Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Piensaimnieki varētu saņemt papildu atbalstu 13 miljonu eiro

© f64

Saistībā ar Krievijas embargo piena produkcijai Latvijas piena ražotāji un pārstrādātāji dažādu atbalstu veidā jau septembrī vai oktobrī varētu saņemt 13 miljonus eiro, šodien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sēdē sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

"Runa ir par 13 miljoniem eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kas piensaimniekiem tiks izmaksāti kā atbalsts ciltsdarbam. Premjere ir apsolījusi, ka šie līdzekļi varētu būt no budžeta neparedzētiem gadījumiem. Protams, būs jāveic saskaņošana ar Eiropas Komisiju, bet plānojam, ka atbalsti gan zemniekiem, gan pārstrādei tiks izmaksāti jau septembrī vai oktobrī," sacīja Dūklavs.

Viņš arī norādīja, ka līdzās minētajam atbalstam būs arī virkne citu pasākumu.

"Jāpārskata Lauku atbalsta dienesta pasākumi, Eiropas Savienības (ES) atbalsts, kā arī notiks sarunas ar bankām. Runāsim ar katru pārstrādes uzņēmumu atsevišķi, kas tam nepieciešams, jo vienas zāles visiem nederēs. Dažiem vajadzēs kredīta brīvdienas citiem - kaut ko citu," sacīja ministrs.

Tāpat viņš norādīja, ka tuvākajā laikā notiks sarunas ar Briseli par valsts intervenci piena pulverim un sviestam, kā arī eksporta subsīdijām.

"Šīs sarunas attieksies nevis uz ražotājiem, bet tikai uz pārstrādi. Kādi būs šie atbalsta veidi, zināšu pēc 5.septembra, kad notiks ES lauksaimniecības ministru tikšanās. Tad arī zināšu, cik Latvija varēs saņemt atbalstā no ES atbalsta fondiem lauksaimniecībai 400 miljonu eiro apmērā," rezumēja Dūklavs.

Kā ziņots, Dūklavs atzinis - tā kā Krievijas noteiktās sankcijas visvairāk skars piena nozari, tiek plānoti vairāki atbalsta pasākumi, kas vairāk nekā 10 000 nozarē iesaistītajiem piena ražotājiem palīdzētu atvieglot situāciju pieaugošās konkurences apstākļos.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā pagaidām nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Valdība 12.augustā lēma Krievijas sankciju skartajiem Latvijas uzņēmumiem piešķirt nodokļu brīvdienas, eksporta tirgu apgūšanai piešķirt papildu piecus miljonus eiro. Tāpat zemkopības jomā plānots vērsties Eiropas Komisijā ar aicinājumu Eiropas Savienības valstīs paaugstināt intervences cenu. ZM ir izstrādājusi ieteikumus pašvaldībām, kā sagatavot iepirkuma specifikāciju, lai reģionālie produkti tiktu izmantoti skolās un bērnudārzos.

Savukārt 19.augustā valdība nolēma daļēji dzēst kredītprocentus apgrozāmo līdzekļu kredītiem tiem piena, gaļas pārstrādes un zivju apstrādes uzņēmumiem, kā arī lauksaimniekiem, kuri eksportēja produkciju uz Krieviju un kuri iekļauti Krievijas embargo sarakstā. Atbalsta apmērs nebūs lielāks par aizdevuma gada procentu likmi 4% vai faktisko likmi, ja tā mazāka par 4%, savukārt atbalsta summa būs līdz 200 000 eiro, bet zivju apstrādei - līdz 30 000 eiro.

Kopumā atbalstam piešķirti 15 450 000 eiro no budžeta programmas "Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai projektu un pasākumu īstenošana” un Lauku attīstības programmas 2007.-2013.gadam neizlietotā budžeta virssaistību finansējuma.