Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Valsts kontrole pārbaudīs pašvaldības un atkritumu biznesu

© F64

Valsts kontrole aicina iedzīvotājus informēt par situāciju atkritumu apsaimniekošanā. Šis ir ļoti ienesīgs bizness un vienlaikus iedzīvotājiem ārkārtīgi neizprotama joma.

 Cilvēki nevar pārbaudīt, kā tiek aprēķināta maksa par izvestajiem atkritumiem, cik daudz atkritumu viņi saražo un kāds vispār ir šī pakalpojuma tarifs.

Valsts kontrole informē, ka ir uzsākta revīzija Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanas atbilstība plānotajiem mērķiem un tiesību aktu prasībām, lai pārliecinātos, vai pašvaldības ir nodrošinājušas, ka atkritumu apsaimniekošanas maksā ir iekļautas tikai pamatotas izmaksas. Tāpēc Valsts kontrole norāda, ka tās darbu atvieglotu iedzīvotāju informācija par dažādiem jautājumiem, piemēram, sniedzot informāciju par to, vai saņemtajos rēķinos maksa par atkritumu apsaimniekošanu ir norādīta kubikmetros vai kā maksa par vienu iedzīvotāju un vai rēķinā norādītā atkritumu apsaimniekošanas maksa atbilst pašvaldības apstiprinātajai maksai par atkritumu apsaimniekošanu. Nemaz neesot tā, ka iedzīvotāji par tarifu nav informēti. Ir pašvaldības, kas ļoti aktīvi komunicē gan par tarifiem, gan par saviem lēmumiem.

Tāpat Valsts kontroli interesē, vai iedzīvotāji ir apmierināti ar atkritumu izvešanas biežumu un vai klientiem ir tikušas piemērotas līgumā par atkritumu apsaimniekošanu noteiktās soda naudas, vai pašvaldības teritorijā ir nodrošināta iespēja šķirot atkritumus, tostarp arī bioloģiski noārdāmos atkritumus, un vai iedzīvotāji šo iespēju arī izmanto.

Valsts kontrolē informē, ka atsaucība ir liela un iedzīvotāji sniedz ļoti detalizētu informāciju. Revīziju plānots pabeigt oktobrī, tiks veikta problēmu analīze, bet precīza informācija par tās rezultātiem gaidāma ne agrāk kā ap Ziemassvētkiem.

***

ATKRITUMU IZVEŠANA

Viena adrese, izlases veidā periods no 2012. līdz 2014. gadam

Gads Maksa par vienību Vienību skaits PVN Summa

2014. g. jūnijs 3,35537 eiro 1 dzīv. 0,71 eiro 4,07 eiro

2013. gada marts 0,78000 latu 1 cilv. 0,16 latu 0,94 lati

2012. gada maijs 0,78000 latu 3 cilv. 0,51 lats 2,85 lati