Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pārrēķinās pensijas Černobiļas AES seku likvidatoriem

© wikipedia

Sākot ar 2015.gadu, valsts pensiju apmēri Černobiļas atomelektrostacijas (AES) avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un mirušo seku likvidēšanas dalībnieku ģimenēm varētu mainīties, jo to aprēķināšanas kārtība vairs nebūs atkarīga no invaliditātes noteikšanas laika.

Iepriekšminēto paredz šodien valdībā atbalstīties grozījumi "Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likumā".

Kā skaidro Labklājības ministrija (LM), šobrīd Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieki saņem atšķirīgu sociālo nodrošinājumu atkarībā no invaliditātes noteikšanas laika, proti, sociālo pabalstu apmērs atšķiras cilvēkiem, kuriem invaliditāte noteikta pirms un kuriem pēc 2000.gada, - kad stājās spēkā iepriekšminētais likums.

Šobrīd cilvēkiem, kuriem invaliditāte noteikta līdz šī likuma spēkā stāšanās dienai, valsts pensija - vecuma, apgādnieka zaudējuma vai invaliditātes pensija - ir noteikta kaitējuma atlīdzības apmērā, bet cilvēkiem, kuriem invaliditāte noteikta pēc 2000.gada, šīs pensijas ir aprēķinātas saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām", proti, ņemot vērā personas apdrošināšanas stāžu, sociālās apdrošināšanas iemaksas un citus faktorus.

Turklāt Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, kuriem invaliditātes vai vecuma pensija noteikta kaitējuma atlīdzības apmērā, papildus vēl kaitējuma atlīdzība netiek piešķirta. Tai pat laikā vienlaicīgi kaitējuma atlīdzību un vecuma pensiju var saņemt tie Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuri saņem vecuma pensiju, kas aprēķināta saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām".

Līdz ar to no 2015.gada personām, kurām ir piešķirta valsts pensija kaitējuma atlīdzības apmērā kā ČAES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam vai kā mirušā ČAES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka darbnespējīgam ģimenes loceklim, tiks pārrēķināta atbilstoši likumam "Par valsts pensijām".

Plānots, ka līdz ar izmaiņām valsts sociālais atbalsts virknei minēto cilvēku pieaugs. LM aprēķinājusi, ka 2015.gadā pabalstu palielināšanai būs nepieciešami papildus 1,3 miljoni eiro, 2016.gadā - 1,5 miljoni eiro un 2017.gadā - 1,7 miljoni eiro.

Grozījumi likumā vēl jāpieņem Saeimā. Jautājumu par papildus līdzekļu piešķiršanu valdība vienojās skatīt nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas un izskatīšanas procesā atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.