Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Sākas Jaunā viļņa koncerti. Trīspadsmitais gads - vai pēdējais?

© f64

Jau trīspadsmito reizi pēdējās pāris jūlija nedēļās Jūrmala tiek nodota «Jaunā viļņa» organizatoru rokās – šoreiz festivāls risinās no 22. līdz 27. jūlijam, taču dalībnieki Latvijā ierodas kādu nedēļu agrāk. Kā jau tas ierasts, lielākā «viļņošanās» arī šogad notiks Dzintaru koncertzālē, un vienīgās izmaiņas ir tādas, ka konkursa dalībniekiem mēģinājumu telpas ierādītas citur. Ir gan arī dažas nemanāmākas izmaiņas – piemēram, attieksmē.

Bez pompa, bez svinībām

«Jaunā viļņa» konkursanti ar lielu pompu Latvijā ieradās jau 12. jūlijā, kad, kā ierasts, ar visu festivāla vadību atzīmējās arī Centrālajā dzelzceļa stacijā. Centieni padarīt šo ierašanos gana spožu bija uzslavas vērti, taču šis pasākums, protams, ne tuvu nestāvēs līdzi ažiotāžai, kas valdīs Rīgas dzelzceļa vārtos Allas Pugačovas slavenā vilciena vagoniņa piestāšanas laikā. Taču – varbūt arī nevaldīs, jo krievu estrādes primadonna šoreiz izteikusi vēlmi vismaz sadzīviskā līmenī maksimāli izvairīties no masu mediju uzmanības (par to šā izdevuma 14./15. lpp.). 65 gadus vecā Alla Borisovna saistībā ar «Jauno vilni» bija ieturējusi pāris gadus ilgu radošo pauzi (kāpēc šāds lēmums, par to 10.–13. lpp.), tāpēc jo interesantāk, ko (ne)labu Jūrmalā sadarīs visai kaprīzā dīva.

Starp citu, šo gadu varētu padarīt par svinībām no rīta līdz vakaram, jo bez Pugačovas apaļas jubilejas šogad atzīmē arī pats galvenais festivāla cilvēks, komponists Igors Krutojs (29. jūlijā viņam apritēs 60) un pati galvenā (jeb vienīgā) festivāla latviete Laima Vaikule (60 apritēja 31. martā), taču jubileju ziņā šogad valdīs aizdomīgs klusums. 

Atkal visi tie paši

Protams, ieradīsies teju viss Krievijas estrādes zieds – nīsties ar Krutoju un šo pasākumu translējošo Krievijas centrālo televīziju nevienam nav ne mazākās vēlmes. Tiesa, daži dziedātāji esot iekļuvuši «melnajā sarakstā» (sanīdušies ar kādu no varenajiem), tāpēc viņiem «Jaunā viļņa» durvis ir aizvērtas – runā, ka viens no tiem esot varenā vokāla īpašnieks Grigorijs Ļepss. Aptuveni ir skaidra arī «JV» programma, kurā lielākoties manāmi tie paši vārdi, kas iepriekšējos gados. Kāpēc «aptuveni»? Jo masu mediji ar informācijas pārbagātību nevar lepoties, piemēram, oficiālajā festivāla mājaslapā pat pēc konkursantu ierašanās pēdējais ieraksts joprojām bija datēts ar... 23. aprīli.

Atklāšanas koncerts būs 22. jūlijā, tajā uzstāsies tādi relikti, atvainojiet, Krievijas estrādes zvaigznes kā Josifs Kobzons, Filips Kirkorovs, Valērijs Ļeontjevs, Oļegs Gazmanovs, būs arī Valērija, Nikolajs Baskovs, Valērijs Meladze, Leonīds Agutins, Anželika Varum, grupa «Diskoteka avarija», kā arī virkne citu mākslinieku, tostarp iepriekšējo divu gadu konkursu uzvarētāji Roberto Kel Toress no Kubas un krieviete Niloo. 23. jūlijs būs internacionālo hitu diena, kas būs kā pirmais iznāciens arī konkursantiem, uz skatuves kāps arī dažas zvaigznes. 24. jūlijs pasludināts par «jubilejas dienu»: uzstāsies Laima Vaikule, Valērijs Ļeontjevs, Boriss Moisejevs, grupa «Bļestjaščije», Aleksandrs Revva, Soso Pavliašvili, arī itāliešu tenors Alesandro Safina, kā arī konkursanti, kuri savas valsts hitu šoreiz izpildīs duetā ar kādu no Dzintaru koncertzālē iepriekšējos gados jau redzētajiem dziedātājiem. 25. jūlijs būs diena, kuru pieminot vajadzētu nostāties miera stājā, bet, par to rakstot, uzvilkt smokingu, baltu kreklu un piespraust taurenīti, – tas būs Allas Pugačovas radošais vakars. Gods piedalīties šajā pasākumā piešķirts tādiem «stāriem» kā Nikolajs Baskovs, Igors Krutojs, Valērijs Meladze, Igors Nikolajevs, Aleksandrs Rozenbaums, Laima Vaikule, Kristīna Orbakaite, Sergejs Lazarevs, Alsu, Leonīds Agutins, Dima Bilans, Anželika Varum, Filips Kirkorovs, Vladimirs Presņakovs, Josifs Kobzons un citiem. Protams, uzstāsies arī pati primadonna – Alla Borisovna Pugačova. 26. jūlijs – pirmatskaņojumu diena, kurā bez krievu zvaigznēm uzstāsies arī viešņa, sazin cik reižu uz «JV» skatuves kāpusī Lara Fabiana, kā arī konkursanti, kuri pieliks punktu savām radošajām gaitām «JV», cenšoties iepriecināt ar pašu radītām dziesmām. 27. jūlijā ballītei tiks likts punkts – notiks konkursantu apbalvošanas ceremonija, kā arī galā koncerts, kurā paredzēta visu jau pieminēto un vēl neminēto zvaigžņu uzstāšanās. Uz skatuves kāps arī pati galvenā festivāla «nagla» – abu dzimumu siržulauzējs Rikijs Mārtins (par viņu un pārējiem ārzemju viesiem – 17.–19. lpp.).

Naudas maku izklaidei

Jau gadiem klīst leģendas par to, cik un kas maksā «Jaunajā vilnī» – gan vietas pie galdiņiem ekskluzīvajā VIP zonā, gan tur pasūtāmo dzērienu un ēdienu (uzkodu) cenas ar prātu neaptvert. Taču tā nav, kā moderni tagad uztraukties, nodokļu maksātāju nauda, lai jau tērē, ja nauda kabatas spiež. Ieskatam vien biļešu cenas šā gada «vilnī». Uz atsevišķiem koncertiem tās atkarībā no rindas maksā 45–145 eiro, uz atklāšanas koncertu – 70–290 eiro, uz Allas Pugačovas radošo vakaru – 90–300 eiro, uz galā jeb noslēguma koncertu – 90–440 eiro. Ir arī «biezākas» biļetes VIP vietās, kas ir pirmajās deviņās rindās, bet, lai izgāztos šajos mīkstajos krēslos un sevi diezgan droši redzētu TV ekrānos, nākas pirkt biļešu komplektu uz visiem festivāla koncertiem. Pašas dārgākās ir vietas pirmajās trīs rindās (uzreiz aiz žūrijas vietām biļetes gan nepārdodas) un vietas centrā līdz pat devītajai rindai – 3650 eiro par komplektu. Lūk, tā!

Nav jau gluži tā, ka «Jaunais vilnis» ne velnam neder – pateicoties tam, esam klātienē vai vismaz TV kastēs redzējuši tādas ārzemju zvaigznes kā Montserratu Kabaljē, Annu Ņetrebko, Stīviju Vonderu, Džo Kokeru, Tomu Džonsu, Nelliju Furtadu, Patrīciju Kāsu, Riku Estliju, Hulio Iglesiasu, Lū Begu, Robinu Gibsu, Toto Kutunjo un daudzus, daudzus citus. Tāpat arī jauno izpildītāju konkurss – dziedātāji, kuriem bijis spars (un pietiekams atbalsts no Krievzemes varenajiem) cīnīties par savu vietu zem naudīgās skatuves saules, spējuši tur iekļūt un daži pat nostiprināties. Piemēram, Dima Bilans 2002. gada konkursā palika tikai ceturtajā vietā, bet tagad ir viens no populārākajiem Krievijas dziedātājiem. Starp citu, uzvarētāju duetā «Smash!!» bija Sergejs Lazarevs – arī ne pēdējais cilvēks Krievijas šovbiznesā. Nekur nav pazuduši arī tādi dziedātāji kā Anastasija Stocka, Poļina Gagarina, Džamala, Marija Jaremčuka un citi, turklāt ne vienmēr tālāk izsitušies «JV» uzvarētāji. Ir, protams, arī piemēri ar mīnus zīmi, taču lielākoties pie negatīva iznākuma vainojami paši konkursanti, kuri nav gribējuši vai arī nepietiekami gribējuši turpināt darboties Krievzemes tirgū.

Rezumējot – spekulācijām ap to, būs vai nebūs «Jaunais vilnis» Jūrmalā arī turpmāk, nav lielas nozīmes. Kamēr krievu šovbiznesa «biezajiem» gribēsies atpūsties Jūrmalā, tikmēr būs, ja radīsies cita spēļmantiņa, tas ir, labākas atpūtas iespējas, tad vairs nebūs. Un tam nebūs nekāda sakara ar mūziku.

FAKTI

Jauno izpildītāju konkursa «Jaunais vilnis» uzvarētāji

2002. gads «Smash!!» (Krievija)

2003. gads Anastasija Stocka (Krievija)

2004. gads «Cosmos» (Latvija)

2005. gads Intars Busulis (Latvija)

2006. gads Anželīna Larouza (ASV)

2007. gads Natālija Gordijenko (Moldova)

2008. gads «Georgia» (Gruzija)

2009. gads Džamala (Ukraina) un Sandijs Sandoro (Indonēzija)

2010. gads Sona Šahgeldjana (Armēnija)

2011. gads Džeidens Felders (ASV)

2012. gads Niloo (Krievija)

2013. gads Roberts Kel Toress (Kuba)

2014. gads ?

Latvijas pārstāvji konkursā «Jaunais vilnis» un viņu ieņemtās vietas:

2002. gads Jānis Stībelis (3. vieta)

2003. gads Veronika Plotņikova (5. vieta) un Nicol (7. vieta)

2004. gads «Cosmos» (1. vieta)

2005. gads Intars Busulis (1. vieta)

2006. gads Žanna Blagoveščenska (7.–8. vieta)

2007. gads Andris Ērglis (2.–3. vieta)

2008. gads Dons (4. vieta)

2009. gads Aisha (4. vieta)

2010. gads «Lady’s Sweet» (10. vieta) un «PeR» (11. vieta)

2011. gads LieneCandy (8. vieta)

2012. gads «Framest» (4. vieta)

2013. gads Pēteris Upelnieks (16. vieta)

2014. gads Stass Šurins (?)