Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Prokurors uzsācis krimināllietu, ignorējot faktus

© f64

Ziņa par kārtējo pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu uzsākto, bet vairāk nekā sešus mēnešus noslepenoto kriminālprocesu par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā, izraisīja asas debates Rīgas apgabaltiesā.

Pagājušajā nedēļā, paužot tiesai lūgumu pastiprināt A. Lembergam drošības līdzekli, liedzot viņam apmeklēt Ventspils domi un Ventspils brīvostas pārvaldi un liekot turēties no šīm ēkām 100 metru attālumā, prokurori arī paziņoja, ka 2014. gada 10. februārī Ģenerālprokuratūrā ir uzsākts kriminālprocess Nr. 12812000314 pret A. Lembergu par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, «ka Aivars Lembergs apzināti ir norādījis nepatiesas ziņas kārtējā valsts amatpersonas deklarācijā».

Instruments - VID

No prokuroru lūguma tiesai un advokātu paustajiem viedokļiem izrietēja, ka lēmumu par kriminālprocesa uzsākšanu pieņēmis prokurors Juris Juriss - tas pats, kurš ir valsts apsūdzētāju grupas vadītājs jau sesto gadu Rīgas apgabaltiesā izskatāmajā tā dēvētajā Lemberga krimināllietā. Tiesas zālē izskanēja, ka J. Juriss kriminālprocesu uzsācis, balstoties uz saņemtajām ziņām no Finanšu policijas par to, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) A. Lembergam pērnā gada maijā un septembrī pieprasījis paskaidrojumus saistībā ar viņa amatpersonas deklarāciju. VID uzdevis A. Lembergam 280 jautājumu. Kā tiesā norādīja A. Lembergs, uz vieniem viņš atbildējis, uz citiem nosūtījis precizējošos jautājumus, lai varētu sniegt precīzākas atbildes, attiecībā par pārējiem jautājumiem skaidrojis, kādos termiņos sniegs atbildes. VID šā gada 2. janvārī paziņojis A. Lembergam, ka par to, vai patiešām viņam būs nepieciešams sniegt atbildes uz visiem uzdotajiem jautājumiem, VID paziņos papildus. VID solījumu pildīja un atsūtīja atbildi: «Valsts ieņēmumu dienests atsauc Jums izteikto lūgumu attiecībā uz atbildes sniegšanu.»

A. Lemberga advokāts Raimonds Krastiņš tiesā norādīja, ka J. Juriss nevarēja nezināt par A. Lemberga komunikāciju ar VID un to, ka VID ir atsaucis prasību atbildēt uz jautājumiem. Tādējādi prokurors apzināti izmantojis mirkli, lai uzsāktu kārtējo kriminālprocesu pret viņam personīgi netīkamu politiķi: «Tie ir acīm redzami un apzināti meli, kurus prokurora kungs ir norādījis savā 2014. gada 10. februāra lēmumā par Aivara Lemberga saukšanu pie kriminālatbildības, motivējot ar to, ka Aivars Lembergs neesot izpildījis VID Nodokļu pārvaldes pieprasījumu. Tā, lūk, top nepārsūdzami un neapstrīdami prokurora lēmumi par personas saukšanu pie kriminālatbildības, kurus jau kā neapstrīdamus pierādījumus tas pats prokurora kungs izmanto, lai piemērotu bargus drošības līdzekļus!»

Spiež liecināt pret sevi

Advokāts prokuroru vainoja negodprātībā, jo, viņaprāt, prokurors, izmantojot viņam pieejamo VID informāciju, ar VID rokām centies izspiest no A. Lemberga atbildes, kuras būtu iespējams izmantot pret A. Lembergu Rīgas apgabaltiesā izskatāmajā prāvā. Cita starpā, arī Lemberga krimināllietas apsūdzībā tiek skarti jautājumi tieši par to pašu kompāniju akcijām, kuras minētas VID jautājumos. Tādējādi prokurors ar VID rokām būtu piespiedis A. Lembergu liecināt pret sevi. «Prokuroram Jurisam kā valsts apsūdzības uzturētājam ir zināms, ka Aivaram Lembergam ir tiesības kriminālprocesā neliecināt pret sevi, bet tas pats prokurors Juriss savukārt uzsāk kriminālprocesu pret Aivaru Lembergu sakarā ar to, ka Aivars Lembergs nav sniedzis ziņas pēc VID pieprasījuma, lai pēc tam šis pats prokurors šīs sniegtās ziņas izprasītu no VID un izmantotu kriminālprocesā pret Aivaru Lembergu. Mēs jau esam piedzīvojuši, ka prokurora kungs iesniedz tiesā dokumentus pret Aivaru Lembergu, kas nāk no VID,» tiesai skaidroja R. Krastiņš.

Pazudušas akcijas

Salīdzinot februārī pieņemto lēmumu par kriminālprocesa uzsākšanu ar apsūdzību Lemberga krimināllietā, R. Krastiņš pamanījis, ka no prokurora uzskaites pazudušas divpadsmit kompānijas, kuru aktīvi pēc mantas aresta tika nodoti Šveices advokāta Rūdolfa Meroni glabāšanā.

«2008. gada 3. jūlija apsūdzībā kriminālprocesā Nr. 12812001408 prokurors Juriss norāda, ka 2007. gada deklarācijā Aivars Lembergs neesot deklarējis, tādējādi izdarot noziedzīgu nodarījumu, 27 kompāniju akcijas, tad 2014. gada 10. februāra lēmumā par kriminālprocesa uzsākšanu pret Aivaru Lembergu par tiem pašiem nodarījumiem un pēc tā paša Krimināllikuma 219. panta, tas pats prokurors norāda, ka Aivars Lembergs, it kā turpinot noziedzīgās darbības, neesot deklarējis vien vairs tikai 15 kompāniju akcijas. No 27 kompāniju saraksta, kuras prokurors Juriss 2008. gada 3. jūlija apsūdzībā norāda kā nedeklarētas, 2014. gada 10. februāra tā paša prokurora Jurisa lēmuma sarakstā ir vien palikušas 15 nedeklarētas kompāniju akcijas. Divpadsmit kompānijas četros ar pusi gados ir pazudušas jeb to nedeklarēšana vairs netiek vērtēta kā noziedzīgs atgadījums! Redzot prokurora krasi izteikto personisko ienaidu pret Aivaru Lembergu, diezin vai būtu pamats domāt, ka Aivars Lembergs ir iemantojis prokurora kunga labvēlību. Tāpat ir skaidrs, ka Aivars Lembergs nav šo 12 pazudušo kompāniju akcijas ne pieņēmis, ne atsavinājis, jo jau kopš 2007. gada decembra šie labumi atrodas prokurora kunga domubiedra Meroņa /domāts advokāts Rūdolfs Meroni/ glabāšanā. Kā zināms, tad prokurori Meroņa kungu ir sludinājuši kā vienīgo un pašu labāko glabātāju, tādēļ nezin vai varētu pieļaut, ka Meroņa kungs būtu izputinājis šos labumus tā, ka tie vairs nav jādeklarē! Atliek vien būt neziņā par to, kas tad ir tas iemesls, kura dēļ 12 kompāniju akciju nedeklarēšanu prokurora kungs vairs nav uzskatījis par kriminālsodāmu grēku,» tiesai teica R. Krastiņš.

Noslepenotā krimināllieta

Garas debates tiesā raisīja slepenība, kādā J. Juriss turējis uzsākto kriminālprocesu. Apsūdzētais un viņa aizstāvji tiesai atgādināja, ka personai, pret kuru uzsākts kriminālprocess, ir tiesības uz aizstāvību, ko šajā gadījumā vairāk nekā sešus mēnešus kriminālprocesa noslepenošanas dēļ nebija iespējams realizēt. «Sešus mēnešus prokurors neredzēja nepieciešamību sakarā ar paša pieņemto lēmumu par kriminālprocesa uzsākšanu prasīt tiesai piemērot Aivaram Lembergam tagad prasītos papildu drošības līdzekļus. Prokurora personīgā ienaida motīvs pret Aivaru Lembergu ir acīm redzams,» tiesai uzsvēra advokāts.