Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Baņķieri Fiļs un Bernis paši sev izmaksā pa desmit miljoniem

© Vakara Ziņas

Precīzu skaitļu mīļotājiem atkal būs iespēja uzzināt to, kuri uzņēmēji pērn cietuši lielākos zaudējumus, kuri visvairāk nopelnījuši un ko ar šo naudu galu galā iesākuši. Ar trim žurnālam «Kapitāls» sagatavotiem sarakstiem šonedēļ klajā nācis pētnieks Lato Lapsa.

Sadarbībā ar «Lursoft» un korporatīvo finanšu kompāniju «Laika Stars» Lato Lapsa biznesa žurnālā «Kapitāls» jau otro gadu vienkopus publicē trīs sarakstus, kas ilustrē Latvijas nacionālās uzņēmējdarbības stāvokli un virzību. Šie trīs saraksti ir Latvijas pagājušā gada lielāko pelnītāju «Top 100», pagājušā gada lielāko zaudētāju «Top 100» un arī pagājušā gada lielāko dividenžu saņēmēju simtnieks.

Domājams, plašākai sabiedrībai interesantāks būs tieši pēdējais saraksts, kurā atrodami cilvēki, kas nolēmuši no sava biznesa izņemt simtiem tūkstošu un pat miljonos latu mērāmas summas, lai tās ieguldītu tajā pašā vai citā biznesā vai arī izmantotu citām vajadzībām. Nav gan pārspēts pērnais rekords, kad SIA «Mikrotīkls» saimnieki 2012. gadā divatā bija izņēmuši dividendēs 21,28 miljonus latu (vairāk nekā 30 miljonus eiro), taču arī pērn lielākās vienas personas izņemtās dividendes pārsniedz 10 miljonus eiro. Patiesībā šādi dividenžu izņēmēji ir divi – ABLV bankas īpašnieki Ernests Bernis un Oļegs Fiļs, kuri daļu bankas gūtās peļņas nolēmuši izmaksāt īpašniekiem, proti, paši sev. Katrs no viņiem, nedaudz noapaļojot, saņēmis 10,04 miljonus eiro. Vai šī nauda tiks ieguldīta kādos projektos vai ekskluzīvos pirkumos, vēl nav zināms.

Ne mazums interesanta redzams, ja paraugās uz šā paša saraksta «zemākiem plauktiem», kur vīd sabiedrībā zināmi vārdi. Piemēram, Guntis Indriksons, kuru uzskata ja ne par galīgi bankrotējušu, tad lielās finanšu grūtības nonākušu, no AS «Baltijas Tranzīta serviss» dividendēs izņēmis 739 973 eiro. Nedaudz mazāk no saviem uzņēmumiem uz personīgo kabatu pārlicis Latvijas zāļu magnāts Valērijs Maligins – 626 203 eiro no AS «Olainfarm», SIA «Vega MS» un SIA «Olfa Press». Tikai 55. vietā šajā sarakstā ierindojas «gāzinieks» Juris Savickis. Viņš dividendes – 432 762 eiro – izņēmis no uzņēmumiem SIA «SWH Sets» un SIA «Palasta nami».

***

18,79 miljonu eiro liela peļņas daļa uz katru no uzņēmuma lielajiem akcionāriem.

10,04 miljonu eiro lielas dividendes, kas izmaksātas katram no lielākajiem akcionāriem.

38,27 miljonu eiro lieli zaudējumi, ko kopsummā cietušas vienai uzņēmējai piederošās kompānijas – šādi ir mūsu valsts uzņēmējdarbības gada jaunie rekordi.