Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latgalē un Vidzemē masveidā izkaus mājas cūkas

© f64

Tā kā situācija ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību kļūst arvien kritiskāka, saskaņā ar iepriekš valdībā apstiprināto pasākumu plānu šonedēļ tiks sākta mājas cūku masveida izkaušana ĀCM ārkārtas zonā, šodien Latvijas Pašvaldību savienības organizētajā videokonferencē sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis.

"Ne tikai Latgalē, bet arī Vidzemē ir aizdomas par jauniem uzliesmojumiem, tādēļ sāksim cūku nokaušanu saimniecībās. Tas izskatīsies tā, ka inspektori vienosies ar īpašnieku par kaušanas laiku, pārbaudīs cūku veselības stāvokli. Ja cūka būs vesela, tās gaļu pēc nokaušanas varēs lietot uzturā. Saimnieks saņems kompensāciju, parakstot vienošanos, ka gadu cūkas šajā saimniecībā neturēs. Par vaislas cūku kompensācija būs 115 eiro, par nobarojamo cūku - 65 eiro, par piena sivēniem 25 eiro. Tas ir vienīgais veids, kā apturēt slimību," sacīja Balodis.

Viņš arī sacīja, ka cūku īpašniekiem racionālāk būtu mainīt saimniecības profilu un ar cūku audzēšanu vairs nenodarboties.

"Neievērojot ļoti stingru biodrošību, agri vai vēlu ĀCM atkal būs klāt. Tāpēc labāk pāriet uz aitu, trušu, vistu vai govju turēšanu," sacīja PVD vadītājs.

Kā ziņots, pagājušajā gadā Latvijā turēti vairāk nekā 350 000 cūku, savukārt Latgalē, kur noteikta ĀCM ārkārtas zona, tiek turēti apmēram 40 000 cūku.

Latvijā ĀCM līdz šim konstatēts 30 mežacūkām un 28 mājas cūkām 14 piemājas saimniecībās, savukārt iznīcinātas 198 mājas cūkas.

Tikmēr Dūklavs šodien paziņojis, ka Latvijas teritorijā, kur noteikts ārkārtas stāvoklis, tiks rosināts izkaut aptuveni 40 000 mājas cūku, jo ir jānodrošina, lai slimība neizplatītos tālāk Latvijā, kā arī citās valstīs. Vienīgais izņēmums - cūkas neizkaus saimniecībās, kurās ir nodrošināta augstākā līmeņa biodrošība. Par katru nogalināto, bet iepriekš reģistrēto cūku saimniecības saņems kompensāciju.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.