Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

IZM: Ar likumda maiņu attiecībā pret sporta spēļu sarunāšanu nedrīkst sasteigt

© F64

Likumdošanas maiņu attiecībā pret sporta spēļu rezultātu sarunāšanu nedrīkst sasteigt, aģentūrai LETA norādīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta vadītāja vietnieks Edgars Severs.

Pašlaik notiek starptautiskās konvencijas izstrāde, kas paredzēs regulējumu, lai risinātu problēmu par krāpšanu sporta spēļu laikā, sacīja Severs, piebilstot, ka lokāli problēmu izskaust nav iespējams.

"Sporta spēļu rezultātu sarunāšana ir pārrobežu problēma," teica Severs, norādot uz to, ka visbiežāk krāpnieciskas darbības veiktas, izmantojot totalizatorus, kas reģistrēti ārpus Eiropas Savienības.

Severs norādīja, ka, sagaidot starptautiskās rekomendācijas, būtu jāsāk likumdošanas un tiesiskā regulējuma sakārtošana, kas paredzētu konkrētas procedūras un atbildību par veikto noziegumu.

Severs skaidroja, ka līdz šim panākts liegums pieejai Latvijā nereģistrētiem totalizatoriem.

Viņš uzskata, ka problēmas risināšanā jāiesaistās vairākām instancēm, tostarp Iekšlietu ministrijai, kuras pakļautībā ir policija, un Tieslietu ministrijai. Severs norādīja, ka nepieciešams nodrošināt personāla apmācību ar sporta krāpniecību saistītu lietu izmeklēšanā un tiesvedībā.

Pašlaik krāpniecības mēģinājumus regulē Krimināllikuma pants par krāpšanu.

LETA jau ziņoja, ka Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) sākusi izmeklēšanu par aizdomīgo Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta spēli starp "Jūrmalu" un Daugavpils "Daugavu".

Šosezon vairākas aizdomīgas "Jūrmalas" komandas spēles šķetinājusi gan Latvijas Futbola federācija, gan totalizatoru likmju monitoringa kompānija "Federbet". Daugavpils kluba sakarā aizdomu ēna par spēļu sarunāšanu velkas jau vairāku sezonu garumā, bet pagājušā gada beigās par to kā pirmais publiski izteicās komandas bijušais nigēriešu leģionārs Stenlijs Ibe.

Laikraksts "Diena" ziņojis, ka Latvijas Futbola federācija par vienu no problēmām sporta spēļu sarunāšanā uzskata likuma, kas aizliegtu sarunāt sporta spēļu iznākumu, trūkumu.