Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Tirgotāji gaida oficiālu PVD rīkojumu par Lietuvas cūkgaļas produkcijas importa liegumu

© nra rahīvs

Pēc paziņojuma saņemšanas par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumu vienā no lielākajām fermām Lietuvā un tam sekojošo Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīkojumu par svaigās gaļas importa aizliegumu, kaimiņvalsts svaigās cūkgaļas tirgošana tirdzniecības vietās Latvijā tiek pārtraukta, tikmēr pārējā cūkgaļas produkcija tiks tirgota līdz tālākiem PVD rīkojumiem, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina aptaujātie tirgotāji.

Lai gan oficiāls rīkojums no Lietuvas vēl nav saņemts, ievestās svaigās cūkgaļas izņemšana no tirdzniecības vietām šodien ir sākta, kā arī tiek pārbaudīti gaļas piegādātāji, sacīja SIA "Maxima Latvija" Zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Gulbe.

"Prevencijas nolūkos visā Latvijā esam sākuši no Lietuvas ievestās svaigās cūkgaļas izņemšanu no tirdzniecības. Tā kā PVD rīkojums apturēt cūkgaļas importu izdots, balstoties uz telefona sarunu ar Lietuvas Pārtikas un veterināro dienestu, un nav oficiāls, esam sagatavojuši svaigās gaļas iepircēju sarakstu no Lietuvas, ar kuriem "Maxima Latvija" apturēs svaigās cūkgaļas un tās produkcijas iepirkumu, līdz ko būs saņemts oficiāls apstiprinājums no Lietuvas PVD," sacīja Gulbe.

Arī veikalu tīkla "Rimi" un "Superneto" pārstāve Laura Podskočija atzina, ka minētajos veikalos nevarot iegādāties cūkgaļu vai tās izstrādājumus, kas nāk no Ignalinas apkārtnes Lietuvā, tomēr divi lietuviešu cūkgaļas produkti no plauktiem ir izņemti, kā arī tiek gaidīts oficiāls PVD rīkojums par cūkgaļas importa liegumu no visas Lietuvas.

"Atsevišķie piegādātāji, kas veic cūkgaļas importu no Lietuvas, apliecinājuši, ka produkcija nav nākusi no Ignalinas apkārtnes. Divi produkti, kuriem būtu kaut mazākā iespēja būt saistītam ar šo reģionu, jau ir izņemti no apgrozības līdz precīzu apstākļu noskaidrošanai. Tikmēr preventīvi veicam intensīvu visu piegādātāju pārbaudi. Sekojam PVD informācijai un, ja tiks izplatīts aicinājums pilnībā izņemt no tirdzniecības cūkgaļu vai tās produkciju, kas nāk no Lietuvas, to nekavējoties darīsim," sacīja Podskočija.

Jautāta par potenciālajiem zaudējumu apmēriem, viņa norādīja, ka to patlaban vēl nav iespējams prognozēt, tomēr "Rimi" veikalos pārsvarā tiek tirgota cūkgaļa, kas nāk no "viena no lielākajiem Eiropas gaļas ražotājiem", kā arī vietējā gaļa, tādējādi Lietuvas gaļas īpatsvars nav liels.

Savukārt Rīgas Centrāltirgus pārstāvis Ivars Jakovels norādīja, ka tirgū jau vairākus gadus netiek tirgota Lietuvas izcelsmes cūkgaļa, tās vietā dominējot gaļa no Vācijas un Beļģijas.

"Lietuviešu izcelsmes gaļas mūsu tirgos vispār nav. Vietējās izcelsmes cūkgaļas gan ir mazāk nekā 50%. Savukārt importu apmēram vienādās proporcijās veido gaļa no Vācijas un Beļģijas. Tas skaidrojams ar cenu, jo gaļa no šīm valstīm ir lētāka nekā Lietuvas vai Latvijas produkcija," sacīja Jakovels.

Tāpat veikalu tīkla "Elvi" pārstāve Laila Vārtukapteine sacīja, ka šajos veikalos netiek tirgota Lietuvā audzēta cūkas gaļa vai gaļas produkcija. Cūkas gaļa tiek iepirkta galvenokārt no Latvijas vai no Igaunijas ražotājiem. Gaļas produkcijas kategorijā no Lietuvas tiek iepirkta svaiga vistas gaļa. "Tomēr, ņemot vērā situāciju, veiksim rūpīgu visu gaļas pusfabrikātu pārbaudi," sacīja veikalu pārstāve.

Kā ziņots, saistībā ar ĀCM infekcijas uzliesmojumu vienā no lielākajām cūku novietnēm Lietuvā PVD uz laiku apturējis Lietuvas izcelsmes termiski neapstrādātas cūkgaļas, tostarp atdzesētas, sasaldētas cūkgaļas un cūkgaļas izstrādājumu - kupātu, kotlešu masas, šašliku, gaļas pusfabrikātu un maltas gaļas -, izplatīšanu. Rīkojums apturēt cūkgaļas importu no Lietuvas izdots, pamatojoties uz saņemto telefonisko informāciju no Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta.

Cilvēkiem, kas ir iegādājušies Lietuvas izcelsmes cūkgaļu vismaz pēdējo divu nedēļu laikā un kam ir izveidojušies uzkrājumi, PVD iesaka izvērtēt šīs cūkgaļas lietošanu, akcentējot, ka svarīgi neizmest atkritumos termiski neapstrādātu gaļu, tādējādi neveicinot iespējamo slimības ierosinātāja nonākšanu vidē un tālāk pie mājas vai mežacūkām.

Kā ziņots, Latvijā ĀCM līdz šim ir konstatēts 26 mežacūkām un 19 mājas cūkām 11 saimniecībās.

Āfrikas cūku mēris Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā Latvijas valdība 22.jūlijā nolēma, ka ārkārtas situācijas zonā iekļaujama visa pierobeža ar Krieviju un Igauniju.