Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Krutojs: tik skarbas metodes!

© F64

«Tas nav Krievijas konkurss, tas ir starptautisks konkurss, kas notiek Latvijā, un tam nav nekādu politisku mērķu. Tā galvenais mērķis ir palīdzēt atklāt jaunus talantus,» tiekoties ar preses pārstāvjiem, uzsvēra konkursa Jaunais vilnis organizācijas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Šenkmans.

Tā viņš reaģēja uz Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča vakardienas paziņojumu, liedzot Josifam Kobzonam, Valērijai un Oļegam Gazmanovam ieceļot Latvijā. Viņaprāt, J. Kobzons ir leģenda, radošs cilvēks, kurš dzīvē daudziem ir palīdzējis. «Turklāt viņš ir cienījamā vecumā, vīrišķīgi cīnās ar ļaunu slimību, un tikai skatuve ir vieta, kas viņam palīdz saglabāt dzīvesprieku.» Arī O. Gazmanovs un Valērija, viņaprāt, nevienu Latvijā neapdraudot. «Kultūra un mākslinieki ir tilts, kas apvieno tautas, un to sagraut ir vieglāk, nekā uzbūvēt jaunu,» norāda A. Šenkmans.

Savukārt Jaunā viļņa organizators, pazīstamais komponists un producents Igors Krutojs atzina, ka Latvijas ārlietu ministra paziņojums viņam bijis nepatīkams pārsteigums. «Mana pirmā doma bija pasūtīt visus un festivālu atcelt. Bet es to nevaru, jo skatītāji to gaida, dalībnieki gatavojas, konkursanti no trīspadsmit valstīm ir atbraukuši… Sūtīt viņus visus mājās un visu atcelt?! Nē, konkurss būs, un viss notiks!» I. Krutojs solīja turpināt iesākto, piebilstot, ka Valērijas vietu konkursa žūrijā neviens neieņems, būs par vienu locekli mazāk. Un viņa, protams, šurp nebraukšot. I. Krutojs piebilda, ka gan J. Kobzonam, gan O. Gazmanovam Jūrmalā ir īpašumi un līdz ar to arī uzturēšanās atļaujas. «Bet viņi nebrauks. Runāju ar Gazmanovu – viņš, protams, ir apbēdināts, vīlies, ka viņam te liedz iebraukt, taču viņš novēlēja festivālam veiksmi, sakot, ka, lai arī viņa te nebūs, Jūrmalā viss būs un viss būs labi!»

«Mēs neatbalstām nevienu partiju, neiesaistāmies nevienā politiskā kampaņā, nodarbojamies tikai ar mūziku. Un tik skarbas metodes… Nu, es to nesaprotu. Ko mums darīt ar Laimu Vaikuli, kad viņa pauž savu viedokli pret notiekošo Krievijā? Nedot vīzu iebraukšanai Krievijā? Neaicināt uz koncertiem? Nē, mēs to nedarīsim, jo mēs nejaucam kultūru ar politiku. Tāda ir mūsu atbilde Latvijai. Turklāt Laima ir mana draudzene,» saka I. Krutojs. Viņš gan domā: ja Edgara Rinkēviča lēmums ir politisks, iespējams, tiks panākts tas, ka konkurss aizies no Latvijas un Jūrmalas. «Zīmols ir jau populārs, iespējams, tas pārcelsies uz Sočiem vai kādu citu vietu, un konkurss vienalga būs. Protams, Jūrmalā ir tā īpašā atmosfēra un aura, kādas nav citās vietās, un tādu būs grūti dabūt citur,» atzīst komponists.

Par savas jubilejas svinību vietu I. Krutojs izvēlējies Latvijas Nacionālo operu. Pietiek.com ziņo, ka komponists ar operas direktoru Zigmaru Liepiņu noslēdzis Lielās zāles un tai piegulošo telpu īres līgumu par 9873 eiro. Tāpat noslēgts arī ziedojuma līgums Nacionālajai operai 120 000 eiro apmērā, ko apstiprinājusi Kultūras ministrija.

Otrdien pirms konkursa atklāšanas uz Dzintaru koncertzāli devās aptuveni 40 apvienības Dieva suņi motociklistu, lai kopīgā akcijā nosodītu Krievijas politiku. Motobraucēju apvienības Dieva suņi biedrs Nils Neatkarīgajai pastāstīja: «Šādi vēlamies parādīt savu attieksmi pret Krievijas politiku: agresiju Ukrainā, vārda brīvības ierobežošanu un demokrātijas trūkumu. Jauno vilni uzskatām par Kremļa pasākumu, kas rada vislielāko ažiotāžu.» Nils arī pauda gandarījumu par ārlietu ministra lēmumu. «Daudzi domāja, ka tas bija sarunāts, bet tā ir veiksmīga sakritība,» teica Dieva suņu biedrs.

Skarbas metodes varēja izjust arī Jūrmalas koncertzāles publika un Latvijas žurnālisti, kas pie ieejas bija spiesti mīņāties vairāk nekā stundu. Pēc neoficiālas informācijas, bijušas aizdomas par spridzekli vai arī tā bijusi attieksmes izrādīšana par aizliegtajiem dziedātājiem.