Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Svinēs Zvejnieksvētkus un Jūras svētkus

© nra arhīvs

Vairākās Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes pilsētās un ciemos šodien tiks svinēti Jūras svētki un Zvejnieksvētki, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

Ventspilī plkst.11 Ostas ielas promenādē pie piemiņas akmens tiks pieminēti tie, par kuru kapa vietu kļuvusi jūras dzelme.

Ostas ielas promenādē paredzēti arī citi svētku notikumi. Pie Spīķera ar koncertprogrammu uzstāsies Dailes teātra aktieri "Mirage Jazz Orchestra" pavadībā, bet par Jūras svētku dienas programmas kulmināciju parūpēsies solists Normunds Rutulis kopā ar "Slaveno Rīgas orķestri". Gan pie Spīķera, gan uz skatuves pie "Govs ceļotājas" akrobātikas, uguns žonglēšanas un citus trikus rādīs cirka grupu "Firebirds" no Ungārijas.

Svētkos uzstāsies arī metālpūšamo instrumentu ansamblis "Ventspils brass", džeza ansamblis "Intro", "Ventspils Jazz" sekstets un popa studija "Jūras akmentiņi", bet danču placī jeb laukumā pie kuģīša "Hercogs Jēkabs" piestātnes Ventspils amatiermākslas kolektīvi izdejos programmu "Zvejnieks mani aicināja Jūras svētkos Ventspilī".

Pasākumi notiks arī Piejūras brīvdabas muzejā, Livonijas ordeņa pils pagalmā, Amatu mājā un citviet, bet vakarā paredzēta svētku ballē Reņķa dārzā kopā ar grupām "Credo" un "Bet Bet" un dīdžeju Robertu Lejasmeijeru.

Savukārt "Mazie Jūras svētki" tiks atzīmēti 13.jūlijā Bērnu pilsētiņā un bērnu parkā "Fantāzija".

Liepājā Jūras svētki sāksies plkst.11 ar piemiņas brīdi bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem Liepājas promenādē.

Toties svētku muzikālā daļa plkst.12 sāksies ar Vislatvijas ģitāristu svētku gājienu no Slavas alejas uz promenādi, kurā piedalīsies ap 200 ģitāristu no visas Latvijas. Pēc tam uz kuģa "Namejs" notiks Neptūna sagaidīšana un citi notikumi. Būs ģitāristu saspēle ar Ivo Fominu, uzstāsies Armands Alksnis ar grupu, Pauls Kravalis, Ivo Fomins ar grupu, grupa "bet bet", Toms Bokums ar grupu un "Deep Silence".

Mazākie Jūras svētku apmeklētāji varēs rotaļāties bērnu stūrītī, savukārt sportiska dzīvesveida cienītāji varēs piedalīties individuālās un komandas spēlēs kopā ar pirātu Melno Janku. Visas dienas garumā ar savu piedāvājumu liepājniekus un Liepājas viesus priecēs amatnieku un mājražotāju tirdziņš, kurā varēs iegādāties dažādus labumus visas dienas garumā.

Rojā notiks jūras valdnieka Neptūna svītas sagaidīšana, kā arī sportiskas, muzikālas un izklaidējošas aktivitātes visu vecumu interesentiem. Mazo Zvejnieksvētku dalībnieku nodarbēm tiks piedāvāta spēļu pludmale "Ņigu ņegu smiltīs", Jogitas un lielo pasaku tēlu kaķu "Jautrie pārsteigumi jūras viļņos", atrakcijas, karuseļi, izjādes ar zirgiem un citas aktivitātes.

Tie, kuri vēlēsies izjust jūras vilinājumu, varēs izvizināties ar kuģiem vai jahtu. Savukārt tie, kuri vēlēsies nesteidzīgi baudīt svētku gaisotni, Rojas muzejā varēs noskatīties filmas par zvejnieku kolhoza "Banga" laikiem, ielūkoties izstādē "Zvejot ar jēgu", kā arī doties ekskursijās gida pavadībā.

Svētku dienā uzstāsies "Ozolnieku kvintets", "Trīs tenori" un grupa "Aarzemnieki". Vakara koncerti un balle notiks Rojas pludmalē, kur uzstāsies Normunds Rutulis, grupa "PeR", Ivo Fomins, "Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestris", Olga Rajecka, Viktors Lapčenoks, grupa "Roja", dīdžeji Ufo un "Jax". Paralēli darbosies arī diskobārs "Četri balti krekli". Savukārt svētku kulminācijā paredzēta uguņošana virs jūras.

Jūras svētkos Mērsragā visas dienas garumā paredzētas dažādas sportiskas un izklaidējošas aktivitātes, bet vakarpusē svētku apmeklētājiem uzstāsies Kristīne Šomase, Andris Bērziņš, Viktors Lapčenoks, Pāvels Fomkins un grupa "Grupa".

Salacgrīvā notiks gan Zvejnieku, gan Jūras svētki, kas viens otru papildinās. Diena būs atvēlēta sportam un tirdzniecībai, bet vakarā Zvejnieku parkā notiks balle ar grupu "Pērkons".

No plkst.12 dažādas aktivitātes paredzētas arī Rīgā, Mangaļsalā. Jahtkluba "Auda" un bāra "Ekspedīcija" teritorijā notiks fotogrāfiju izstāde, veco ierakstu un filmu atskaņošana no 90.gadu zvejnieksvētkiem Mangaļsalā, laivu noma, kajaku noma, izjādes ar zirgiem, tirdziņi, novusa turnīrs, Neptūna un viņa nāru sagaidīšana un dejas līdz saullēktam.

Zvejnieksvētki un Jūras svētki notiks arī Pāvilostā, Lapmežciemā, Engurē, Carnikavā, kā arī Zvejnieksvētki Rēzeknes novada Nagļos - vienīgajā iekšzemes zvejniekciemā Latvijā.

Turklāt, popularizējot karavīra profesiju un atzīmējot Latvijas armijas dibināšanas gadadienu, bruņotie spēki piedalīsies Jūras un zvejnieku svētkos vairākās piejūras ostās.

Rojas ostā svētku dalībnieki varēs apskatīt patruļkuģi P-07 "Viesīte", bet Mērsragā - P-05 "Skrunda". Savukārt Ventspils ostā apskatei būs atvērts mīnu kuģis M-05 "Viesturs", kurš piedalīsies arī kuģu parādē, bet liepājniekiem būs iespēja apskatīt flotiles štāba un apgādes kuģi A-53 "Virsaitis" un mīnu kuģi M-06 "Tālivaldis".