Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Nav pārliecības par cūku mēra apturēšanu

© F64

Pat neskatoties uz visiem veiktajiem drošības pasākumiem Āfrikas cūku mēra ierobežošanā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) nav drošs, ka šī bīstamā slimības izplatība ir apturēta.

Valdība vakar izsludināja ārkārtas situāciju visā pierobežas zonā gar Krieviju un Igauniju. Kopumā šajā teritorijā šobrīd ir iekļauti 26 novadi un trīs novadu atsevišķi pagasti. Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis valdības sēdē atzina, ka iekļaut šajā teritorijā vēl arī citus novadus šobrīd nebūtu nozīmes, jo dienestiem nav tik lielas kapacitātes, lai nodrošinātu to prasību izpildi, kāda ir ārkārtas situācijas teritorijā. Ārkārtas situāciju, iespējams, izsludinās arī Igaunija savās pierobežas teritorijās ar Latviju.

Premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) raizējās, vai ir izdarīts viss, lai cūku mēris neizplatītos tālāk.

«Es nevaru apgalvot ar simts procentu drošību, ka šī slimība neuzliesmos vēl kādā citā Latvijas vietā. Kaut arī tiek kontrolētas visas automašīnas, kas pārvietojas pa autoceļiem ārkārtas situācijas teritorijā, nevar izslēgt iespēju, ka kāds dodas pār laukiem ar nomedītas meža cūkas gaļas gabalu mugursomā. To izkontrolēt nav iespējams,» sacīja J. Dūklavs. Viņš uzskata, ka šīs slimības izplatības lielākais drauds ir cilvēks, kas ignorē drošības prasības. Premjerministrei, ministriem un PVD speciālistiem šķiet arī aizdomīgi, kā Āfrikas cūku mēra vīruss varēja nokļūt no Latgales Vidzemē. Inficētās teritorijas šķir pat vairāk nekā 100 kilometru. Lai netraucētu izmeklēšanas procesu, šā gadījuma izmeklēšanā iesaistītie dienesti neatklāja iespējamās versijas. Ministri un PVD speciālisti valdības sēdes laikā par šo jautājumu izteicās pusteikumos un mājienos, no kuriem gan varēja spriest, ka šī sērga Vidzemē ievazāta, visticamāk, cilvēciskā faktora ietekmē, proti, pārkāpjot drošības prasības.

Valdība vakar akceptēja arī Āfrikas cūku mēra ierobežošanas pasākumu īstenošanai nepieciešamās preces, piemēram, mobilo dzīvnieku izcelsmes blakus produktu sadedzināšanas iekārtas, 30 slēgta tipa konteinerus dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu savākšanai, kā arī trīs specializētus transporta līdzekļus meža cūku līķu nogādāšanai sadedzināšanas vietās, neizsludinot iepirkuma konkursu. Līdzekļi tiks gūti, pārdalot tos no citām programmām.

M. Balodis uzsvēra, ka visas šīs iekārtas un ierīces ir būtiskas Āfrikas cūku mēra ierobežošanai, jo patlaban inficētie dzīvnieki tiek sadedzināti uz lauka, tomēr apjomi ir pārāk lieli. Arī PVD Veterinārās uzraudzības departamenta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja Madara Stinka Neatkarīgajai atzina, ka gadījumos, kad laboratoriski tiek apstiprināta cūku saslimšana ar mēri, visas novietnes cūkas tiek pakļautas nogalināšanai un iznīcināšanai sadedzinot. To veic PVD inspektori, un dedzināšanas vieta tiek izvēlēta, to saskaņojot ar īpašnieku, vietējo pašvaldību, Valsts vides dienestu un VUGD.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2014/07/23/nav-parliecibas-par-cuku-mera-apturesanu