekšzemes] kopproduktu. Tur ir kaut kas jārisina agri vai vēlu," secinājis Vilks.

Viņš skaidroja, ka nodokļu masa visu laiku krīt, jo arī turpmākos gadus ir plānots samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli. "Tāpēc ir jābūt diskusijai, kādā veidā mēs ceļam, ko mēs darām ar nodokļiem, lai varētu vairāk realizēt valsts funkcijas - piešķirt naudu ceļiem, skolotājiem, ārstiem, izglītībai, aizsardzībai un visam citam."

Jautāts par nodokļiem, kurus perspektīvā varētu celt, Vilks minēja patēriņa nodokļus. "Ja ir vēlme mazināt darbaspēka nodokļus, kas, manuprāt, ir izprotami un atbalstāmi, tad attiecīgi jādomā par nekustamo īpašumu, kur [valsts] var diezgan maz [nodokļu ieņēmumu] iegūt [..], tālāk paliek patēriņa nodoklis, kuram lielākoties Eiropas un citu reģionu valstis dod priekšroku, un attiecīgi, runājot par akcīzes nodokli, mēs tur virzāmies, kā prasa Eiropas Savienības direktīvas - negribam uzlikt slogu uzņēmējdarbībai," pastāstīja finanšu ministrs.

Kā ziņots, Vilks jau iepriekš atzinis: ja Latvija vēlas turpmākajos gados runāt par darbaspēka nodokļu samazināšanu, tad ir jādomā, kā to kompensēt. Kā iespējamo risinājumu Vilks piedāvā patēriņa nodokli. Nekustamā īpašuma nodoklis ir problemātiskāks, tur ir krietni mazāka masa, un nav vēlmes to iekasēt, novērojis finanšu ministrs.